Binnenkijken in een Amsterdams grachtenpand met mediterrane sfeer

Zomaar van alles slopen en vervangen is niet aan Karin en Hussein besteed. Ruimtes met persoonlijke inbreng eigen maken, dát is de uitdaging. In een klassiek pand maakten ze een zwoele oase van rust met mediterrane sfeer.

vtwonen 06-2021 | slaapkamer met een gekleurd dekbedovertrek en een witte schouw op de achtergrond
Kleurig tafelkleed van Zara Home als 
sprei op bed. Kimono zelfgemaakt, sprei 
van gemarmerd katoen uit India. Lamp en kastje, waar Karin zelf nog poten onder zette, Zenza. Venetiaanse spiegel van 
een rommelmarkt. Schouw origineel. Radiatorombouw zelfgemaakt met een Indiaas kamerscherm.
vtwonen 06-2021 | houten bank bij ramen
De raambekleding hing al in het huis. Bank op maat gemaakt, Marokkaanse kussens Zenza, zelf bewerkt door erop te borduren. Tegeltafel gemaakt met zelliges uit Marokko. Bijzettafels op maat gemaakt door Heerenhuis Manufactuur. Alabasten waxinelichthouders, marmeren schaaltje en dienblad Zenza. Fossiel van een schelp. Koperen schaaltje MaisonNL.

Het zonnetje in huis

Komen vrienden binnenwaaien, dan lopen ze negen van de tien keer in één streep naar de bank in de vensterbank. ‘Daar zit je zo lekker in de zon,’ vertelt Karin, ‘en zie je, als je over je schouder kijkt, de bootjes in de gracht. Sinds kort vaart er zelfs een buurvrouw met een gondel.’ Het sluit aan bij waarom zij en haar man vielen voor de woning. Hartje stad, maar toch rustig. Karakteristieke details als ‘knalhoge ramen’. En veel zon- en daglicht. ‘Het kan ons, en zeker Hussein, niet zonnig genoeg zijn. Dit huis past als een jas.’

LEES OOK
Binnenkijken in een mini-appartement in hartje Parijs

vtwonen 06-2021 | houten tafel in een soort werkkamer met een schildersezel
vtwonen 06-2021 | zeewier aan de muur met schelpen ornamenten en kettingen
Afghaanse sieraden, schelpen-ornamenten van Zenza en zeewier.
vtwonen 06-2021 | opgemaakt bed met veel kleuren en een gouden achterwand
Zelfgemaakt hoofdbord met behang van Luxury By Nature. Lampen Zenza, Karin heeft er buizen aan bevestigd. Kussenhoezen Zara Home. Traditionele witte sprei met spiegeltjes uit India. Kimono zelfgemaakt.
vtwonen 06-2021 | witte schouw met reliëf kunstwerk en glazen vaas
Plantenpot op schouw, rieten kruk en houten frame met spiegel, zelf oesterwit geschilderd, Zenza. Flesvaas Loods 5, houten pot Raw Materials. Warme tint en zachte oesterkleur muurverf zelf gemengd. De schouw is origineel.

Mediterrane sfeer

De ‘niet alles rigoureus verbouwen en vervangen’-mentaliteit past bij het stel. Karin: ‘We hebben slechts één doorgang afgesloten om zo een logeerkamer te creëren. Ik heb er moeite mee als goede spullen in elkaar worden geramd, puur omdat iemand het anders wil. Met verf, eigen spullen en een open blik kun je een ruimte toch ook eigen maken? Ik vraag ik me liever af: hoe kan ik hier iets van maken?’ De keuken, niet naar Karins smaak, kreeg met een nis en houtsnijwerk een persoonlijke upgrade. De dominant gele eikenhouten vloer werd gewhitewasht. Door natuurlijke materialen, veel tropisch groen en sun kissed kleuren heeft de woonkamer nu een mediterrane sfeer. ‘Aan het begin van de eerste lockdown voelde ik: de woonkamer moet ons nu écht gaan omarmen. Vandaar de lambrisering in die warme kleur.’

vtwonen 06-2021 | een witte pauw stoel
Oude poort meegenomen uit India. Pauwstoel, manden, plantentafels en zelf wit gespoten kruk Zenza. Overige in kast souvenirs, vintage vondsten en dierbare items, zoals een naaidoos die Karins opa heeft gemaakt. Tafel Raw Materials.

“Veel spullen van ons moet je

even aanraken.”

Onder een bladerdak

‘Ik houd erg van ambachtelijk, fair trade, en natuurlijke materialen. Veel in huis komt uit onze eigen winkel. Daar kies ik onze collecties ook op uit, ik moet de spullen zelf in huis willen zetten. En je moet de neiging hebben er even aan te zitten, om het te voelen. Vaak pas ik nog wel iets aan, omdat niet alles meteen is ingenesteld in de sfeer van ons huis. Dan verf ik een mand of borduur ik een kussen. Voor de rust in huis doen stenen en schelpen het altijd goed. Ik ben sowieso gek op alles wat met de natuur te maken heeft. Alleen al dat fijne, tropische gevoel als er een plant over je heen hangt!’

vtwonen 06-2021 | bijzettafel met verschillende vazen met verschillende vormen
Alles Zenza Home, ook uit oude collecties.
vtwonen 06-2021 | grijze bank in de woonkamer met een plafond met detail
Raambekleding en vloer zaten al in het huis. Bank in vensterbank op maat gemaakt. Loungebank Seats. Kussens, plantenmand, tafels, plaid, kaarsenhouders/vazen, marmeren schaaltje en dienblad Zenza. Wollen vloerkleed Helsinki van Vloerkleden-winkel. Muurverf zelf gemengd. Bijzettafels Heerenhuis Manufactuur, fossiel van schelp, koperen schaaltje MaisonNL. Portret door dochter Naomi gezeefdrukt en geborduurd.

LEES DE TIPS
4x woonidee: je eigen draai aan het interieur geven

nog meer: binnenkijken