Binnenkijken in een prachtig klassiek pand in Melbourne

Een handgeschreven liefdesbrief deed het ’m: daardoor mochten Ursula en Hans zich de nieuwe bewoners van hun Australische droomhuis noemen. Dat huis met de veranda en de glas-in-loodramen. Waar in geen honderd jaar ook maar iets was veranderd.

vtwonen 2-2020 | eetkamer met lampion lamp
Kasten, tafel, bureau en kruk van House of Orange. Vloerkleed, stoelen en lantaarnlamp van HK Living. ‘De basis kreeg neutrale tinten – wit, lichtgrijs en houtskoolzwart –, de aardetinten van de accessoires maken het zwoel. Als ik groen kies, wordt het smokey green. Ga ik voor bruin, dan wordt het tabak. Wil ik geel, dan kom ik thuis met oker en bij goud met een messing tint. Alles een beetje sleets, dat geeft een mooi doorleefd karakter.’

vtwonen 2-2020 | hal met witte lamp
Kast van House of Orange, vazen van HK Living, vintage lamp jaren geleden meegenomen uit Amsterdam. 

Het begon met een liefdesbrief

‘Hoe vaak ik vroeger niet langs dit huis ben gelopen’, vertelt Ursula, die opgroeide in Melbourne. ‘Een prachtig klassiek pand. Dan zag ik kinderfietsen tegen de veranda geparkeerd staan en stelde ik me voor dat ik er zelf zou wonen.’ Uitgerekend toen ze met haar Nederlandse liefde Hans naar Melbourne verhuisde, stond het te koop. ‘De gegadigden stonden in de rij. Alleen was de eigenaar van het pand heel beschermend wat betreft wie erin zou komen. Zowel Hans en ik hebben iets met huizen. Ze hoeven niet luxe te zijn en niet groot, maar moeten wel een warm gevoel losmaken. Dat deed dit huis. De love letter waarin we de eigenaar vertelden waarom we zo verliefd waren geworden op zijn huis, gaf de doorslag: wij mochten het kopen!’

vtwonen 2-2020 | woonkamer bruin schilderijen
Vintage vloerkleed in Parijs gekocht. Bank, lampen, tafeltjes, plaid en gestreept kussen van HK Living. Overige kussens vintage. Spiegel House of Orange. Achter de bank staat werk van een onbekende Finse kunstenaar. Het grote werk aan de muur rechts is gemaakt door Tiny de Vries. ‘Van laagjes papier uit oude boeken.’ 
vtwonen 2-2020 | keuken werkbank diy
‘Het vakkenkastje op de schouw, een veilinghuis vondst, is wel honderd jaar oud. Ook de klok is vintage, die hing vroeger in een Australisch klaslokaal.’ Papieren zak van Merci. Lampen en bekers van HK Living. Kasten en verrijdbaar keukeneiland Eve van House of Orange. De overige spullen zijn lokale (Australische) vondsten.
vtwonen 2-2020 | keuken servieskast
Achter de keuken is de Butler’s Pantry bewaard gebleven. Kruk van Ikea. De Marokkaanse theepot is in Parijs op de kop getikt. De mix & match serviesverzameling is van HK Living en verschillende merken en winkels uit de buurt.
vtwonen 2-2020 | bureau met chineese lampion

Onvoorzien avontuur  

Tot groot geluk van het stel was het huis sinds de bouw in 1908 niet gerenoveerd. Meer dan een paar cosmetische ingrepen had ons huis niet nodig: even de muren verven en de vloer een nieuwe beschermlaag geven.’ ‘Dat laten we mooi tijdens onze vakantie doen, besloten we. Maar toen we terugkwamen van die trip was de natuurlijke Baltisch grenenhouten vloer een soort oranje gemaakt. Zó verkeerd, echt verschrikkelijk. Hans opperde nog om er kleden op te leggen en ook ik dacht de eerste dagen: misschien kan ik er nog wel wat van maken. Maar het ging me juist om die mooie tekening van het hout en het voelde helemaal niet meer als mijn huis. Achteraf gezien ben ik blij dat ik toen eigenwijs ben geweest. We zijn met de hele familie in een hotel gaan zitten en hebben een paar dagen als toerist in eigen stad doorgebracht. Stiekem nog best een leuk avontuur. En die vloer is ondertussen opnieuw – zelfs met de hand – bewerkt met een mooie matte finish.’ 

