Tuintrends uit de Tuinen van Appeltern

beeld vtwonen Beeld

Wie een nieuwe tuin wil, moet volgens tuinblogger Kristel Engelen eerst eens gaan kijken bij de Tuinen van Appeltern. Waarom? De tuinen zijn een bron van inspiratie, tuintrends en plantenkennis. Oh, en een bezoek aan de dromerige tuinen is een heerlijke uitje.

Lees verder onder de advertentie

Najaar = planttijd

Een bezoek aan een tuinenpark is misschien niet iets wat bovenaan je bucketlist stond. Maar inspirerend is het wel. Vandaar mijn pleidooi voor dit inspiratiepark; juist wanneer je weinig kennis van planten hebt, maar wel een mooie tuin wilt, geeft dit park een heleboel antwoorden. En eerlijk is eerlijk; het is ook een prima tijdverdrijf om de pandemie door te komen. De kans dat je elkaar hier op de hielen trapt, is niet zo groot: het park is ruim twintig hectare groot.

Meteen planten shoppen

Wat mij tijdens mijn eerste bezoek aan De Tuinen van Appeltern opviel, is dat vrijwel elke plant een naambordje heeft. Ideaal wanneer je geen plantenkennis hebt maar wel nieuwsgierig bent. Struin met een notitieboek in hand door de tuin en noteer de naam van elke plant die je mooi vindt. Bij de tijd blijven en er een foto van maken kan natuurlijk ook. Met een beetje mazzel kun je de planten daarna meteen mee naar huis nemen, want voordat je naar buiten loopt, kom je eerst nog langs de kwekerij (zou het toeval zijn?). Eerder schreef ik al over de beplantingen van Lageschaar; voorbeelden hiervan zijn live in het park te bewonderen.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Maak een stapelmuurtje van oude stoeptegels, hergebruik is een hot topic.

Tuintrends van de ontwerpers

De Tuinen van Appeltern is een complex van modeltuinen en bestaan al sinds 1988. Sommige tuinen in dit complex zijn nauwelijks veranderd sinds de oprichting, andere zijn vernieuwd of compleet opnieuw aangelegd. Dat laatste vaak in samenwerking met gerenommeerde tuinontwerpers en –architecten. En wie is er nu beter op de hoogte van de laatste tuintrends? Wat in de nieuwe tuinen opvalt is dat de ronde vormen na decennia van rechte lijnen weer helemaal terug zijn. De kleur geel als bloemkeur lijkt eindelijk ‘uit de ban’. Verder zijn de natuurlijke beplantingen in opkomst en zie je dat hergebruik een hot topic is. Maak dus gerust een stapelmuurtje van oude stoeptegels in je eigen tuin.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Keramische tegels

Ook te zien in De Tuinen van Appeltern is dat er zelfs in de moderne, strakke tuin ruimte is voor inheemse planten. Misschien dat de massale bijensterfte daar wat mee te maken heeft, want ook daar is in het park aan gedacht. Op verschillende plekken zijn insectenhotels te vinden. Op het gebied van bestrating lijkt de keramische tegel steeds populairder te worden. Dat wisten wij natuurlijk al met onze vtwonen collectie buitentegels.

Voorwaarden voor Tuingeluk

Wat ook handig is: in het park leer je aan de hand van voorbeeldtuinen hoe je aan de vier basisvoorwaarden voor tuingeluk (verhouding, volume, privacy en energiebalans) kunt voldoen. Deze denkwijze van oprichter Ben van Ooijen wordt al door heel wat tuinontwerpers nagestreefd, en is eigenlijk het perfecte uitgangspunt als je je eigen tuin wilt gaan ontwerpen. Meer hierover kun je lezen op tuingeluk.nl. Of aanschouw de vier basisvoorwaarden in het park in de vorm van echte tuinen.

Kristel Engelen

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Beukenootjes rapen en sprinkhanen vangen in het hoge gras; de liefde voor groen zat er al vroeg in bij Kristel Engelen. Voor haar werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights deelt met vtwonen lezers. Ook thuis experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken en snijbloemen (en kinderknutsels). Meer lezen over de tuin? Hier vind je alle blogs van Kristel.

Bron: Tekst Kristel Engelen | Fotografie tuinen van Appeltern