Herenhuis in Haarlem

Omschrijving:

Met een rigoureuze verbouwing – alleen het huisnummerbordje bleef hangen – verdwenen de gedateerde keuken, de loshangende bedrading en de bedompte sfeer. Het resultaat: een licht en warm familiehuis.

Herenhuis in Haarlem

Jarenlang woonden Leonie en Bart in het centrum van Delft. Een fijn huis, maar toen de kinderen kwamen, groeide langzaam het verlangen naar een kindvriendelijke plek en een ruime tuin. Na een reis door Australië en Nieuw-Zeeland hakte het koppel de knoop door, en eenmaal thuis gingen ze op zoek naar een nieuwe woonplaats. Hun keuze viel op Haarlem. “We kenden de stad niet goed, dus fietsten we door verschillende wijken om ze te ontdekken. Deze buurt beviel ons direct: rustig en dicht bij de stad, duinen én het strand. Hier kunnen de kinderen nog op straat spelen. Toen we het huis van binnen zagen, was het wel even schrikken. Er hing een bedompte sfeer en er was veel achterstallig onderhoud: de elektriciteitsdraden staken uit de muur, er waren lekken, de keuken was gedateerd. Maar Bart zag meteen de mogelijkheden en we waren op zoek naar een opknapproject dat we helemaal ‘eigen’ konden maken. De locatie was geweldig, dus besloten we het te kopen.”

Eigen ontwerp

Ze gingen aan de slag met de plannen voor de verbouwing. “We hadden veel ideeën over wat we wilden veranderen. 
Een vriend heeft geholpen om die visueel te maken met 3D-tekeningen. 
Zo besloten we meteen dat de muur tussen de keuken en woonkamer eruit moest, waardoor het huis veel lichter en ruimtelijker zou worden. De woonkamer was een beetje recht-toe-rechtaan, dus hebben we op twee plekken muurtjes geplaatst die een beetje uitsteken. Daardoor wordt de kamer wat gebroken.” Het hele huis werd gestript, alleen het huisnummer bij de deur is gebleven. Er kwam een nieuw leien dak, de ramen aan de voorkant zijn hersteld in originele staat, de gevel aan de achterkant werd vervangen en Leonie en Bart ontwierpen de nieuwe badkamer. Het resultaat mag er zijn. “Omdat we over elk detail hebben nagedacht, tot de plek van de stopcontacten toe, is dit helemaal óns huis geworden.”

Bron: vtwonen mei 2014 | Fotografie Jansje Klazinga | Styling Frans Uyterlinde

Laat jouw huis zien
Heb jij een keuken waar je supertrots op bent? vtwonen is benieuwd! Upload foto’s van jouw keuken deel het met ons. Net je keuken verbouwd? We zien ook graag hoe de situatie eerst was! Maar alleen foto’s kijken kan natuurlijk ook. Leuk als je dan een reactie achterlaat!