Top 5 groene luchtfilters

beeld vtwonen Beeld

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: planten die de lucht zuiveren. Maar als zelfs de NASA het beaamt, nemen we het toch maar voor waarheid aan. Met een paar planten uit deze top 5 en een simpel rekensommetje hou je je woonkamer gifvrij.

Lees verder onder de advertentie

Giftige stoffen? Ja, echt!

Een plant is nooit verkeerd natuurlijk en allemaal zorgen ze voor zuurstof in de lucht, maar er blijkt wel een significant verschil te zitten in hun vermogen; de een heeft het talent om extreme hoeveelheden giftige stoffen uit de lucht te halen zoals benzeen en formaldehyde, terwijl de ander amper wat doet. Nu denk je waarschijnlijk: bij mij in huis valt het allemaal wel mee. Dacht ik ook. We roken niet, zetten geregeld een raam open en dagelijks stofzuigen is met een rondkruipende dreumes ook geen probleem. Toch schijnen verf, schoonmaakmiddelen, kookgas en zelfs de printer voor uitstoot te zorgen.

De top 5

Om het makkelijk te maken heeft Ogreen de zogenaamde Clean Machines, planten die minimaal tien vierkante meter aan lucht in huis zuiveren. Dit is hun top 5 aan luchtzuiverende planten. Achter de namen staat de hoeveelheid lucht die ze filteren in huis, uitgaande van een plafondhoogte van 2,5 meter.

  1. ‘Champ’ – varkensboom Clusia rosea ‘Princess’: 30 m²
  2. ‘Icon’ – varen Pteris ensiformis ‘Evergreen’: 30 m²
  3. ‘Hero’ – venushaar Adiantum raddianum ‘Fragrans’: 23 m²
  4. ‘Vedette’ – hartjesvaren (Hemionitis arifolia): 18 m²
  5. ‘Legend’ – peperplantje Peperomia polybotrya ‘Raindrop’: 16 m²
Lees verder onder de advertentie

Vergeet de slaapkamer niet

Overigens kwam bij de NASA de klimop het beste uit de bus, maar zij gaven dan weer niet aan hoeveel lucht deze klimmer (of hanger) zou filteren. Kies je een van de winnaars, dan heb je met een gemiddelde woonkamer maar één plant nodig. Natuurlijk kan het geen kwaad om er toch een urban jungle van te maken. Tenminste, ik ken niemand die slechter werd van een boswandeling omdat er teveel zuurstof was! Vergeet ook je kantoor en slaapkamer niet. Vooral die laatste is belangrijk omdat je er nogal wat uren in doorbrengt.

Kristel blogt over tuinieren

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Igor Josifovic, Happy Interior Blog

Lees verder onder de advertentie