Binnenkijken in een oude pastorie in Helenaveen

Na vier jaar kamperen in eigen huis is de verbouwde pastorie van Jankees en Marjolein deze kerst klaar voor een feestje. ‘Met pastellen versiering in de boom en kerstornamenten uit de 3D-printer.’

vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie woonkamer kerst
De grote boom staat mooi naast de bakstenen schouw, die met plamuur en verf werd opgefrist. Elk jaar komen er een paar nieuwe versieringen bij voor in de boom. Bijzettafels van Xenos en Zuiver, bruine fauteuils van Kwantum, tapijt van Ikea.
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie woonkamer kerst
De oude suitedeuren vonden ze terug in de schuur. Muurverf kleur Ritueel van Histor. Zetel en gouden lamp van wehkamp.nl, tapijt en kaders met prints op de muur van Kwantum, dekenkist van Marjoleins oma, tafel van De Troubadour. De tak komt in kerstsfeer met decoraties, die ze zelf maakten met een 3D-printer. Vaas van Hof Tongerlo, kandelaar cadeau gekregen, konijn zelfgemaakt, herkomst draadmand onbekend.
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie hal
In de hal werden nieuwe Portugese cementegels van Floorz gelegd. De lambrisering is geschilderd in de originele kleur (laten mengen).

Kamer voor kamer

Vier jaar lang ‘kampeerden’ ze in hun eigen huis. Dat we zo lang zouden verbouwen, wisten we van tevoren niet. Maar we hebben het kamer voor kamer aangepakt en dan zie je het groeien.’ Er waren meevallers. Zo bleek onder het lelijke tapijt boven een prachtige, oude, houten vloer te zitten. En gelukkig waren de oude suitedeuren van bijna vier meter hoog door de vorige eigenaar niet weggegooid maar in de schuur gezet. Helaas waren andere, ooit fraaie details, zoals de gele tegelvoer in de hal, niet goed genoeg meer. ‘Die tegels lagen los op het zand en waren verzakt, veel tegels waren kapot. De vloer is geïsoleerd en daar hebben we Portugese cementtegels op gelegd. Wel met een zwarte rand, net zoals de oude vloer.’

vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie bijzettafels
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie keuken
Ook de keuken kreeg nieuwe Portugese cementtegels van Floorz. De keuken is van Tulp. De reling met lampen maakten ze zelf van steigerpijp (steigerpijp.nl) en strijkijzersnoer (snoerboer.nl). De lamp boven de bar, waar ze graag aan ontbijten, is van Pols Potten. Het grijze vouwgordijn is van maatstudio.nl. Het blauwe servies komt uit de familie van Jankees, de voorraadpotten van Marjoleins opa. Plantenzakjes van Uashmama.
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie eetkamertafel kerstdiner
Op de vloer liggen nieuwe Portugese cementtegels met een nostalgische uitstraling van Floorz. De eettafel is door de vader van Jankees gemaakt met een onderstel van de plaatselijke smid. Rond de tafel een mix en match van oude stoelen van Marjoleins oma en nieuwe stoelen van Vintage Lab. Posters via Junique, lampen van Normann Copenhagen. Kleurnaam verf onbekend.
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie keuken schouw
De schouw in de keuken moest er helemaal uit, omdat de muur geïsoleerd moest worden. De vader van Jankees herstelde hem in oude luister met nieuwe witjes van tegeldeal.nl. De bordjes kreeg Marjolein voor haar verjaardag cadeau.

Mijn vader is een rasoptimist, die bij alles zei:

dat is wel te doen

Groene lambrisering

Sommige elementen waren eenvoudig te herstellen. Zoals de groene lambrisering die tevoorschijn kwam bij het uitbreken in de hal en de eetkamer. Marjolein liet dezelfde kleur mengen bij de verfwinkel en herstelde die groene rand in oude luister. De oude schouw van baksteen in de woonkamer werd gestuukt en geschilderd, waardoor de oubollige uitstraling meteen was verdwenen. De statige trap, die crèmekleurig was met een groene leuning, kreeg zijn oude allure terug door hem spierwit te verven en de leuning zwart te maken. Alleen de keuken moest wel compleet worden vernieuwd, net als de badkamer. Die badkamer was met de keuken nog wel de grootste ingreep.’ Bij de keuken koos het stel voor een zwarte, strakke keuken van Tulp.

vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie kinder slaapkamer
De lichtgrijze balken op de kamer van Soof hebben dezelfde kleur als de vloer, Balanced Breeze van Flexa (Levis, nvdr). Het nachtkastje is gevonden op marktplaats.nl, Marjolein schilderde het roze. Ook het bed vonden ze daar. Tapijten Kwantum en Kruidvat, krat op wielen via via uit een oude fabriek, vogel op muur Kek Amsterdam, herkomst lamp onbekend.
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie kinder slaapkamer close up
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie slaapkamer kozijn
Het tafeltje en de kast maakte de vader van Jankees zelf. De oude, houten vloer werd lichtgrijs geverfd in kleur Balanced Breeze van Flexa (Levis, nvdr). Op het bankje een oude sieradendoos uit Zweden en witte lantaarns die ze al hadden. Plantenmand van Xenos, gordijnen van Hema.
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie kinder slaapkamer commode
Het groene kastje, dat als commode wordt gebruikt, is een vintage vondst op marktplaats.nl. Draadmandjes aan de muur zijn van House Doctor, bed van Ikea, de lamp vonden ze op marktplaats.nl. Print met afbeelding van een beer is zelf gemaakt.

Stap voor stap

De meubels die ze kozen, kunnen tegen een stootje. En als een kleur niet bevalt, schildert Marjolein er zo weer overheen. ‘De woonkamer hadden we donkergroen geschilderd, maar dat was vrij hard. Nu is ie roze en daar zijn we heel blij mee. Die kleur geeft een zachte, vriendelijke sfeer.’ Erfstukken zoals een dekenkist, stoeltjes en een schommelstoel worden gecombineerd met vintage vondsten van marktplaats.nl. Het eigen werk van Marjolein en zelfgemaakte decoraties geven het huis extra sfeer. Die eigen inbreng zie je ook in de slaapkamer, waar ze achter hun bed een houten hoofdbord plaatsten. Hebben de twee tips voor wanhopige klussers die nog midden in een ingrijpende verbouwing zitten en dromen dat het eindelijk eens af is? Marjolein en Jankees lachen. ‘Je concentreren op wat al wél mooi is, niet steeds denken aan wat nog moet. Gelukkig kunnen wij dat allebei, dat scheelt echt. Als we alles vooraf hadden geweten, hadden we het misschien niet aangedurfd. Maar door het stap voor stap te doen, ging het best.’

De rand op de wand is weer in de

oorspronkelijke kleur geschilderd

Woonidee

Een lambrisering in een contrasterende kleur geeft een kamer meteen sfeer. Als hij wat dieper is, kun je de bovenkant als expositieruimte gebruiken. Pas je collectie aan bij de seizoenen. Benieuwd hoe je zelf een lambrisering kan maken? Lees dan hier verder.

Productie Features & More | Styling Wilma Custers | Fotografie Ivar Janssen | Tekst Frederike Krommendijk | Tekstbewerking Margreet van Schaik

nog meer: binnenkijken