DIY houten kerstboom

De laatste jaren zie je het steeds vaker: alternatieve kerstbomen. Pinterest staat helemaal vol met bomen gemaakt van hout, kerstlichtjes, washi-tape, wol en nog veel meer. Ik was helemaal fan van houten kerstboompjes en besloot om dit te maken met de tools van Bosch. Heb je geen plaats voor een echte dennenboom of wil je wel eens iets anders? Dan is dit idee echt iets voor jou! (promotie)DIY houten kerstboom

DIY houten kerstboom

DIY houten kerstboom

DIY houten kerstboom

DIY houten kerstboom

Kerstmis

Kerstmis… Wie houdt er nu niet van deze feestdag? Samenkomen met familie en vrienden, eten, drinken, cadeautjes geven. Heel de periode rondom kerst en nieuwjaar draait om sfeer en gezelligheid. Een kerstboom is daar een groot onderdeel van. Toch kiezen steeds meer jonge mensen voor andere opties. In plaats van een groene dennenboom, gaan ze voor hippe en trendy alternatieven. Ik testte er één uit: de houten kerstboom.

Maak zelf een houten kerstboom

Met een houten plank, schroeven, wasknijpers en het juiste gereedschap ging ik aan de slag. Ik zaagde eerst de plank in stukken met de accudecoupeerzaag van Bosch. Daarna schuurde ik snel even de kantjes op, om zeker splinters te vermijden. Vervolgens boorde ik de planken aan elkaar met de PSB 18 LI-2 Ergonomic accuklopboormachine. Dit toestel weegt niet veel en is heel ergonomisch, waardoor het klussen extra vlot ging. Hierna boorde ik de laatste plank loodrecht onder de kerstboom, zodat de boom een poot heeft en recht kan staan. Tenslotte lijmde ik de houten wasknijpers aan de boom met de GluePen van Bosch. Ik koos voor een 14-tal wasknijpers, maar dit kan je zelf natuurlijk kiezen.

Dit doe-het-zelfidee is over het algemeen redelijk eenvoudig en duurt niet zo lang. Eenmaal de kerstboom klaar was, vond ik het ook super leuk om enkele kaartjes in de wasknijpers te steken en het geheel te versieren. Het resultaat is een Scandinavisch kerstboompje met natuurlijke decoratie en veel schwung!

Wat heb je nodig

Bosch PST 18 LI accudecoupeerzaag
Bosch PSM 18 LI multischuurmachine
Bosch PSB 18 LI-2 Ergonomic accuklopboormachine
Bosch GluePen
Houten plank
Schroeven
Wasknijpers

Werkwijze

 • Ga naar een houthandel of doe-het-zelfzaak en koop een houten plank. Ik kocht er één van 240 cm op 7 cm, met een dikte van 11mm.
 • Duid met een potlood aan waar je de plank gaat zagen. Ik koos voor een rug van 60 cm hoog en horizontale stukken van 50, 40, 30 en 20 cm lang. Je hebt ook nog 1 onderdeel van 30 cm nodig als poot.
 • Gebruik de Bosch PST 18 LI accudecoupeerzaag om het hout in stukken te zagen.
 • Schuur de zijdes af met de Bosch PSM 18 LI multischuurmachine.
 • Leg de 4 horizontale planken op de verticale. Boor met de Bosch PSB 18 LI-2 Ergonomic accuklopboormachine de planken aan elkaar.
 • Gebruik schroeven met een lengte van 20 mm en een diameter van 5 mm.
 • Boor het laatste houten stuk onderaan de boom. Dit zal dienst doen als poot.
 • Bevestig enkele houten wasknijpers op de horizontale planken met de Bosch GluePen.
 • Indien nodig kan je hier en daar de kerstboom nog extra verstevigen met de Bosch GluePen.
 • Hang kerstkaartjes en decoratie aan je zelfgemaakte kerstboom en genieten maar!

Tips

 • Wil je graag een adventskalender in de vorm van een kerstboom maken? Bekijk dan zeker deze handleiding van Bosch.
 • Ben je heel het jaar door op zoek naar leuke DIY ideeën? Doe dan net zoals ik en bezoek geregeld de website van Bosch vol inspirerende projecten.
 • Je kan Bosch trouwens ook volgen op Pinterest. Op hun profiel staan allerhande creatieve ideeën gerangschikt per thema of kamer.

Ben jij inmiddels toe aan een nieuw klusproject? Denk eens aan deze DIY krijtbordhuisjes. Leuk voor de feestdagen, maar ook voor het hele jaar door.

Over Anne-Catherine van CLO CLO

Goedlachs, enthousiast, ambitieus én met een serieuze verslaving… aan interieur! Anne-Catherine Gerets startte in de zomer van 2014 haar blog CLO CLO en deelt sindsdien alles wat haar inspireert. In het weekend vind je haar meestal terug op een of andere markt, waar ze verse bloemen en planten koopt. Onder het motto ‘het leven is een feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen’, gaat ze voor vtwonen aan de slag met haalbare DIY-ideeën die smaken naar meer. Veel meer. Graag een workshop volgen van Anne-Catherine? Hou dan CLO CLO Studio in de gaten!

Bron: Tekst, styling en fotografie Anne-Catherine Gerets. In samenwerking met Bosch Power Tools.

nog meer: bloggers