Vintage verzameling

beeld vtwonen Beeld

In een van mijn vorige blogposts schreef ik al over verzamelingen die bij de kringloopwinkel terecht komen. Deze keer ga ik het hebben over het aanleggen van verzamelingen via de kringloopwinkel. Want een complete verzameling vinden is toch een beetje te gemakkelijk. De filosoof Confucius zei immers lang geleden al: ‘De weg is het doel.’

Lees verder onder de advertentie

Vintage verzameling

Je kan jezelf bij het bij elkaar sparen van een verzameling randvoorwaarden opleggen. Dat een item bijvoorbeeld niet meer dan 2 euro mag kosten. Of dat het niet kapot mag zijn (een vriendin van mij – een serieel verzamelaar – kwam daar eens mee. Een evenzo geniaal als voor de hand liggend devies.) Of dat het binnen een bepaald aantal centimeters moet vallen. Of een bepaalde kleur moet hebben. Je mag zo streng zijn als je zelf wil, of aankan. Ik zou het toch slecht trekken als ik het perfecte vaasje vond en hij was 50 cent te duur. Maar hé: live wild!

Eén grote verzameling

Eigenlijk is mijn hele interieur een soort grote verzameling. Met daarbinnen weer kleine, steeds veranderende verzamelingen die op de een of andere manier bij elkaar passen. Ikzelf selecteer spullen amper (of meer: vrij onbewust) op specifieke kenmerken. De enige randvoorwaarden die de items in mijn verzameling(en) hebben is dat ze ooit mijn hart gestolen hebben en dat ze tweedehands zijn.

Natuurlijk hebben de dingen die je hart stelen stiekem een grote gemene deler. Mooie patroontjes vind ik altijd goed, net zoals spullen in de vorm van dieren (van bloempot tot beeldje tot kaarsenstandaard). In het geval van het paardje op de foto viel ik op zijn gezichtsuitdrukking. Geloof me, de gezichtsuitdrukking kan een voorwerp maken of breken. Items die verder overeenkomsten vertonen met snoep (qua kleur of vorm) mogen ook vaak mee.

Lees verder onder de advertentie

Wit keramiek

De spullen op deze foto zijn mijn meest geliefde witte vondsten van dit moment. Net zoals glas, mag wit keramiek best een kitschy randje hebben. De kleur is zo bescheiden, dat zelfs een vrij eclectische verzameling van witte items nog rustig oogt. Ik moet ook opmerken dat maar liefst drie voorwerpen op deze foto door mijn blogvriendin Iris voor mij zijn gevonden.

Dat is dan weer een groot voordeel van vrienden die ook naar de kringloopwinkel gaan én die je smaak goed kennen (dit laatste is een voorwaarde – dat doodenge beeldje met grimas dat tante Truus voor je meenam telt niet) ze vinden soms iets wat perfect in jouw verzameling past. Waardoor je verzameling niet alleen gestaag kan groeien, maar ook heel persoonlijk en dierbaar wordt.

Stylingtip

Nog één dikke tip om optimaal van je zorgvuldig bij elkaar verzamelde spulletjes te kunnen genieten: zorg voor hoogteverschillen in je compositie. Zet er desnoods een mooi doosje tussen, waarop je kleinere items neerzet. Zo kan je alle items duidelijk zien en vormen ze samen een mooi geheel.

Lees verder onder de advertentie

Over Marlous van Oh Marie

Marlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.be/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, dé tegendraadse blog voor de creatieve geest. Op haar blog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder