Een Bauhaus buizentafeltje

beeld vtwonen Beeld

Bij de kringloopwinkel een echte designklassieker van Alvar Aalto laten staan omdat je denkt dat het een Ikea-product is, Marlous kan nóg wakker liggen van deze gemiste kans. Dus toen ze een theekar in Bauhaus-stijl tegenkwam, aarzelde ze geen moment.

Lees verder onder de advertentie

Speurneus fail

Jaren geleden kwam ik in een kringloop een theekar tegen. Zo’n verrijdbaar tafeltje dat voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden. Voor het verzamelen van boeken of tijdschriften bijvoorbeeld, flessen drank, slapende katten en/of stof. Het was een mooi karretje, dat theekarretje. Érg mooi. Hij was van blank hout gemaakt en hij stond op naar verhouding erg grote wielen. Ik en mijn destijds zeer beperkte designkennis vermoedde dat hij van Ikea was. Maar ik vond hem (al klinkt dat met de huidige hoge kringloopprijzen erg aandoenlijk) met zijn € 12,50 behoorlijk duur. Daarbij had ik er geen plek voor.

Het was geen theekar van Ikea. Deze theekar stond namelijk in de kringloop in de tijd dat je er nog een designklassieker tegen het bevallige lijf kon lopen. Die woensdagmiddag had ik het pad gekruist van een Artek Alvar Aalto theekar. Model 900 om precies te zijn. Ik kwam daar pas veel later achter. Toen hij allang meegenomen was door iemand die zijn designkennis wél op orde had. Ken je die spreuk? Nothing haunts us like the things we didn’t buy? Dit is er zo een.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Tweede kans

Toen ik een paar weken geleden een kringloop in de buurt van ons nieuwe huis bezocht, stond er dit theekar-achtige tafeltje in Bauhaus stijl. Al lijkt hij totaal niet op Alvar Aalto’s prachtige theekar, toch vond ik hem bijzonder genoeg om hem even te googlen. Want dat heeft die misstap uit het verleden me wel geleerd: dat het altijd leuk en zinvol is om exotische ontwerpen in de kringloop te googlen. Google noemt dit specifieke ontwerp een ‘Gispen stijl buisframe tafeltje’. Ik weet niet of dit een echt Gispen tafeltje is. Ik weet wel dat het blad – al is het helaas geverfd, toch is het nog zichtbaar – ingelegd lijkt te zijn. En ik weet ook dat ik geen risico meer neem met exotische tafeltjes in de kringloop. Al moet ik mijn hele huis ermee vol zetten, ik zal niet door nog een niet-herkende designklassieker van € 12,50 achtervolgd worden in mijn dromen.

Mooi voor van alles

Wat je ermee doet? Je kan, als je de gelukkig eigenaar bent van een kat, proberen het dier op je bijzondere tafeltje een dutje te laten doen. Dit levert niet alleen een glimlach op, maar tegelijk een heleboel likes op internet. Heb je geen kat, of een heel eigenwijze die zich nog nooit iets van je heeft aangetrokken, dan kan je er tijdschriften op bewaren. Flessen drank. Een verzameling vazen. Of een collectie planten en stekjes. Dit soort tafeltjes zijn geweldig voor een eindeloze hoeveelheid doeleinden en perfect voor het creëren van mooie hoekjes in huis. Wil je specifiek een tafeltje zoals deze? Zoek dan op Marktplaats op ‘buisframe tafel’ of ‘buisframe bijzettafel’.

Oh Marie!

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Marlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.be/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, dé tegendraadse blog voor de creatieve geest. Op haar blog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: tekst en fotografie Marlous Snijder