Kijk binnen in een vrijstaand jaren 60-huis in Heerenveen

Een klushuis waar ze helemaal hun eigen plek van konden maken, dat was waar Judy en Remy hun zinnen op hadden gezet voor hun gezin. ‘We zagen onder onze handen werkelijkheid worden wat we in ons hoofd hadden. Dat is fantastisch.’ Kijk binnen in hun vrijstaande jaren ’60 huis.

gele muur
Glazen salontafel Fiam, vloerkleed Sezze van Trendcarpet, plafondlamp Globe van Made, Eames Lounge Chair in palissander van Vitra, vaas uit kringloopwinkel, kussens van Karwei, HKliving en Dutch Decor, kandelaars Kwantum, vloer wit geolied eikenhouten parket via &Anderz, radiatorbekleding Cando, raambekleding Verasol. Muurverf Ginger Gold Le Noir et Blanc. Overig onbekend.

Een verlanglijst

Behalve dat het een klushuis moest zijn, hadden Judy en Remy nog een paar andere woonwensen voor hun gezin met drie jonge kinderen. ‘Een jaren ’30-woning, vrijstaand, met een leuke tuin eromheen en het liefst wat oude elementen erin’, zo vat Judy haar verlanglijst samen. Het was de vraag of alle vinkjes gezet konden worden, want gemakkelijk was het niet om de perfecte stek te vinden in Heerenveen. Na tweeënhalf jaar zoeken lukte het praktisch helemaal. ‘Dit huis is weliswaar in 1960 gebouwd, maar wél in de stijl van drie decennia eerder, met ensuite deuren, glas in lood, een erker en een mooie voordeur. Een klushuis was het zeker óók. De fundering en het metselwerk waren in orde en daar was ook alles mee gezegd.’

zwarte keuken
Keuken, hoge tafel en krukken Ikea. Fornuis en afzuigkap Stoves. Karpet en blauwe emaillen beschuittrommel familiestukken. Okergele borden kringloopwinkel. Zwarte theepot Bredemeijer. Snijplanken van Broodt, Xenos, Hema en Ikea. Fruitschaal Bowls and Dishes, hangende pannen Blokker.
houten vloer
Hangende kasten Ivar van Ikea, zelf voorzien van ovale gaten, stof van de markt erachter en messing knoppen van een vintage kast. Bloempot, dienblad, beeldje en grote porseleinen vaas kringloopwinkel. Goudkleurige Balloon Dog van Pottery Pots. Eettafel zelfgemaakt, bank vtwonen, rotan stoel Kwantum, schapenvacht Kaiser. Lijsten Ikea, posters van o.a. I am Fy en Desenio. Overig onbekend.

Dingen maken

De gammele achterbouw werd gesloopt en vervangen door een ruime uitbouw. Alle kozijnen waren verrot en werden eigenhandig vernieuwd. ‘Dat deden we ook met de elektra, de vloeren, wanden en plafonds.’ Na het vernieuwen van de badkamer en neerzetten van de uitbouw door een aannemer, gingen ze zelf verder. Remy is heel handig, hij heeft het dingen maken van huis uit meegekregen op Curaçao, waar dat heel gebruikelijk is. ‘Het is een hobby van hem geworden en hij is technisch goed onderlegd.’

SHOP
Badkamer producten vind je bij vtwonen by fonQ

blauwe badkamer
Kolomkast Aquazuro, bad en kraan Badkamer & Co, rek @kledingrekvanstaal, radiator Maxaro, badplank Ikea, accessoires Dille & Kamille, glazen schaaltje Kwantum. Muurverf Trucage Praxis.
houten wastafel kast
Wandtegels vtwonen via Karwei, vloertegels en tegels toiletwand Julius van der Werf, wastafelmeubel en spiegelkast Aquazuro, waskommen en kranen Sanitairkamer, badmat Hema, manden Ikea. Overig onbekend.

Succesmomenten

‘Toen we verhuisden was het de eerste maanden kamperen en overleven. De houten vloer lag er pas voor de helft en de keuken zat er nog niet in. Als ik naar de wasmachine wilde, moest ik buitenom door de sneeuw. Alleen de badkamer functioneerde. Achteraf is dat allemaal grappig om te vertellen, maar toen vervloekte ik het weleens. De kinderen – onze jongste was destijds twee – hadden er gelukkig weinig last van. Voor hen was het vooral een leuk en spannend avontuur. Ze hadden opeens veel speelruimte buiten en konden voetballen in de tuin.’

Het mooie van wonen in een verbouwing is dat je steeds succesmomenten kunt vieren, vinden Judy en Remy. ‘O kijk, dit is nu af, wat prachtig! Je ziet langzaam werkelijkheid worden wat je in je hoofd had, dat is fantastisch om te beleven.’ Het was ook precies de reden waarom ze geen nieuwbouwwoning wilden. ‘We wilden iets met eigen handen transformeren en bouwen. Zo’n proces maakt dat je je enorm verbonden voelt met je huis.’

rood bankje
Velours bankje familiestuk, rotan poppenwieg vintage, wandkleed Karwei, vloerkleed Kwantum, kussen Ikea, raambekleding DIB. Muurverf Spiced Honey Flexa. Overig onbekend.

