Binnenkijken in een jaren 40 woning in Deinze

Het huis waarin hij woont, ligt Jo nauw aan het hart. Zijn grootouders bouwden het net na de Tweede Wereldoorlog en zelf heeft hij er veel mooie jeugdherinneringen aan. Met veel geduld en zonder architect maakte hij er een eigentijdse thuis van voor zijn gezin.

Veel opknapwerk

‘Toen mijn grootouders al een tijdje overleden waren, ben ik hier komen wonen, op mijn tweeëntwintigste. Eerst huurde ik alleen de benedenverdieping, later kocht ik het huis van mijn vader en zijn broer.’ Toen hij Fleur leerde kennen, was Jo bezig met het renoveren van de eerste verdieping. ‘Structureel bleef alles daar bij het oude, maar er had eens een brand gewoed waardoor er wel veel opknapwerk was. Fleur heeft me toen erg geholpen.’

Renovatie op eigen houtje

‘Eerst riepen we de hulp van een architect in. Maar toen die op het punt stond om een bouwaanvraag in te dienen, beseften we dat we ons niet goed voelden bij het plan dat klaar lag. Bovendien hadden we zelf amper inspraak gehad en dat voelde verstikkend’, zegt Fleur. Jo besloot zélf de plannen te tekenen met een computerprogramma waar hij als mechanisch ontwerper dagelijks mee werkt. Hij kijkt met plezier terug op het creatief proces dat hij samen met Fleur doorliep: het ontwerpen van de nieuwe achterbouw met veel grote ramen, de indeling van die ruimte, het kiezen van de materialen… ‘Als ik zei dat ik iets zus of zo wilde, was Jo’s antwoord bijna altijd: ik los dat wel op! Ik mocht hem alles vragen. Soms kon ik me enkel op basis van het plan niet voorstellen hoe iets eruit zou zien, maar dan tekenden we met krijt op de vloer. Ik hou van veranderingen in huis, maar nu ging het om definitieve beslissingen, dat was niet makkelijk.’ Ontelbare keren paste Jo zijn plan aan. Moet kunnen als je streeft naar het beste eindresultaat, vindt hij.

Shoppen in de stijl van Fleur en Jo

Zetel van Modern Earth, vachtje van Vestbjerg, mand van Nordal, kussen van Riverdale, hanglamp van Riverdale, vaas van Braxton, vaas van Mica Decorations, krukje van Tine K Home, stoel van House Doctor, vloerkleed van Vloerkledenwinkel.

Meer foto’s en tekst in vtwonen 13-2017.

Bron: vtwonen 13-2017 | Styling en fotografie Jonah Samyn | Tekst Katrien Depoorter

nog meer: binnenkijken