5x binnenkijken in een industrieel interieur

Bakstenen muren, wanden met beton en stalen deuren: je ziet deze elementen vaak terug in een industrieel interieur. Ook deze bewoners kozen voor een rauwe en stoere sfeer in huis. ‘Het was het allerlelijkste huis van de straat’, vertelt een van hen vóór het creëren van een sfeervol, industrieel interieur.

bank Perzisch vloerkleed
Bank Koozo, geel kussen en gordijnen Ikea, rond kussen en kandelaar in vensterbank Loods 5, lichtroze kussen Sissy-Boy, roze kussen rechts Dutch Decor, zandkleurig kussen Atelier Pomme, lichtgroen kussen, grote houten tafel, draadstaalmand en discobal Kwantum, kleine houten tafel Marktplaats, witte tafel Zuiver, schapenvacht Zalando Lounge, kleed overgenomen van vorige bewoners, vlinderkast Het Kabinet, muur ral 9016, stoel Zuiver, kussen in stoel Goround interior, grote stolp Mica Decorations, vaas Hella Duijs, kleine stolp Hema, pop in stolp links Lammers&Lammers, pop rechts atelier W, lamp Tjalle en Jasper, klembord Hema, poster Jurianne Matter, witte schaal Jet at Home, vaas Huizedop via Kruidvat, biertafel herkomst onbekend, kandelaar Storefactory, plant in glazen fles cadeau gekregen.

Industrieel interieur met een zachte twist

De industriële sfeer in het huis van Miriam en Iwan wordt versterkt door de relatieve leegte. In dit huis geen overdaad aan accessoires. ‘Vol zal het hier nooit worden’, verzekert Miriam. ‘Ik heb een hekel aan afstoffen en word onrustig als er veel frutsels staan. Maar met kleden, zachte kussens, kaarsen en warme schapenvachten is het een industrieel huis met een zachte twist geworden.’ De muren houdt Miriam voorlopig nog wit en leeg. ‘Terwijl in het vorige huis de muren helemaal vol hingen. We zijn er nog niet aan toe gekomen, maar het stoort me niet.’ Begrijpelijk, want het uitzicht op het bos, daar kan geen enkel kunstwerk tegenop. Kijk binnen.

Warmere sfeer

blauwe kast lamp
De hal loopt door tot in de nok. Hoge kast Van Dijk & Ko. Hanglamp meegenomen uit Zuid-Afrika. Oude commode van Karens ouders met daarop een citroenboompje.

Niet alleen de woning van Karen en Michiel is bijzonder – een houten huis, aan de Amstel én een fortgracht – het interieur is minstens zo opvallend. Karen: ‘Toen we het kochten, was het van binnen behoorlijk uitgesproken, met veel glas, grijs en glans. Het had een koude uitstraling. De indeling was goed, dus daar hoefden we niet veel aan te doen. Sowieso vind ik niet dat alles er direct uit gesloopt hoeft te worden. Ik hou ervan om bestaande dingen nieuw leven te geven, maar warmte moest er wel meteen ingebracht worden. Dat hebben we gedaan door er een gietvloer in te leggen in een zandtint met wat groen erdoor en de muren kleur te geven.’ Binnenkijken

Historisch familiegevoel

stoelen gordijnen vloerkleed
Werkplek van Michiel onder de trap. Oud Gispen-bureau van Karens opa. Leeslamp Artemide. Stoel Vitra. Krantenbak, spiegel en kast vintage. Aan de wand van glazen blokken v.l.n.r.: kunstwerk van Truyen (familiestuk Michiel), tekening van Karen, kunstwerk gekocht in Istanbul.

Wie denkt: het lijkt wel een kantoor met die glanzende, houten lambrisering, zit er niet ver naast. Erika woont in een voormalig bedrijfspand in een Amsterdamse buitenwijk. ‘Waar nu de keuken is, stond ooit de voorraad denim stofstalen.’ Erika vervolgt: ‘Even heb ik overwogen om het houtwerk door het hele huis te schilderen, maar dat idee heb ik snel laten varen. Het palissanderhout hoort bij de historie van dit pand en het grappige is dat mijn vintage dressoir er perfect bij past.’ Die historie én het warme familiegevoel was ook waar Erika voor viel toen ze het pand voor de eerste keer binnenstapte. Binnenkijken in een voormalig bedrijfspand in Amsterdam

LEES OOK
5x binnenkijken in een voormalige school

Fenomenaal uitzicht

keuken eettafel vloerkleed
Houten bank met gevlochten zitting, plaid, kussen en plantenmand Pompon Decoration Shop in Waterloo. Kapstok door Sam gemaakt. Overig onbekend.

Hippe wijk, leuke buren, adembenemend uitzicht: híer wilden Levien en haar vriend Joris samenwonen. Hun loftappartement is 4,80 meter hoog en een van de wanden bestaat vrijwel volledig uit glas, wat een fenomenaal uitzicht biedt over de arbeidershuisjes op het voormalige Philips-terrein en het daarachter gelegen bos. ‘Helemaal in de verte zie je Tilburg en Eindhoven Airport. Je hoort de vliegtuigen niet, maar ziet ze wel opstijgen en dalen. Daar fantaseer ik hele reizen bij. ’s Avonds zorgen de blauwe lampjes van de landingsbaan voor een sprookjesachtige sfeer. ’s Zomers zetten we een opblaasbadje op het balkon en gaan we met onze voeten in het water en een biertje in de hand voor ons uit zitten staren.’ Kijk binnen

Het licht achterna

ramen planten stoel
Karen aan het kookeiland van rvs en eikenhout. Apparatuur Smeg. Op maat gemaakte keuken met fronten van zink. Lamp Modular. Kunst Vanessa Beecroft. Wandbord meegenomen uit Australië. Roze muurverf Histor S0540-R30B. Overig herkomst onbekend.

Hij groeide op in Namibië, zij heeft Zwitserse roots, ze ontmoetten elkaar in Florida en samen met hun twee kinderen wonen ze nu in hun tot in de puntjes verbouwde huis in Kaapstad. ‘Dit huis had echt alles wat we niet wilden’, zegt Andreas lachend. ‘Het was het allerlelijkste huis van de straat.’ Toch waren hij en ontwerpster Anna-Tina er allebei van overtuigd dat dit het moest worden. Drie jaar, heel wat grijze haren en een tweede kind verder is het huis niet meer te herkennen. Muren zijn afgebroken en kamers samengevoegd, waardoor een industrieel aandoende open ruimte is ontstaan met strakke lijnen en een zee van licht. Binnenkijken in een familiehuis met industrieel interieur in Kaapstad

nog meer: binnenkijken