Binnenkijken in een voormalige meubelfabriek in Venlo

Een voormalige meubelfabriek compleet met opslagloods en zandpad. Van deze rauwe industriële plek in Venlo maakten Jan en Juliette Benders hun thuis. Zónder veel te veranderen. Want het karakter van een pand is het allerbelangrijkst, vinden ze. Het resultaat: een loftwoning met een minimalistische inrichting.

Zitkuil grijze bank beton
Lamp zelfgemaakt van armatuur Venled en stalen elektrabuizen. Stopcontact en schakelaars 1930-serie Berker. Bank Ikea. Kussens Riverdale. Werkbank erfstuk meubelfabriek. Bank Ikea. Booglamp Venled. Piano en schilderij erfstukken. Lamp op piano Elleke Rutten.  
Industriële hal houten kapstok
Legerkist erfstuk. Kledingrek zelfgemaakt. Auto Hook & Ladder. Houten wandhaken dieren Sebra in kleuren kamer geverfd. Krukje onbekend.
zelfgemaakt bankje onder raam
Bankje zelfgemaakt van resthout fabriek, deel van een stutpaal als poot en lederen kussens op maat laten maken. Vilten bakken Hema.

Onze straat

‘Welkom in onze straat!’ Dat ‘onze’ bedoelt Juliette heel letterlijk, want de smalle straat, compleet met stoep en lantaarnpalen, is eigendom van Jan en Juliette. In 2015 kochten zij het terrein van een voormalige meubelfabriek in Venlo, inclusief de opslagloods en het zandpad dat tussen de twee gebouwen doorliep. Een enorme oppervlakte die het jonge stel helemaal opnieuw kon inrichten. De voormalige fabriek werd het woonhuis, een loft van ruim 300 m². Juliette: ‘Onze grootste zorg was: hoe krijgen we in zó’n grote ruimte behaaglijk en intiem?’

Lichte open ruimte oude werkbank
Vloer gevlinderd beton. Hardstenen waaltjes Spotted Bluestone. Werkbank erfstuk meubelfabriek. Kinderfiets Trybike. Witte fauteuil Ode Lounge Chair van Studio Henk. Bank Ikea. Booglamp Venled. Piano en schilderij erfstukken. Lamp op piano Elleke Rutten.

“We wilden het open karakter graag behouden, maar het moest

wel een thuis worden”

Voormalige meubelfabriek

Het pand zoveel mogelijk in de originele staat houden. Dat was het uitgangspunt voor de indeling en de inrichting van de loftwoning. Juliette: ‘De betonnen constructie van de fabriek is bepalend geweest voor onze keuzes. We wilden het open karakter graag behouden, maar het moest wel een thuis worden.’ De oplossing vonden ze in slimme manieren van indelen. Een roomdivider met een open haard die het eetgedeelte van het zitgedeelte scheidt. Een zitkuil die dankzij het hoogteverschil een knus hoekje is zonder muren. En de eyecatcher van de loft: de patiotuin, die een visueel onderscheid maakt tussen leven en slapen. ‘Alles is open en in verbinding met elkaar, en toch is het huiselijk en warm.’

LEES OOK
Binnenkijken in een oud schoolgebouw in Arnhem

Zwart keukeneiland industriële woning
De keuken is een eigen ontwerp, binnenwerk op maat gemaakt door Marcel Hermans, beplating en werkblad van blauwstaal Schouren Metaal. Railarmatuur Venled. Toolbox Ferm Living. Krukken en open kast Ikea. Klok onbekend.
lichte slaapkamer room devider
Bed Swiss Sense. Sprei Hay. Nachtkastje Ferm Living. Tafellamp Elleke Rutten. Muurverf Subtle Marble van Flexa.
kinderkamer hemelbed houten lambrisering
Bedhemel Liewood. Kinderbed en houten krukje Ikea, onderkant poten geverfd in kleur van de muurverf Real Plum van Flexa. Lambrisering, zat al in directiekamer. Jaloezieën aluminium 50 mm carbonzwart Hunter Douglas. Poster Desenio.
kinderkamer blauwe lambrisering bakstenen muur
Commode en ledikant Ikea. Bakstenen muur met verfresten fabriek. Muurverf Real Indigo en Mild Marble van Flexa. Speelgoedauto Grimm. Bakjes Hema. Overig onbekend.
wit modern badkamer meubel
Badmeubel zelfgemaakt van resthout uit de fabriek. Lades Ikea. Waskommen matwit composiet Solid Surface. Watervalkranen Praxis. 

Minimalistische inrichting

Die warmte zit ’m ook in de accenten van hout die een contrast vormen met de koude, klinische muren en vloeren. Juliette: ‘We hebben het hout dat in de loods van de voormalige meubelfabriek lag opgeslagen verwerkt in het huis, bijvoorbeeld in de trap naar de zitkuil en om meubels van te maken.’ Ook nam het stel de oude meubels uit hun vorige huis mee. Juliette: ‘We wilden de inrichting zo duurzaam mogelijk houden. Daarnaast willen we geen gekke, dure en ingrijpende meubels, maar juist strakke en minimalistische. Doordat die niet opvallen, houden we het pand in ere.’

nog meer: binnenkijken