Alles over wasbare luiers

beeld vtwonen Beeld

Mijn grootste duurzame babydilemma: wel of geen wasbare luiers? Vorige week bleek dat wasbare luiers echt beter zijn voor het milieu. Daarom heb ik besloten dat ik het in ieder geval ga proberen. Maar waar moet ik dan op letten? En wat heb je eigenlijk allemaal nodig?

Lees verder onder de advertentie

Zo duurzaam mogelijk

Kies je voor wasbare luiers? Vergroot dan het duurzame effect door ze optimaal te gebruiken. Koop je wasbare luiers tweedehands, gebruik ze voor meerdere kinderen of verkoop ze weer na de luierperiode. En kijk waar de luier van gemaakt is: kies bij voorkeur voor biologisch katoen of bamboe (bijvoorbeeld met het GOTS keurmerk) en vermijd broekjes van PVC kunsstof. En als het even kan: droog de luiers aan de lijn en niet in de droger.

Wat heb je nodig?

Je kunt kiezen tussen luiers met of zonder overbroekjes. De luiers zonder lijken het meest op ‘gewone’ wegwerpluiers. Bij luiers met een overbroekje trek je over de luier nog een waterdicht, ademend broekje aan. Daarnaast gebruik je inlegdoekjes voor de ontlasting, deze zijn ook wasbaar. Je kunt kiezen voor een extra papieren wegwerpdoekje: Als je baby gepoept heeft scheelt dat aanzienlijk bij het wassen!

Verder is het handig om een grote luieremmer aan te schaffen met 2 wasnetten. Zo kun je de inhoud van de luieremmer in 1 keer in de wasmachine stoppen en de volgende vieze luiers doe je dan in wasnet 2. Ok, dus luiers, inlegdoekjes, een grote luieremmer, 2 wasnetten en optioneel overbroekjes en wegwerpdoekjes: check!

Lees verder onder de advertentie

En hoeveel wasbare luiers moet ik kopen?

Stel dat je eens per 2 dagen wast. Een baby gebruikt zo’n 7 à 8 luiers per dag, dus na 2 dagen heb je ongeveer 15 luiers in de wasmachine. Je hebt daarom rond de 20 luiers nodig om te starten. In de droogtijd van de luiers gebruik je namelijk de overige 5. Schrik niet: omdat je inlegdoekjes gebruikt zijn de luiers niet heel vies. Ze kunnen daarom rustig met de handdoeken, hydrofielen en lakentjes meegewassen worden. Je hebt al genoeg te wassen met een baby! Lees hier je hoe je je wasbare luiers moet wassen.

Help, ik weet niet welke wasbare luiers ik moet kiezen?

Wel, dat komt me bekend voor. Er is heel veel keus in wasbare luiers en het is best een flinke investering! Gelukkig ontdekte ik Kaatje Katoen: hier kun je een huurpakket met wasbare luiers bestellen, met daarin een mix van luiers naar keuze. Zo kun je rustig testen welke het best bij jou passen. Daarnaast hebben zij een uitgebreid netwerk met consulentes die je kunnen adviseren. Handig, ik ga meteen een afspraak maken!

Over Laura van Laura en James

Laura de Jong is dé groene curator. Op vtwonen.be vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven. Wel groen, geen gedoe. Daarom deelt Laura altijd de achtergrondinformatie, dan hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. Je kunt haar ook volgen op haar blog Laura en James met een speciale categorie over wasbare luiers.

Lees verder onder de advertentie

Bron fotografie via Amazon en Ouders van Nu | Tekst www.lauraenjames.com