2x de trap als lichtbron

beeld vtwonen Beeld

Een verlichte trap is géén overbodige luxe. Het is ook een manier om je trap subtiel te benadrukken en sfeer in je interieur te creëren.

Lees verder onder de advertentie

Verlichting in de leuning

Dankzij de opkomst van ledverlichting is zoveel meer mogelijk. Zo verwerken veel trappenmakers verlichting voortaan in de trap of leuning zelf. Led heeft veel voordelen: het is energiezuinig waardoor het niet zo erg is als je bijvoorbeeld de leds ’s nachts laat branden. Bovendien kun je spelen met verschillende kleuren om de stemming te veranderen. Led geïntegreerd in de leuning verwerken is een slimme manier om de trap te benadrukken. Een ledstrip in de leuning schijnt het licht op de muur er onder. Zo ontstaat een indirecte lichtbron die toch voldoende verlicht en tegelijk de architectuur benadrukt.

beeld vtwonen Beeld

Verlichting in de trapwang of treden

Trapverlichting in de treden of trapwang is eveneens een optie. Qua veiligheid scoort zulke verlichting hoog. Omdat elke trede duidelijk verlicht is, is de kans dat je je in het donker mis trapt klein. Zulke verlichting is daarom vaak toegepast bij buitentrappen. De spots kunnen ingewerkt zijn in de stootborden, onderaan in de treden of aan de zijkanten. Bij deze laatste optie is de kans op beschadiging iets kleiner. Beschik je over een trap met zijwangen of een trapboom, dan kun je ook hier spotjes laten inbouwen. De lampjes bevinden zich in dit geval ter hoogte van de treden, waardoor deze optimaal verlicht worden. Zo hoef je maar om de twee à drie treden een spot te plaatsen.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Compleet Wonen Trappen 2016-2017 | Foto 1 Genico – Foto 2 D’Hondt Interieur | Tekst Anneleen Peeters