Binnenkijken in een vrijstaand huis met vakantiesfeer
Voor de tweede keer een woning bouwen? Dat zagen Angela en Arthur wel zitten. Waar de meeste mensen aan de slag gaan met het interieur zodra het huis staat, gooiden Angela en Arthur het om: ze bedachten eerst hoe de binnenkant moest worden, voordat ze naar een architect stapten voor de buitenkant. De zitkuil moest er hoe dan ook komen, vonden de twee. Arthur: 'Die wilden we voor de sfeer. Het zou een groot huis worden en dan is het de kunst om het ook een geborgen gevoel te geven. Het mooie is dat we nu vanuit de woonkamer niet óp de tuin kijken, maar erin. Helemaal nu we de stijl van binnen hebben door getrokken naar buiten is het uitzicht geweldig. We leven in een mix van Griekse, Marokkaanse en Balinese vibes.' Angela vult aan: 'Ons doel was dat als de zon schijnt, het moet voelen alsof we op vakantie zijn. Dat is gelukt!' Neem een kijkje in het huis van Angela en Arthur.
LEES OOK
Woonidee: een zitkuil in de woonkamer zorgt voor een gezellige sfeer
Binnenkijken in een tussenwoning vol rust & ruimte in Amsterdam
Rust en ruimtelijkheid, en dat midden in Amsterdam. Meike en Hein creëerden zo'n droomplek voor hun gezin. Met een kantoor voor henzelf en een meidendomein voor hun dochters. Ondanks de omvang van het huis voelde het klein en hokkerig aan, omdat het in relatief kleine ruimtes was opgedeeld. 'Kruip-door-sluip-door', noemt Meike het. Ze wilden het maximale uit het huis halen, waarvoor een flinke verbouwing nodig was. Als eerste kwam er een aanbouw bij de woonkamer. Hiervoor maakte de veranda achter het huis plaats voor een glazen pui over de hele breedte. Door middel van twee treden in de woonkamer is een zitkuil gecreëerd. Meike: 'Dat is onze favoriete plek, naast de pui. Vanaf de bank kijk je heerlijk tegen het groen aan.' Neem een kijkje in de tussenwoning in Amsterdam.
Binnenkijken in het huis vol kleurrijke accenten
In het hartje van Gent stond een donker pand uit de negentiende eeuw te wachten op een koper. De redders in nood heten Jozefien en Gerd. Zij hadden genoeg inbeeldingsvermogen om het potentieel van het huis te zien. Tussen de oorspronkelijke verdiepingen werden splitlevels geschoven om meer ruimte te creëren. 'Om de bijkomende halve etage tussen de begane grond en de eerste verdieping te integreren, groeven we het achterste stuk van de woonkamer uit. Nu heeft de zitruimte iets van een grote zitkuil', zegt de architect. De verspringende splitlevels geven een nieuwe dynamiek aan het huis. 'Elke halve verdieping heeft één functie: werkplek, badkamer of slaapkamer. De voornaamste bedoeling is dat je vanuit het huis in alle richtingen met elkaar kunt communiceren.' Na de renovaties zetten de eigenaars het pand te huur. Textielontwerper Emma Terweduwe en haar vriend, architect en ontwerper Anthony Aelbrecht wonen nu in het pand en hebben kleurrijke accenten toegevoegd. Kijk binnen het huis vol kleurrijke accenten.
Binnenkijken in een minimalistische woning
Tijdens hun zoektocht naar een huis werden Marin en Erik verliefd op een verwilderde tuin. De bijbehorende woning bleek al net zo'n ruwe diamant. De benedenverdieping heeft drie verschillende levels, waardoor elke woonfunctie een afgebakende plek heeft. Er moest wel behoorlijk wat verbeeldingskracht aan te pas komen. 'Het was donker en hokkerig, maar ik zag al helemaal voor me hoe mooi het kon worden als we alles zouden openbreken.'De hoogteverschillen op de benedenverdieping waren er al, daar konden Marin en Erik niet omheen, maar door al die tussenwanden was dat toen eerder onpraktisch dan een aanwinst. 'Met treden over de hele breedte geeft het nu juist een speels effect en zorgt het voor gezelligheid. De woonkamer voelt als een soort zitkuil.' Kijk binnen in de minimalistische woning.
Binnenkijken bij een glazen retrohuis in Diepenveen
Het huis is gloednieuw, maar de zitkuil en het vele hout verraden Arno en Pauliens liefde voor retro. Midden in het IJssellandschap bouwden ze hun glazen paleis. 'Vanaf de bank zie je de prachtigste zonsondergangen.' Om hun droomhuis aan de IJssel te realiseren, komt er aan de kant van de weg een 34 meter lange muur bekleed met verschillende soorten planten om geluid en fijnstof weg te nemen. De andere, even zo lange kant van het huis wordt – om buiten bij binnen te betrekken – geheel uit glas opgetrokken. De familiewoning is helemaal gelijkvloers, maar heeft wel hoogteverschillen. Kijk binnen in het glazen retrohuis.