“Mijn oma vindt het mooi dat ik haar spullen

een tweede leven geef”

vogel behang
Behang Photowall Sweden, hoofdbord Kave Home, hanglamp Umage Design, sprei Doing Goods, kussenslopen Swedish Lines, klein kussen met kraanvogels Xenos. Plafond muurverf Forel Histor. Overig onbekend.
houten stoel
Ledikant familiestuk, stoel uit kringloopwinkel opnieuw bekleed, raambekleding DIB, lamp Ikea, wandplank Karwei. Overig onbekend.

Uit de hand gelopen

Bezig zijn met interieurs is voor Judy een uit de hand gelopen liefhebberij. Ze doet het freelance naast haar baan als communicatie- en marketingspecialist. ‘Dat ik een styling-opleiding in de mode heb gedaan, helpt daarbij meer dan je zou denken. Bijvoorbeeld als het gaat om het combineren van kleuren. Voor ons eigen interieur ging ik puur intuïtief te werk, zonder uitgewerkte plannen, moodboards of visualisaties. Ik kijk veel om me heen en zie dan bijvoorbeeld op straat een kleurencombinatie waarvan ik denk: die ga ik gebruiken.’ De houten wand in de woonkamer is een idee dat Judy oppikte door een grafisch behang dat ze mooi vond. ‘Het leek me alleen nóg mooier als het patroon in 3D zou zijn. Dus maakte ik wat schetsen, die Remy uitvoerde in MDF . Zo gaan we vaak te werk. Als het achteraf niet goed uitpakt, veranderen we het wel weer.’

wit behang
Salontafel Fiam, vloerkleed Sezze van Trendcarpet, Eames Lounge Chair en Ottoman van Vitra. Plafondlamp Globe van Made. Vaas kringloopwinkel, tv-meubel Ikea, 3D-wand zelfgemaakt, tv Samsung.Vloer wit geolied eikenhouten parket via &Anderz, radiatorbekleding Cando, raambekleding Verasol. Muurverf Ginger Gold Le Noir et Blanc en Skimming Stone Farrow & Ball.
roze muur
Lijsten Ikea, posters van o.a. I am Fy en Desenio, rotan kruk Kwantum, plexiglas piramides van kringloopwinkel, Strelitzia en pot Intratuin. Muurverf Pink Nudity Flexa.

Durven en doen

‘Het is allemaal een kwestie van durven en doen. Dat geldt ook voor het combineren van meubels. Ik houd niet van complete sets die bij elkaar horen. Liever mix en match ik van alles. Onze meubels variëren van nieuwe designitems tot kringloopvondsten, zelfgemaakte items en familiestukken die nog van mijn oma zijn geweest. De badkamer is een ander voorbeeld. Er zijn daar nauwelijks twee onderdelen uit dezelfde winkel. Ook botsingen van materialen houden een interieur spannend.’

Kijk naar de zelfgemaakte eettafel van beton ciré op de houten vloer. Je verwacht het eerder andersom: een betonnen vloer met een houten tafel erop, dus dat geeft een leuke frictie. ‘Het Perzisch tapijt in de keuken is ook zoiets. Je zou het daar niet zo snel neerleggen, maar het brengt sfeer op een plek waar we dagelijks veel tijd samen doorbrengen. Al zijn zulke keuzes misschien wat minder praktisch, het belangrijkste is dat wij en onze kinderen in dit huis lekker kunnen leven. En dat lukt helemaal.’

beton eettafel
Tafel zelfgemaakt met beton ciré. Felroze stoel vintage. Zwarte kinderstoel, stoel Odger en lijsten Ikea. Witte kinderstoel Tripp Trapp van Stokke. Hanglamp Eglo. Eettafelbank vtwonen. Goudkleurige draadschaal Xenos, kandelaars Kwantum, vintage aardewerken schaal Flora Gouda, Chinese porseleinen vaas familiestuk, posters I am Fy. Muurverf Pink Nudity Flexa. Wit geolied eikenhouten parket &Anderz. Overig onbekend.
zwarte keuken
Keuken, hoge tafel, krukken en plafondlamp Ikea. Fornuis en afzuigkap Stoves. Karpet, blauwe emaillen pan, beschuit- en broodtrommel familiestukken. Marmerbehang Graham & Brown. Bruine theepot, hangende seventies mokken, apothekerspotten en okergele borden kringloopwinkel. Zwarte theepot Bredemeijer. Snijplanken van Broodt, Xenos, Hema en Ikea. Fruitschaal Bowls and Dishes, hangende pannen Blokker. Muurverf Off Black Farrow & Ball.

LEES OOK
Vloerkleed onder de eettafel als opfrisser voor de eethoek

nog meer: binnenkijken