5 redenen om voor een houten trap te kiezen

beeld vtwonen Beeld

Hout associëren we meteen met ‘landelijk’ en ‘knus’, ‘charmant’ en ‘warm’. En al klopt dat uiteraard wel, weet wel dat hout heel veel stijlen aankan en zich ook perfect laat combineren in een meer modern interieur.

Lees verder onder de advertentie

1. Hout heeft een warme en sfeervolle uitstraling

Met een natuurproduct als hout breng je letterlijk en figuurlijk de warmte in huis. Hout staat synoniem voor sfeervol en karaktervol, het is een materiaal met een ziel en een verhaal. Hout mag dan wel heel erg in trek zijn in landelijke woningen, het materiaal voelt zich net zo goed thuis in een designloft of hedendaagse studio. Meer nog: precies in zulke omgevingen kan hout op zijn eentje voor net die diepe extra toets zorgen die er voor zal zorgen dat je interieur er niet een wordt van dertien in een dozijn.

2. Hout is duurzaam

Investeren in interieurelementen als hout, is kiezen voor levenslange kwaliteit en duurzaamheid. Hout gaat een leven lang mee, tenminste als je het goed onderhoudt. Bovendien is hout oersterk, waardoor het bijvoorbeeld een zeer geliefd materiaal is in de bouwsector, zowel voor woningen, vloeren, meubilair, trappen enz. Natuurlijk is de ene houtsoort de andere niet en zijn er onderling nog grote verschillen wat betreft duurzaamheid. We onderscheiden vijf klassen. Houtsoorten uit duurzaamheidsklasse 1 zijn meestal van tropische afkomst en gaan in natuurlijke staat maar liefst 25 jaar en langer mee. We spreken dan bijvoorbeeld over teak, afzelia en iroko. Beuk en es zijn houtsoorten uit de laagste klasse en beschikken zonder extra behandeling vaak over een levensduur van maximaal vijf jaar.

3. Hout voelt behaaglijk aan

Loop je graag thuis op blote voeten rond, dan is een houten trap het meest behaaglijk. Hij zal je in ieder geval niet de onaangename koude rillingen bezorgen die je voelt als je over een metalen of stenen trap loopt. Dat hout warm aanvoelt, heeft te maken met de isolerende eigenschappen van het materiaal. Ook de aangename structuur – de nerven, de oneffenheden – dragen bij tot die onmiskenbare charme van hout.

Lees verder onder de advertentie

4. Hout is makkelijk te bewerken

Dat hout een gemakkelijk te bewerken materiaal is, is een heel groot pluspunt voor maatwerk. Een fantasierandje aan de treden, een hoofdtrappaal in de vorm van een kronkelende slang, een balustrade met een decoratieve gravure … Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met hout. Hout laat zich makkelijk schuren, zagen, vijlen, boren, en schilderen: een groot voordeel wanneer je jouw fantasie de vrije loop wil laten of op zoek bent naar de perfecte trap helemaal op jouw maat!

5. Hout voelt zich thuis in elk interieur

We zeiden al dat hout niet enkel is weggelegd voor klassiek getinte interieurs, maar dat het zich ook prima thuisvoelt in een meer moderne omgeving. Zeker wanneer je hout combineert met andere materialen zoals steen, glas of metaal bekom je in een wip heel andere uitstralingen. Geen combinatie is te gek, vraag maar na bij je trappenbouwer.

Bron: Compleet wonen trappen editie 2016-2017 | Foto D’Hondt Interieur | Tekst Martine Wauters

Lees verder onder de advertentie