5x binnenkijken in een voormalige school

Wonen in een oude school? Deze bewoners doen het. Waar ooit kinderen in strakke rijen aan schooltafels les kregen, verschuilen zich nu bijzondere, artistieke woonhuizen. 5x binnenkijken in een voormalige school.

vtwonen binnenkijken 03-2020 | binnenkijken Amsterdam woonkeuken met ronde eettafel

Johan Cruijff’s oude basisschool 

In de Amsterdamse wijk Betondorp staat een voormalige basisschool die getransformeerd is tot woon- en werkplek. ‘Een bevriende architect was bezig met de verbouw van de gymzaal. Hij tipte me dat er woonruimte vrij zou komen. Het ging om een CPO-project, waarbij de toekomstige bewoners zelf de opdrachtgevers zijn en de architect en aannemer aansturen. Het was eind 2015 en eigenlijk was ik niet op zoek naar een nieuwe woning. Maar dit was zo’n mooie kans, die kon ik niet laten schieten’, vertelt eigenaar Clementine. Leuk detail: Johan Cruijff zat hier ooit op school. Kijk binnen.

Artistiek geheel

vtwonen 07-2021 | mix en match gekleurde eetkamerstoelen met een witte tafel en een houten kast
Oude grenenhouten vloer, wit geschilderd. Gele stoel Tip Ton van Vitra via Van Duivenboden. Eettafel Kantinetafel en stoel rechts voor Piet Hein Eek. Kandelaar Twiggy Large Sjakie’s. Kast Chiffonnière. Vogel raaf en dienblad Pols Potten. Kunst transfer op rijstpapier in houten lijst van Laurien Mulder. Papiermaché rat van Caroline de Bruijn. Vaas op tafel MrsBloom. Overig herkomst onbekend.

Ton woont samen met zijn partner Jon in een verbouwde school in Haarlem. Ruim drie decennia geleden kwam hij de woning tegen. Ton, toen een jonge kunstenaar, kocht niet alleen een deel van de school met de grote tuin, maar ook een atelier van tachtig vierkante meter. Het zal je daarom niet verrassen dat op veel plaatsen in het huis kunst centraal staat. ‘Het beste van de kunstacademie zijn de mensen die ik er heb ontmoet,’ zegt Ton, ‘de meeste stukken die hier hangen zijn gemaakt door vrienden uit die tijd.’ Een dierbare collectie dus, die inmiddels is aangevuld met recentere werken. Binnenkijken

Uitgeleefde bende

stalen trap zwart hout
Trap van staal en eikenhout ontworpen door Martina, uitgevoerd door TNW Interieur.  

Lang combineerde Martina een klein appartement in de Jordaan met een atelier in Amsterdam-Noord. Maar toen er een oude school in Wijk aan Zee te koop stond, was de interesse gewekt. ‘Vrijdag deden we een bod en maandag hoorden we dat wij het waren geworden.’ De binnenkant van de oude school, een ‘uitgeleefde bende’, was aan een stevige opknapbeurt toe. ‘Sinds de jaren tachtig was het al geen schooltje meer. Het pand had gefungeerd als brandweerkazerne en gemeenschapshuis. Je weet eigenlijk niet welke bouwkundige hobbels je onderweg tegen zult komen. Maar de rustige ligging dicht bij zee en het aantal beschikbare vierkante meters waren overtuigend.’ Neem een kijkje

LEES OOK
5x binnenkijken in de allerkleinste huizen

Eclectisch woonhuis 

vtwonen 02-2021 | binnenkijken bij Martine, de woonkamer met een grijze bank en vloerkleed
Houten bank met gevlochten zitting, plaid, kussen en plantenmand Pompon Decoration Shop in Waterloo. Kapstok door Sam gemaakt. Overig onbekend.

Midden in de rumoerige Plantagebuurt in Amsterdam woont Martine met haar man en kinderen in een verbouwde school. Het pand ligt aan een vrij onooglijk straatje, maar achter de voordeur schuilt een eclectisch woonhuis. ‘De school was eigenlijk gekocht als onderkomen voor studentenappartementen, maar we kregen de vergunningen niet rond, ineens zat ik midden in de nacht overeind en zei tegen Richard: waarom gaan we er zelf niet wonen? Een dag later plakte ik op mijn knieën de kamers af. Er stond binnen geen muur meer overeind en het lag vol met oude fietsen en doorgeknipte banden. Onze vrienden dachten dat we gek geworden waren.’ Binnenkijken.

Industriële look

hoge eetkamer bakstenen muur
Eettafel Iccoon, stoelen van een veiling, lampen en barkrukken HKliving, kunst Wiegen den Uyl, motor Honda, bar Piet Boon Kitchen. Op tafel bananenschaaltjes Tigerwoods. Potten op bar Made, overig onbekend.

Na drie jaar verbouwen trok Kundertje met haar gezin in een oud schoolgebouw in Arnhem. Ondanks de grote ruimte en de industriële look heeft ze er een sfeervol huis van weten te maken, met warme kleuren en natuurlijke materialen. ‘Ooit was het een middelbare school, daarna onderdeel van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en nu wonen wij er’, vertelt Kundertje. ‘We woonden in de buurt en zochten naar een groter huis waarin we meer van onze creativiteit kwijt konden. Er was veel belangstelling voor het project, maar gelukkig gunde de projectontwikkelaar ons het huis.’ Binnenkijken in een oud schoolgebouw in Arnhem.

nog meer: binnenkijken