5x binnenkijken in een kleurrijk en speels gezinshuis

Ze toveren spontaan een lach op je gezicht, deze vijf vrolijke familiehuizen. ‘We wilden een gek huis, totaal iets anders dan het geijkte. En dat is aardig gelukt’, vertelt een van de bewoners, die van een Amsterdams pand van honderd jaar oud haar ultieme droomhuis maakte. 5x binnenkijken in een kleurrijk en speels gezinshuis.

voormalige kruidenierswinkel
Bank Arketipo, lounge chair Hans Wegner, kinderwagen Van Dijk Toys, bijzettafel onbekend. Booglamp Arco van Flos, berberkleed, scheidsrechtersstoel, dressoir, mushroom lamp van Elio Martinelli, Saarinen-Tulip Chairs van Knoll, boekenrek Marktplaats. Design bolkast gekregen van de ouders van Bob. Eettafel Deens design jaren 50 en roestvrijstalen stoel onbekend. Hanglamp House Doctor, lamp Jieldé, televisie Siemens, vintage reclamebord van brillenzaak ouders Bob.

Gek gezinshuis

Een voormalige kruidenierswinkel klinkt leuk, maar wat als die heel donker en ook nog eens knaloranje geschilderd is? Bob en Lieselotte keken daar doorheen en maakten van een Amsterdams pand van honderd jaar oud hun ultieme droomhuis. ‘Wij wilden een gek huis, totaal iets anders dan het geijkte. En dat is zoals je ziet aardig gelukt’, vertelt Lieselotte. Binnenkijken.

Gymringen in de woonkamer

vtwonen 03-2021 | gymnastiek ringen met mat
Zitzak Sage x Clare. Bank GlobeWest. Kleed meegenomen uit Turkije. Vintage salontafel eBay. Stoelen gekocht via Gumtree en opgeknapt door Madeleine. Peer-kunstwerk gemaakt van Marimekko-stof.

Iris en Oscar hebben alles in hun huis samen bepaald. ‘We weten feilloos van elkaar wat we mooi vinden. Zo heb ik onze keuken alleen uitgezocht. Oscar was het helemaal eens met mijn keuzes, op het marmeren werkblad na. Dat bleek niet praktisch met een gezin. In plaats daarvan werd het wit composiet. We houden beiden van de Scandinavische stijl en van vintage. Ik ben wel de aanjager om dingen te doen die niet zo voor de hand liggen. Zoals de ringen die in de woonkamer hangen. Wij vinden dat een huis moet passen bij de fase waarin je zit. Je kunt het later toch zo weer aanpassen?’ Neem een kijkje

Vrolijkmakend

panterprint zitzak stoelen
Zitzak Sage x Clare. Bank GlobeWest. Kleed meegenomen uit Turkije. Vintage salontafel eBay. Stoelen gekocht via Gumtree en opgeknapt door Madeleine. Peer-kunstwerk gemaakt van Marimekko-stof.

Met gemengde gevoelens volgden Madeleine en Karl de verbouwing van een oud pand in hun buurt. Het hypermoderne hek bijvoorbeeld, stond haaks op de art deco-stijl van het huis. Maar inmiddels wonen ze er zelf en zijn ze dolgelukkig met hun vrolijkmakende huis in Melbourne dat zo lekker ánders is. Het grootste pluspunt vindt Madeleine het open woon-eetgedeelte aan de achterkant, waarvan ze met kleurige kunst een ‘gezinsvriendelijke’ plek maakte. ‘Het leefgedeelte is een soort steeds evoluerende galerie. We exposeren hier schoolprojecten, ons eigen werk en de kunst die we door de jaren hebben verzameld.’ Kijk binnen

LEES OOK
5x binnenkijken in een urban jungle

Droomkastelen

glijbaan in kinderkamer
Behang Fountain of Life van ByALex. Vintage klimrek uit een school. Vintage glijbaan Marktplaats Vloerkleed Rozenkelim. Schelpwandlamp HKliving.

Sanne en Geert bouwden voor hun twee dochters elk een droomkasteel in hun kamer. Letterlijk. De rest van hun Haarlemse kadehuis met uitzicht over bollenvelden en bossen werd een paradijselijke plek met een mix van klassiek, eigentijds en eighties. ‘Dat dit huis een stuk ruimer is dan ons vorige, is natuurlijk ook heel prettig met twee opgroeiende dochters. De bovenste verdieping, waar zij hun kamers hebben, is maar liefst vier meter hoog. Op Lova’s kamer timmerden we een kasteel met drie verdiepingen. Nèves kamer is ook zo’n soort apenkooi. Ik heb daar eigenlijk mijn eigen kinderdroom laten uitkomen.’ Binnenkijken

Bijzondere beslissing

tv art wall
Houten hoeklatten op maat gemaakt door meubelmaker Peter Vocking. Blauwe staande lamp Valerie Objects. Televisie Samsung the Frame Wood. Muziekbox Marshall. Kleed vintage berber via Etsy. Kunst eigen verzameling. Elementenbank Square van Easy Sofa.

Na het overlijden van Mariekes man Erik in 2020, nam ze meteen een bijzondere beslissing: ze liet het huis verbouwen. ‘Ik zat op de bodem van een dal en moest iets hebben om me in vast te bijten, zodat ik eruit kon klimmen. De donkere vloer en donkere keuken moesten eruit. Er moest licht in huis komen, veel licht. In twee weken tijd heb ik alle beslissingen rondom de verbouwing genomen, in mijn eentje. Daarna heb ik er ook niet meer op teruggekeken. Dit moet het zijn, geen twijfel, doen!’, vertelt Marieke. Binnenkijken in haar lichte schakelwoning in Amerongen.

nog meer: binnenkijken