Binnenkijken in een bio-based boshuis in Barchem

Tanja en haar gezin zijn anderhalf jaar geleden van hun gigantische, verduurzaamde woonboerderij in de achterhoek verhuisd naar een idyllische plek middenin het bos, waar ze zelf een bio-based boshuis van ontwerpbureau Woonpioniers hebben laten bouwen.

vtwonen 08-2020 | binnenkijken Barchem woonkamer met eettafel
Tafel en eetbank Hay, stoelen Cebu, theepot en servies HKliving. Wandlamp House Doctor, vloerlamp Zuiver. Tafel met opbergruimte zelfgemaakt, theekan erfstuk, kandelaar Design House Stockholm. Vloer Beton Ciré. Voorste zitbank Torino van whkmp’s Own, achterste bank van rommelmarkt, zelf bekleed. Vloerkleed Tell Me More. Gewei gekocht in Zweden.
vtwonen 08-2020 | binnenkijken Barchem keuken met houten plafond
Keuken Ikea.
vtwonen 08-2020 | binnenkijken Barchem thee met kopjes
Servies HKliving.
vtwonen 08-2020 | binnenkijken Barchem eetkamer met plant
vtwonen 08-2020 | binnenkijken Barchem zitkamer met lichtgrijze bank
Bank links van een rommelmarkt, zelf bekleed. Rechts bank Torino van whkmp’s Own. Poef en kussens Aai made with love, lamp Zuiver, kleed Tell Me More, tafel Nina Elshof Feng Shui. Gewei gekocht in Zweden, vacht Vacht van Vilt, plaid McNutt, schilderij Cobi Mooiweer.

Van niets naar alles

Samen met de architect ontwerpt Tanja een energieneutraal bio-based boshuis bestaande uit een leefgedeelte en een slaaphuis verbonden door een multifunctionele hal. In een jaar tijd wordt het huis, dat aardgasloos, energieneutraal en geheel van bio-based materialen is gemaakt, uit de grond gestampt. Omdat ze de mogelijkheid hebben, besteden Tanja en haar man alles uit aan lokale en regionale vaklui. Naast de wens om zo duurzaam mogelijk te leven is de plek waar het huis komt te staan – middenin het bos – leidend voor het ontwerp en de materiaalkeuze. Tanja: ‘Het huis is opgebouwd uit verschillende compartimenten: een woon- en slaapgedeelte. Om die twee met elkaar te verbinden is gekozen voor een multifunctionele ruimte, die we voor verschillende doeleinden gebruiken: als hal, muziekkamer en extra werkplek. De bouw was een spannend proces, vooral om alles goed op elkaar af te stemmen en de juiste afwegingen te maken uit de vele (technische) keuzes. Zo is de woning optimaal geïsoleerd en wordt deze beneden verwarmd door een luchtwarmtepomp die verwerkt zit in de vloerverwarming.’

vtwonen 08-2020 | binnenkijken Barchem zwarte ladekast
Hoewel alle drie gevonden en gekregen lijken de uil, het schilderij en het antieke Zweedse kastje voor elkaar gemaakt.
vtwonen 08-2020 | binnenkijken Barchem opgezette uil met boek

Feng Shui bio-based boshuis

Uitgangspunt van de indeling en inrichting van het huis is de meer dan 3000 jaar oude Chinese filosofie Feng Shui. Tanja: ‘Ons huis is tot in de puntjes Feng Shui. In lijn met de Oosterse wijsheid is de hal een open, opgeruimde, aantrekkelijke ruimte en worden alle spullen in huis ook daadwerkelijk gebruikt en/of hebben ze emotionele waarde.’ Omdat ze qua oppervlakte van heel groot naar een stuk kleiner gingen, heeft Tanja 80% van haar bezittingen weggegeven, verkocht, naar de kringloop of – alleen als het echt kapot of versleten was – naar de stort gebracht. Tanja: ‘Wat onder meer meeging waren familiestukken, een schilderij, een kastje, accessoires, spullen van onze reizen en onze piano. Omdat ons bed en de bank echt aan vervanging toe waren, hebben we die nieuw gekocht. Waarbij ik naast het ontwerp vooral goed heb gekeken of deze meubelstukken na hun levensduur te recyclen zijn.’

Lees onze tips voor het feng shui en zen maken van je huis.

vtwonen 08-2020 | binnenkijken Barchem burea en schilderijen aan de wand
vtwonen 08-2020 | binnenkijken Barchem slaapkamer met schuin dak
Bed Eastborn, bureau Nina Elshof Feng Shui, kast Piet Hein Eek voor Kewlox.

Buiten is binnen en binnen is buiten

Het bio-based boshuis is zo gebouwd dat buiten en binnen in elkaar overlopen. Je wordt overal omringd door bomen – zelfs onder de douche. Vanuit de woonkamer spot Tanja regelmatig wilde dieren. ‘Laatst zagen we ’s avonds een vos en onlangs liep er een ree op een paar meter afstand voorbij,’ zegt Tanja. Doordat ze bewust geen gordijnen in de woonkamer hebben, genieten ze optimaal van buiten. Tanja: ‘Zeker als ‘s avonds de vloerledverliching aanstaat en het buiten helder weer is, lijkt het hier net een sprookje. We zien dan vanaf onze bank alle sterren aan de hemel. Dan realiseren we ons extra hoe bijzonder wij wonen. Of we hier ooit weggaan? Ik zeg nooit, nooit en we zijn het voorlopig zeker niet van plan, maar tegelijkertijd moet je ook durven loslaten. Dit huis voelt zo goed, dat vinden wij niet alleen, maar dat krijgen wij ook zeer geregeld terug van anderen.’

vtwonen 08-2020 | binnenkijken Barchem bio-based huis buitenkant

Het boshuis is zo gebouwd dat buiten en binnen in elkaar overlopen. Overal word je

omringd door bomen.

nog meer: binnenkijken