Binnenkijken in een Victoriaans herenhuis in Londen

Het licht en de openheid die de Australische Sommer zo miste in haar nieuwe thuisland Engeland weet ze feilloos te vangen in haar statige Victoriaanse villa in Londen. Maar ook rijke Britse tradities en Scandinavisch design kregen een plek. De naam van het huis zegt alles: House Curious. Kijk binnen in deze Victoriaanse villa in Londen.

vtwonen 1-2020 | binnenkijken in een victoriaans herenhuis eetkamer eetkamertafel wand vol met lijsten
vtwonen 1-2020 | binnenkijken in een victoriaans herenhuis in Londen inkijk op de tuin
De eetkamer met uitzicht op de binnentuin. De grote glazen schuifdeuren en dakramen laten zoveel mogelijk licht toe, wat Sommer het allermeest mist uit haar geboorteland Australië. ‘De hangstoel in de keuken is de perfecte plek om de tuin te bekijken terwijl de seizoenen veranderen.’ De eettafel is van Amode, de grijze Eames-stoel van Vitra. Het wandframe en alle accessoires zijn van House Curious.
vtwonen 1-2020 | binnenkijken in een victoriaans herenhuis in Londen hangstoel zithoek

Australische levensstijl

‘Mijn man ik droomden altijd al van een groot, statig huis, zo een dat je in tijdschriften ziet. En kijk waar we nu wonen!’ De Australische Sommer zag haar grote droom uitkomen in het zuiden van Londen, waar ze zich, na jaren als model over de wereld te hebben gereisd, twaalf jaar geleden settelde. Hier, te midden van een bosrijke omgeving, vond ze een enorm Victoriaans huis, omringd door een prachtige groene tuin. Ze kochten het oude pand, verbouwden het grondig en gaven er hun eigen invulling aan, met veel wit, hout en ambachtelijk gemaakte producten. En planten, want die vind je door het hele huis. ‘Ik miste de luchtige, relaxte manier van leven in Australië. Daarom moest dit huis heel licht worden met veel zonnige, open ruimtes.

vtwonen 1-2020 | woonkamer gouden hanglamp
De familiekamer, waar Sommer de meeste tijd met haar kinderen doorbrengt, kreeg een Scandinavische touch. Hanglamp van Tom Dixon, de kunst komt van House Curious.
vtwonen 1-2020 | keuken goud keukenblok
De middagzon krijgt alle ruimte in de op maat gemaakte keuken. Natuurlijke materialen als hout, metaal en steen verbinden de ruimte met buiten. Op de vloer ligt gepolijst beton. Keuken van Matrix Design, hanger van Buster + Punch. ‘De keuken is mijn favoriete ruimte. Het was de eerste kamer die ik ontwierp. Ik wilde dat het een gastvrije familieruimte werd.’
vtwonen 1-2020 | close-up salontafel woonkamer
vtwonen 1-2020 | hal inkijk zwart kozijn
De deur en sponning werden vervangen door brede, hoge stalen deuren. Het metalen raam is van Clement Window en de tegels van Popham Design zijn van Ann Sack.

Voor ons moesten de badkamer en vooral de slaapkamers een

oase van rust zijn

Oase van rust

De trap werd vervangen door een nieuw, industrieel exemplaar van beton, de oude badkamer werd gesloopt en is nu een slaap- kamer en suite. Elke afzonderlijke ruimte kreeg een eigen sfeer en inrichting, waarin Sommers smaak en gevoel voor compositie tot in detail tot uiting komt. Haar levenservaring op twee continenten heeft een enorme impact gehad op haar interieurstijl: ‘Toen ik uit Sydney vertrok, werd ik verliefd op de eigenzinnige interieurs, gastropubs en flats van vrienden die ik in Londen bezocht. Een enorm contrast met het moderne stadsappartement waarin ik in Sydney woonde.’ Al haar indrukken en inspiratie komen samen in dit warme huis waar slow living de dagelijks routine is. ‘Voor ons moesten het huis, maar vooral de slaapkamers een oase van rust zijn. Een plek waar we na een drukke dag weer helemaal kunnen opladen.’ De gebleekte houten vloeren, natuurlijke tapijten en het zachtroze beddengoed vormen een harmonieus geheel met de opvallende kunstwerken.

vtwonen 1-2020 | binnenkijken in een victoriaans herenhuis in Londen roze bedlinnen slaapkamer
In de slaapkamers ligt de focus op ontspanning. Pastelkleurig beddengoed van het Parijse Merci, bijzettafels en hanglampen van House Curious. Onderaan de trap bevindt zich de open badkamer.
vtwonen 1-2020 | binnenkijken in een victoriaans herenhuis in Londen badkamer witte badkuip
De inrichting van de badkamer is geïnspireerd op een boetiekhotel. Vanuit het bad heeft Sommer uitzicht op de tuin.
vtwonen 1-2020 | binnenkijken in een victoriaans herenhuis in Londen roze bedlinnen slaapkamer
vtwonen 1-2020 | badkamermeubel marmer
Op de eerste verdieping werd de oude badkamer verwijderd. Hierdoor ontstond genoeg ruimte voor een grote slaapkamer met inloopkasten en een open badkamer. In de badkamer zijn vooral natuurlijke materialen verwerkt, waaronder marmer, hout en beton.

Nieuw hoofdstuk

Sommer kreeg haar liefde voor interieurdesign mee van haar moeder, die al haar hele leven bezig is met het inrichten van huizen. Niet dat Sommer nu meteen aan de slag ging als designer, eerst kwam haar modellencarrière en daarna werkte ze zeven jaar in de reclame. Maar haar passie voor design bleef aan haar trekken en dus besloot ze een nieuw hoofdstuk in haar leven te beginnen. Dit resulteerde niet alleen in de renovatie van een groot aantal huizen, maar ook in de start van House Curious, een online lifestylewinkel die mensen die net als zij van reizen, eten en interieur houden, verbindt. Ook organiseert ze workshops en wil ze mensen inspireren over het gebruik van ruimte in een ontwerp. De eetkamer, die grenst aan de tuin, wordt dan ook regelmatig gebruikt als werkplaats voor allerlei projecten.

Ons huis is een mix van Victoriaanse pracht en

eigentijds strak

Woonidee

Planten hoef je niet altijd neer te zetten, ophangen in hangmanden kan ook. Scheelt ruimte en geeft een heel rijk effect. Hangplanten geven het mooiste effect. Lees hier hoe je van jouw hangplant een ware eyecatcher maakt.

nog meer: binnenkijken