Slaap, kindje, slaap: op zoek naar een duurzame babykamer

beeld vtwonen Beeld

‘Vroeger sliepen baby’tjes in een la.’ Of ‘Je hebt niet meer nodig dan een badje en een bed’. Ja, dat is wat mensen zeggen. Maar heb je die uitzetlijsten van HEMA en Prenatal wel eens gezien? Feit: wanneer er een baby in aantocht is, wordt je huis overspoeld door spullen. Ik ging op zoek naar de duurzame opties voor de babykamer.

Lees verder onder de advertentie

Slaap lekker!

Op zoek naar een duurzaam wiegje? Wat denk je van dit bedje van karton? Karton klinkt spannend, maar de Eco Cradle is stevig, veilig en kan tegen water. Eventueel kun je de wieg een kleurtje geven, maar ik vind hem zo ook al erg mooi. In de webwinkel Waschbaer shop je een houten wiegje of een romantische wieg van wilgentakken.

Zelf koos ik uiteindelijk voor de Bednest. Deze co-sleeper wordt handgemaakt in Europa van hout uit duurzaam beheerde bossen. Het bijbehorende matras en de lakentjes zijn helaas niet van biologisch katoen en/of natuurlijke materialen. Maar omdat het wiegje een standaard afmeting heeft (80 x 40cm) kun je gewoon zelf duurzaam beddengoed aanschaffen.

Duurzaam ledikant

Op zoek naar een ledikant van hout? Vraag dan of het bedje van duurzaam hout gemaakt is, het liefst hout uit Europa met een FSC keurmerk. Check ook meteen of het hout onbehandeld is of gelakt/geverfd met volledig natuurlijke verf. Zoals bijvoorbeeld het Zzzlaap ledikant. Extra handig: dit ledikant kun je steeds ombouwen, zodat je kindje er tot zijn/haar vijfde levensjaar mee kan doen!

Lees verder onder de advertentie

Groen beddengoed

In een duurzaam bedje hoort een natuurlijk matras: natuurlijke materialen werken vochtregulerend en houden zo je baby warm en droog. Stoffen die je beter kunt vermijden zijn plastic, polyester, koud- of traagschuim en lijm. Een natuurlijk babymatras koop je bij Lavital of Coco-mat. En duurzaam beddengoed van 100% biologisch katoen bij o.a. Yumeko en Greenjump. Ben je bang dat al dat duurzame beddengoed wel heel degelijk aandoet? Neem dan eens een kijkje bij Fabulous Goose: prachtige katoenen dekentjes met de hipste prints!

Goedkope duurzame babykamer

Zelfs als je on a budget bent, kun je de babykamer duurzaam inrichten. Vraag allereerst eens rond, waarschijnlijk zijn er een hoop jonge gezinnen om je heen die nog spullen over hebben. En ook tweedehands babykamers via 2dehands of de lokale kringloopwinkel zijn een aanrader. Extra voordeel: ken je dat geurtje waardoor iets ‘nieuw’ ruikt? Nieuwe meubelen, beddengoed en tapijten bevatten vaak giftige gassen, afkomstig van lijm, verf of transport. Bij tweedehands producten zijn die stoffen meestal vervlogen en daardoor een stuk veiliger.

Over Laura van Laura en James

Laura de Jong is dé groene curator. Op vtwonen.be vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven. Wel groen, geen gedoe. Daarom deelt Laura altijd de achtergrondinformatie, dan hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. Je kunt haar ook volgen op haar blog Laura en James.

Lees verder onder de advertentie

Bron beeld Fabulous Goose, Est Magazine, Bacookie en Fabulous Goose | Tekst www.lauraenjames.com