vtwonen 2-2020 | buitenkraan
vtwonen 2-2020 | keukengerei

“Als we een
feestje hebben, rijden we het werkeiland richting

het raam”

Woonidee

In plaats van de bank pal tegen de muur te zetten, kun je er ook
een smalle op maat gemaakte sidetable – of twee brede exemplaren
– tussen plaatsen. Heb je meteen een
mooie expositieplek voor dierbare spullen.

vtwonen 2-2020 | romantische slaapkamer
‘De kast is al honderd jaar oud. Hij was eikenbruin, we hebben hem zelf wit geschilderd.’ Hans heeft de nis in de slaapkamer zelf gemaakt.
vtwonen 2-2020 | romantische keukentafel

Slapen in de eetkamer

‘Ons huis is in Engelse stijl gebouwd, met de woon- en eetkamer aan de voorkant van het huis. Terwijl je die ruimtes in het warme Australië, dat veel meer op buiten gericht is, het liefst bij de tuin wilt betrekken. Daarom hebben we na een paar jaar de originele functies van verschillende ruimtes losgelaten. Dus nu slapen wij in de grootste ruimte van het huis, de voormalige eetkamer, en vult onze bank zo ongeveer de halve oude slaapkamer. Ook de keuken had wat extra aandacht nodig. Die is in de basis nog steeds traditioneel, met de houten vloer en open haard, alleen zat er geen enkele vaste kast of opbergplek in. Zelfs geen aanrecht!

Keukeneiland op wielen

De Butlers pantry, de bijkeuken daarachter, was de plek waar vroeger de afwas werd gedaan. Inmiddels staat daar nu een afwasmachine en kreeg de keuken een keukeneiland op wielen en een wandplankenkast in de haard. Comfort gaat voor alles, het moet leefbaar zijn. Soms betekent dat wel even investeren, maar dat betaalt zich dan ook weer terug. Onze grote corduroy bank – we houden erg van oversized en robuust, maar ook van zacht! – kan heel wat hebben.

vtwonen 2-2020 | roze badgordijn
Het antieke bad op messing pootjes stond al in het huis. Kast en lamp van HK Living. De plant is een Monstera deliciosa.
vtwonen 2-2020 | glas in lood slaapkamer
In de kamer van Nina maakte Hans zelf een bank voor de nis. ‘Vroeger zat ze hier vaak met een boek, nu met haar iPhone.’ Fluwelen bedhoofd en beddengoed van House of Orange. Bijzettafel, lamp en gestreept kussen van HK Living. De badjas is een souvenir van Bali. 
vtwonen 2-2020 | boekenkast
vtwonen 2-2020 | badkamer kastje wit
Het badkamerkastje is een vintage vondst.

“De meiden branden vaak kaarsjes in de badkamer, dan wordt ie

nóg romantischer”

Sweet memories

Ook al zijn er veel ‘laagjes’ in huis – er is veel te zien – alles heeft een doel. Ursula: ‘Onze regel is: er komt niets binnen wat geen functie heeft. De plafonds van ruim drieënhalve meter hoog creëren een grote verticale ruimte en met hard licht voelt het al snel koud aan. Daarom staan er bijvoorbeeld veel lampen, ook strategisch in hoekjes geplaatst, en leunen spiegels tegen de muur om sfeerlicht te weer- kaatsen. Inmiddels heeft Ursula’s gezin zelf ook geschiedenis geschreven in het huis. Letterlijk zelfs, getuige de streepjes van de groeispurten van de meiden op de deurposten van hun slaapkamers. Dat gevoel van onbekommerd geluk, dat het huis in Ursula’s jeugd al uitstraalde, kwam nog vaak terug. Er zitten zo veel mooie herinneringen in dit huis. Onze liefde ervoor is alleen maar gegroeid.’

nog meer: binnenkijken