Machinefabriek in Amsterdam

Wat is er leuker dan een bouwval volledig naar je hand zetten? De bewoners deinsden er in elk geval niet voor terug om deze oude machinefabriek onder handen te nemen en om te toveren tot een familiehuis om u tegen te zeggen!

Beton, baksteen, staal en hout

Marius en Emily babbelden veel over hoe het huis moest worden. Ze bezochten samen antiekmarkten en winkels met oude bouwmaterialen. Want dat het stoer en puur moest zijn, passend bij het historische karakter van het pand, dat was duidelijk. Van de kelder (“de fundering moest toch worden vernieuwd, dus konden we meteen een kelder graven”) tot de met glas ommuurde patio midden in het pand (“er moest licht komen – veel licht! – dus hebben we een stuk uit het dak gehaald”): alles is zelf ontworpen en gemaakt. Marius en Emily kozen voor een basis van natuurlijke materialen zoals beton, staal en hout. Van restjes beton van de vloer werden twee werkbladen voor de keuken gemaakt. Marius: “Ze stonden maandenlang in de weg. Toen de keuken klaar was, werden de bladen van zeshonderd en vierhonderd kilo door tien man en met behulp van een hefmachine op hun plek getild.”

Het eikenhout van de keuken heeft weer en wind doorstaan, want ooit hoorden ze bij een oude Amerikaanse schuur. De bar aan het roestvrijstalen kookeiland werd bekleed met leer. Typerend voor de ruimte is de oorspronkelijke bakstenen muur boven de keuken.

Bron: vtwonen december 2011 | Fotografie Hotze Eisma | Styling Marianne Luning

nog meer: binnenkijken