Het historische pand van kunstenaar Jasper Krabbé

Van een adressenbakje van bakeliet of een Philips luidspreker uit de jaren 20 gaat het hart van kunstenaar Jasper Krabbé sneller kloppen. ‘Ik omring me graag met spullen met een geschiedenis.’ Zijn interieur bestaat uit een unieke mix van kunst en verzamelingen.

Mooie details

‘Twintig jaar geleden was ik op zoek naar iets ruims met een tuin. Ik kwam op dat moment uit New York en wilde mij permanent vestigen in Amsterdam. Mijn vader heeft een atelier in het bovenhuis en hoorde dat de woning op de begane grond vrijkwam. De sfeer sprak me meteen aan. Het huis heeft veel oude details, zoals ornamenten, schouwen en originele vloerdelen, en is breder dan andere huizen in de straat. Toen ik de etage op de eerste verdieping erbij kon krijgen, heb ik in één keer alles laten verbouwen. De muur tussen de keuken en de woonkamer is door­gebroken en er is een stalen balk geplaatst als draagconstructie. Alle deurkozijnen zijn verhoogd en er zijn een nieuwe keuken en badkamer gekomen. Om meer openheid te creëren, zijn de ensuitedeuren eruit gehaald. Net als de glas-in-loodramen, die de woon­kamer te donker maakten. Toch heeft het huis nog steeds het gevoel van een honderd jaar oud pand, alleen met meer licht en ruimte. In een nieuwbouwhuis zou ik niet goed kunnen wonen. Dan ga ik waarschijnlijk alle muren kaal schrapen en velours ophangen.’

Alles met een ziel

Jasper: ‘Ik houd van oude spullen. Dingen met een doorleefd karakter, die een ziel hebben. De kast in de woonkamer komt uit Indonesië en werd daar in een winkel gebruikt om producten in uit te stallen. De tapijten vond ik in India en Marokko. Die hebben al een heel leven achter zich. Tijdens mijn reis in India heb ik een groot en onhandig reclamebord meegezeuld, dat nu in mijn atelier hangt. Ik omring mij graag met spullen uit verschillende periodes. De spiegels aan de schouwen zijn antiek en maken van dit huis bijna een oud Venetiaans paleis. Toen ik hier net woonde, had ik nog meer vintage spullen. Het ging van trapauto’s en bioscoopstoelen tot een enorme collectie platen. Ik had hier zelfs een parachute hangen. Toen ik kinderen kreeg, heb ik veel weggedaan.

Bron: vtwonen 10-2016 | Fotografie Stan Koolen | Styling Emmy van Dantzig | Tekst Floor Roelvink

nog meer: binnenkijken