Binnenkijken in een historisch herenhuis in Bordeaux

Het was het laatste van de tien panden die ze bezichtigde en voilà: raak! Sophie settelde zich met haar gezin in dit klassieke stadshuis en blies er een eigentijdse vibe doorheen met vintage en kleur. Binnenkijken in een historisch herenhuis in Bordeaux.

vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | blauwe woonkamer met donkere tinten, een bruine bank en fauteuils
Leren fauteuils tweedehands. Salontafel Sentou. Vintage bank Togo van Ligne Roset via selency.fr. Vintage vloerlamp Habitat. Overig onbekend.

Coup de coeur

Mooie paneeldeuren zag ze, ornamentenplafonds en marmeren schouwen. Het was geen wonder dat Sophie Leroy als een blok viel voor dit historische herenhuis in Bordeaux. Na jaren in Parijs te hebben gewoond, zochten zij en haar man Édouard een rustiger woonplek voor hun jonge gezin en gingen ze op huizenjacht in hun favoriete vakantiestad vlakbij zee. Dit was het, wist Sophie meteen: ‘Het was een coup de coeur! Édouard daarentegen zag de intensieve verbouwing om het pand naar hun smaak te maken aanvankelijk niet zitten, maar gaat drie weken later gelukkig toch overstag voor dit herenhuis in Bordeaux.

LEES OOK
Binnenkijken in een kubusvormige woning in Johannesburg

vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | trap naar boven met ligbed in de hal
Muurverf Gray Stone van Little Greene. Papieren hanglampen Sentou. Charpoï-bankje, matras en plaid Le Monde Sauvage, kussens Jacques Design via La Gaité. Wandtafel AM.PM via La Redoute. Spiegel Hay. Kandelaar Sarah Lavoine. De originele vloertegels lagen er nog.
vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | eetkamer met stoelen, een rood vloerkleed en hanglampen
Tafel op maat gemaakt. Vintage stoelen Friso Kramer via selency.nl. Hanglampen Sarah Lavoine. Vloerkleed Rugvista. Schilderij gemaakt door Sophie. Overig onbekend.
vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | blauwe bloempotten met cactussen
Tweedehands terracotta potten, blauw geverfd.
vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | bar met houten barkrukken en een schouw
Keuken op maat gemaakt van hout, afgewerkt met beton ciré. Krukken op maat gemaakt. Hanglampen Sicilia Sarah Lavoine. Overig onbekend.

Zomerkamer, winterkamer

Het herenhuis ademt een prachtige grandeur, niet in het minst door de grote kamers met hun vier meter hoge plafonds. ‘Een hele uitdaging om die in te richten en gezellig te maken’, vertelt Sophie. ‘Onze Parijse meubels zouden hier verdrinken, dus daarvan is vrijwel niets meeverhuisd. Ik ben niet iemand die alles van tevoren uitdenkt, maar ik wist wel dat ik hier moest werken met grote gebaren.’ Met kleur gaf Sophie het huis een eigentijdse sfeer en de ruimtes een eigen karakter: de cosy ‘winterkamer’ werd warmblauw, de keuken en eetkamer – die Sophie de ‘zomerkamers’ noemt, grenzend aan de tuin – lekker licht.

vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | tuinbank bij het zwembad met okergele kussens
Rotan bank gekocht op een beurs. Armstoel Mastholmen Ikea. Bijzettafels en zonnebed La Redoute. Handdoek en kussens Harmony Textile, glaswerk meegenomen uit Marokko.

“Met de deuren open, het zwembad in de tuin, dat is

puur genieten”

Liefde voor tweedehands

De inrichting is een mix van vintage, op maat gemaakte meubels en eigentijdse ontwerpen. ‘Ik ben gek op tweedehands spullen’, vertelt de Française. ‘Ze brengen een ziel in een huis, net als de souvenirs van onze reizen. Handgemaakte kleden, lokale kunst, ze komen hier fantastisch van pas.’ In de zomer opent het gezin de deuren voor een invasie van familie en vrienden uit Parijs die maar al te graag logeren in dat fijne familiehuis vlakbij zee. ‘Dan voelt dit als een vakantiehuis, ook voor ons’, beaamt Sophie. ‘Met de deuren open, het zwembad in de tuin… Het is puur genieten.’

vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | roze muren met een fauteuil en een zwarte schouw
Boekenkastje en locker Alinea. Stoel, bed en tijdschriftenhouder tweedehands. Hanglamp meegenomen uit Marokko. Overig onbekend.
vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | badkamer met een wit bad en een lange spiegel
Bad, wasbak en bollampjes Leroy Merlin. Gouden wandlamp Zangra. Kranen Cristina & Ondyna. Spiegel en ladder AM.PM via La Redoute. Kleed meegenomen uit Marokko.

LEES OOK
Binnenkijken in een klein surfparadijs in Zuid-Frankrijk

nog meer: binnenkijken