Huis met focus op water

Femke en Rolph vonden een leuk huis in een van de populairste woonwijken van Haarlem. Helaas was het interieur een rommeltje, met kleine hokjes en een bizarre inrichting. Konden ze hier echt een gezellige thuis van maken?

Uitzonderlijke locatie

Laurence Bourdeau is architect, haar schoonfamilie runt het bedrijf dat al jaren aan de overzijde van het meer gevestigd is. “Mijn man werkt daar en we vonden het zo’n mooi zicht dat we besloten om hier onze privéwoning te bouwen”, vertelt Laurence. “Als architect heb ik heel wat ervaring met zonevreemde hoeves. Ik wilde het huis het karakter geven van een oude schuur. Ik koos voor een strak volume en eerlijke, authentieke recuperatiematerialen. De waterpartij was het uitgangspunt voor het ontwerp, het huis moest helemaal opgaan in de omgeving.”

Dubbele glaspartij

De doorkijken en zichtlijnen zijn cruciaal in het ontwerp. De inkomhal is zowel naar de voor- als de achterkant opengewerkt, met glaspartijen aan beide zijden. Van aan de voordeur heb je zo al een mooi zicht op de achterliggende tuin. De hal vormt ook de opdeling tussen het professionele gedeelte rechts waar Laurence haar architectenbureau heeft, en het privéstuk links.

Puur en overzichtelijk

Voor de inrichting ging Laurence voor less is more. “Eigenlijk moet een interieur al spreken zonder de aankleding. Ik probeerde dicht bij de essentie te blijven. Veel zwart en wit en geen franjes. Zo vind ik dat raambekleding niet overal nodig is. Enkel wanneer iets nut heeft, heb ik het toegepast. Zo blijft het geheel puur en overzichtelijk. Als aanvulling op die sobere basis hebben we enkele blikvangers gekozen, zoals de kunstwerken van Isabelle Bossuyt. Het was niet gemakkelijk om iets geschikt te vinden. We lieten verschillende kunstenaars komen, maar het was telkens net niet wat we voor ogen hadden. Tot we Isabelle leerden kennen, haar werken passen hier perfect.”

Bron: Stijlvol Wonen juli/augustus 2016 | Fotografie Marie Houttequiet |  Tekst Marie Masureel

nog meer: