Binnenkijken in kleurrijke en kunstzinnige villa in Zuid-Afrika
De jarenzestigvilla van Lezanne en Walter, verstopt in het stadsgroen van Johannesburg, is een architecturaal icoon op zich. Hoe maak je zoiets nog eigen? Simpel: door het uit te dossen met een knetterfris kleurpalet en quirky kunst.
Bewoners
Wie: Lezanne Viviers (modeontwerper) en haar man Walter Anderson (managing director bij een distributiebedrijf)
Online: viviersstudio.com, @viviers.studio
Wat: Villa uit 1960 met twee verdiepingen
Waar: Johannesburg, Zuid-Afrika, sinds 2018
Woonsmaak: Kleurrijk en kunstzinnig, maar met respect voor de ziel van het huis
Bijzonder: Van inbouwmeubels tot badkamertegels: alles in dit huis is bewaard gebleven
Modernistische villa in Zuid-Afrika
Een huis uit de jaren zestig of zeventig vinden waar nog een hardhouten schrootjesplafond in zit, daar loopt een liefhebber al warm voor. Laat staan als je er een vindt waar álles origineel is: van kozijnen tot inbouwkasten en zelfs sommige lampen. Lezanne en Walter stapten dan ook met open mond uit de auto nadat ze, via een smalle steile oprit, dit huis voor zich hadden zien opdoemen. In de bergachtige omgeving van Johannesburg staan wel meer modernistische villa’s – Zuid-Afrika was een van de eerste landen buiten het Westen waar mid-century modern architectuur voet aan de grond kreeg – maar zelden zijn ze zo goed bewaard gebleven als dit exemplaar. Lezanne: ‘Het huis heeft maar twee vorige eigenaren gehad, daarom is er zo weinig aan gedaan.’ Een gelukje voor de modeontwerper en haar man, want daardoor waren zelfs de kleinste details intact. In het dressoir in de woon-kamer ontdekten ze een ingebouwde radio en barkoelkastje, en het huis was bezaaid met tot op de centimeter passende inbouwkasten. Het stel besloot daarop niets aan te passen, op een nieuwe vloer en wat renovatiewerk van het houtwerk na. Lezanne: ‘We vinden het ’t belangrijkst om hier te kunnen wonen en tegelijkertijd dit huis te respecteren.’
‘Ik heb uitgezocht welke kleuren in de jaren populair waren en er een paar gekozen die ik leuk vond’
Sixties-palet
Ook voor de interieurstyling dook Lezanne in de geschiedenis van het huis. Daar was weinig over bekend, behalve dat het in 1960 was gebouwd door het lokale vermaarde architectenbureau Kock & Orsmond en dat het niet alleen post-modernistische, maar ook Braziliaanse en Japanse invloeden heeft. Oftewel: geen strakke, witte doos zoals in die tijd vaak in zonnige landen en streken werd neergezet, maar meer focus op kleur en structuur en met een hoofdrol voor licht. Lezanne: ‘Er was weinig speelruimte omdat we zo veel wilden behouden, maar er gaat niets boven een laagje verf. Ik heb uitgezocht welke kleuren in die tijd populair waren en die gekozen die ik leuk vond.’ Het gevolg: een zwembadblauwe zithoek die als een David Hockney-schilderij aanvoelt, terwijl de keuken oranjerood en groenig geel geverfd werd; een perfecte match met het hardhout van de kasten, deuren en kozijnen.
Woonidee
Kijk je bij een verbouwing goed naar de oorspronkelijke bouwstijl, dan wordt het nooit gedateerd. Deze keuken is pas in de jaren tachtig geplaatst, maar wel met respect voor het huis. Tijdloos!
Multifunctioneel appartement
En ramen zijn er veel: het huis lijkt op sommige plekken wel van alleen glas te zijn gemaakt. Lezanne: ‘Het licht hier is fantastisch!’ Omdat het over een rotsachtige klif helt – Lezanne dacht tijdens de bezichtiging meteen aan Frank Lloyd Wrights Fallingwater House – is vanaf de voorkant alleen de bovenste verdieping te zien. Het is de verdieping waar het echtpaar woont en vanwaar ze, dankzij een balkon over de hele achterzijde, weids uitzicht hebben op het bos eromheen. De laag eronder is praktisch een appartement op zichzelf en doet dienst als de werkplek van Lezanne, waar ze haar atelier heeft, fittings houdt en events organiseert. Op de lange balkons van het huis hield ze zelfs al eens een modeshow – haar manier om Lotus House, zoals ze hun bosvilla doopte, met zo veel mogelijk anderen te delen.
Kunstenaars en artiesten
Ook als het aankomt op kunst haalt ze veel inspiratie uit haar vakgebied – letterlijk: veel van de schilderijen, keramiek en andere werken in het huis zijn gemaakt door artiesten met wie ze samenwerkte. Zoals kunstschilders Marlene Hettie Steyn, met wie ze een collectie maakte, en Lady Skollie, die model stond in haar campagnes. ‘Ik koop ook werk uit afstudeercollecties,’ zegt ze, ‘daar is vaak iets rauws aan. En het is leuk om nieuw talent te ontdekken.’
Kunst combineren
Haar verzameling eigentijdse kunst wisselt ze moeiteloos af met romantische vazen, muranoglas, vintage Deens design, berberkleden en zelfs hier en daar een hondenbeeld of kleurige retro-beeldbuis. ‘Er is niet echt een duidelijke lijn’, benadrukt Lezanne, die naar eigen zeggen vooral reageert op kleur en textuur. Een methode die werkt, blijkbaar, want het levert een tijdloos, karakteristiek interieur waarin 1960 moeiteloos naast 2022 kan bestaan.