Binnenkijken in een warm appartement in Gent
Dankzij haar favoriete hotel in Londen als inspiratiebron wist Maria-Laura van een eenvoudig appartement in Gent een warme stek te maken. Mét plek voor haar bijzondere city jungle annex kaarsenatelier.
bewoner(s): Maria-Laura (29, social media-expert bij Walkie Talkie, digital consultant, kaarsenmaker, soyhivecandles.com, @marialauradl en @mycityjungle)
waar: Gent, sinds 2021
soort huis: appartement
woonoppervlakte: 90 m²
De eerste kijk
Op een druilerige dag in november zag Maria-Laura het appartement voor het eerst. ‘De muren waren geel geverfd en doordat de zon het liet afweten, wist ik niet of er wel voldoende licht zou zijn voor mijn planten. Wel zag ik vrijwel meteen dat ik iets moois zou kunnen maken van de verschillende ruimtes’, zegt Maria-Laura. De studio die ze op dat moment huurde was inmiddels te klein geworden voor haar jungle. ‘Ik leefde met zo’n honderdvijftig planten op een klein oppervlak. En met veel te veel interieurspullen was ik echt toe aan een nieuwe stek. Die zou ik deze keer kopen in plaats van huren.’
SHOP
Koop planten online bij vtwonen
Warm en gezellig
Een betaalbaar appartement met twee slaapkamers, grote ramen en een terras vinden in het hart van Gent was niet makkelijk. Maar Maria-Laura ging niet voor minder – en het lukte. Nu woont ze in het historisch centrum van de stad, op slechts enkele minuten fietsen van haar werk. ‘In januari kreeg ik de sleutel en twee maanden later ben ik verhuisd naar een grondig verbouwd en afgewerkt appartement. Dat het zo snel is gegaan, heb ik aan mijn vader te danken. Hij werkte wekenlang keihard door om het af te krijgen. Tijdens mijn middagpauze kwam ik kijken hoe het ging en stuurde ik bij waar nodig. We waren een goed team en ik ben hem ongelooflijk dankbaar’, zegt ze.
Het totaalplaatje
Vanaf dag één wist Maria-Laura hoe het totaalplaatje moest worden. Haar inspiratie haalde ze uit het Hoxton Hotel in Londen waar ze regelmatig verblijft. ‘Ik verloor mijn hart aan de stad én aan het hotel. Ik wilde dezelfde interieurstijl: minimalistisch maar toch warm en gezellig. Alles in de ruimte moet een functie hebben. Net zoals in The Hoxton creëerde ik verschillende hoekjes die de ruimtes in balans brengen.’ Het idee om veel hout en fluweel te gebruiken is overgenomen uit de stijlvolle boetiek-hotelketen. Hetzelfde geldt voor de witte metrotegels met donkere voegen – ‘al jaren op mijn wishlist!’ – in de badkamer.
“Witte metrotegels met donkere voegen stonden al jaren op mijn wishlist”
Volop licht
In de basis is alles gebleven zoals het was, de look daarentegen is helemaal van nu. Binnendeuren van staal en glas vervangen de oude, dichte exemplaren zodat het licht ongehinderd kan doorstromen naar de gang. De warme houten vloeren werden opgeschuurd en de oorspronkelijke tegels in de keuken maakten plaats voor terrazzo. Ook kreeg de keuken een lik blauwe verf waardoor hij weer helemaal on trend is. In de woonkamer lijkt een authentieke schouw te staan, maar schijn bedriegt. ‘Deze ruimte had vier strakke muren, dat wilde ik doorbreken met een element dat er uitspringt. Door met gipsplaten een valse schouw te maken en aan te kleden met een schoorsteenmantel die ik vond bij Maisons du Monde, creëerde ik een eyecatcher en werd mijn woonkamer visueel interessanter.’ Zelfs het washok is betegeld, roze geschilderd én gedecoreerd. De dakbedekking maakte plaats voor hout waardoor Maria-Laura nu ’s zomers kan genieten van een dakterras. Kortom: elke ruimte kreeg een opknapbeurt.
Blauw als rode draad
Omdat haar vorige huis bijna was dichtgegroeid, besloot Maria-Laura het hier anders aan te pakken. De helft van haar planten gaf ze aan vrienden en kennissen. Ze koopt vanaf nu alleen nog spullen als ze exact weet waar ze die zal neerzetten. ‘Ik wil geen ontploft huis meer, dus ga ik alleen nog maar heel gericht op zoek naar dingen die ik echt nodig heb.’ Rust creëerde ze door verschillende elementen te laten terugkeren. Zo duiken metrotegels op in vier verschillende ruimtes en loopt blauw als rode draad door het hele appartement. ‘Blauw is niet mijn lievelingskleur, maar het brengt me tot rust. Ook komen de planten er mooi door uit. Juist daarom ben ik er scheutig mee geweest.’ Kijk maar naar de bank die de woonkamer opsplitst in een woongedeelte en eetkamer. Ook steekt de blauwe kleur af tegen het neutrale beige, de grijze en witte tinten van de muren en de meubels die ertegenaan staan. Roze en terracotta maken het zachte kleurenpalet compleet.
Kaarsenatelier
De liefde voor interieur heeft Maria-Laura niet van een vreemde: decennia geleden richtte haar grootvader zijn eigen bedrijf in metalen buismeubelen op. ‘De witte stoelen rond de eettafel zijn door hem ontworpen.’ De meeste meubels en accessoires zijn nieuw, een aantal is vintage. De kaarsen maakt ze zelf voor haar webshop Soy Hive Candles. ‘Ik gebruik geen industriële parafine maar natuurlijke sojawas, essentiële oliën als parfum en soms houten wieken.’
LEES OOK
Zelf gedraaide kaarsen maken
Naast het runnen van haar webshop heeft Maria-Laura een fulltimebaan bij een pr-kantoor en werkt ze als consultant. Door alle drukte maakt ze de kaarsen vooral ’s nachts. Dat gebeurt in de tweede slaapkamer, die dienstdoet als atelier én home office. Daar staat ook een rek met planten waarvoor elders in het appartement geen plaats meer is. ‘Ik heb van elke soort maar één exemplaar en kan veel geld uitgeven aan zeldzame soorten zoals de Philodendron Pink Princess en Monstera Variegata. Planten verzorgen geeft mij rust tussen al dat werken door.’
“Planten verzorgen geeft mij rust tussen al het werken door”
Shop de stijl…
Bron: vtwonen 09-2022 | fotografie Jonah Samyn | tekst Katrien Depoorter