Binnenkijken in een kubusvormige woning in Johannesburg

Eén ding was zeker toen Gina en Asher het plan opvatten om zelf een huis te bouwen: het moest allesbehalve standaard worden. Ze wilden iets artistieks, magisch bijna, en vonden er een unieke plek voor op een voormalige tennisbaan in de groene buitenwijk Orchards in Johannesburg. Dat werd een kubusvormige woning, die aan het eind van een lange oprijlaan verrees als bakstenen doos van tien bij tien meter.

Voor de buitenmuren zijn in plaats van gewone bakstenen kleiklinkers gebruikt. Die geven de woning een bijzondere textuur.
Trap naar televisiehoek Namibisch graniet International Slate Sales. Zetel, plantenhouder en bloempot naast de zetel Weylandts. Bijzettafel en gepoedercoate stalen sidetable eigen ontwerp. Spiegel Arkivio. Kast onder de televisie Dokter and Misses. Schilderij links van kunstenaar Mr. Suzuki, schilderij rechts kunstenaar Claude Weisbuch. Bloempot in de hoek tuincentrum.

Kubusvormige woning

Als tegenhanger van de kaarsrechte muren besloten het Zuid-Afrikaanse stel en hun architect Gregory Katz de hele kubus in te richten met ramen en deuren in bijzondere vormen, zoals stroken en bogen. Dat zorgt voor een bijzonder speels effect. Het huis kreeg dan ook al snel de bijnaam Shape Sorter House, naar het bekende speelgoedhuis waarbij peuters blokken in allerlei vormen in het juiste gat moeten drukken. Vooral het zwart gemozaïekte ronde zwembad in de tuin, dat lijkt op een stuk drop, kan zo door voor een van die blokken.

Omdat Gina en Asher geen standaard rijtjeshuis voor ogen hadden, moesten ze out of the box denken. Ze droomden van een vrijstaand huis met een mooie tuin, dat de sfeer van een stadsappartement benaderde. Asher: ‘Daarom hebben we ervoor gekozen om in te leveren op leefruimte, de tuin extra groot te maken en de ruimtes binnen slim in te delen.’

LEES OOK
Binnenkijken in een art-deco huis in Melbourne

Trap gemaakt van in elkaar grijpende PVC-vloertegels in de kleur Summer Green. Verzonken stalen leuning zelfgemaakt.
Vloer gepolijst beton World of Decorative Concrete. Zetel Weylandts. Kussens Renée Rossouw. Blauwe bijzettafel Componibili Kartell. Rieten plantenbak Amatuli Artefacts. Blauwe en gele lampen Nick-Knack Lirio by Philips. Zwarte wandlamp Spazio. De witte sidetable is een antiek slagersblok met marmeren blad Marmernova. Overig onbeken
Balustrade eigen ontwerp, gebouwd door Njabulo Steel. Planten Sawasdee Orchid and Bonsai Emporium. Wandkleed Renée Rossouw.
Fauteuils Heirloom. Wandlamp Spazio. Schilderij van Colbert Mashile. Plantenhouder Arkivio. Overig onbekend.

Aandachttrekkers

Je komt de kubusvormige woning binnen via een deur die is weggestopt achter een roze muur. Daarna ‘duikt’ het woongedeelte naar beneden. ‘Het oogt als een soort binnenplaats, met slaapkamers die uitkijken op de woonkamer.’

Niet te missen zijn de opvallende primaire kleuren die in elke ruimte de aandacht trekken. Daarnaast hebben Gina en Asher al het geld dat ze bespaarden door te kiezen voor minder vierkante meters, gestoken in hoogwaardige materialen en afwerkingen. Ook is het huis tot aan het dak verduurzaamd.

Een vierkante indeling was logisch; omdat de overspanningen zo klein zijn, is extra structurele ondersteuning als muren en pilaren niet nodig. Asher: ‘Daardoor hebben we veel kleine ruimtes. Om die zo groot mogelijk te laten aanvoelen, zijn ze allemaal onderling verbonden, open en multifunctioneel.’ Zelfs de slaapkamers lijken, dankzij de zichtlijnen omhoog, deel uit te maken van de leefruimte.

Tuinset Pedersen + Lennard.

“We kozen ervoor om de tuin extra groot te maken en de ruimtes binnen

slim in te delen”

Caleidoscoopramen

Asher is een fervent kok, dus kreeg de keuken een centrale plek in huis. ‘De indeling is erg praktisch, maar ik ben ook blij dat het ontwerp iets vrolijks heeft.’ De halve rode cirkel op de keukenkastjes matcht goed met de boogramen in het woongedeelte. Toch is de keuken niet de grootste blikvanger, zegt Asher, maar de diamantvormige opening in het midden van de kubusvormige woning. Die reikt helemaal tot aan een prismatisch dakraam, waardoor op elk moment van de dag natuurlijk licht naar binnen valt en je naar de lucht kunt kijken als door een caleidoscoop. ‘Dat zorgt voor een geweldig gevoel van openheid. In je leven krijg je één, misschien twee keer de kans een huis te laten bouwen. Waarom zou je dan voor saai en gewoontjes gaan?’

Badkamerontwerp Gregory Katz. Koperen bassin gemaakt door de plaatselijke keramiekfabriek RossCo. Kraan Meir. Badmat en handdoek Country Road.
Keuken ontworpen door Gregory Katz via ProReno Kitchens, met werkblad van Namibisch graniet International Slate Sales. Vloer gepolijst beton World of Decorative Concrete. Groene bijzettafel Componibili, barkrukken Charles Ghost en blauw-roze vaas Shibuya Kartell. Eettafel en chromen buisstoelen vintage. Fruitschaal Wonki Ware. Zwarte haken Leroy Merlin. Wandkleed Renée Rossouw.

LEES OOK
Binnenkijken in een oud fortwachtershuis in Uithoorn

nog meer: binnenkijken