Bewoners
Wie: Karine (47, beeldend kunstenaar en interieurcurator), Greg (47), Jules (16), Charlotte (13) en Lucie (10)
Online: @karine.savalle
Wat: victoriaanse tussenwoning uit 1899 van 219 m²
Waar: Londen, sinds 2015
Woonsmaak: zomers, kleurrijk en met zo veel mogelijk spullen 'met een verhaal'
Woonstijl: klassiek bohemian
Bijzonder: de vele inbouwkasten en -elementen die dit huis helemaal af maken
“Ik had zin om muren door te breken”
Victoriaans herenhuis in artistieke woonwijk
Het was wat je noemt een volksverhuizing: een vijfkoppig gezin – van wie de jongste nog een peuter was – pakte z'n hele hebben en houwen op en stak de Atlantische Oceaan over, van Canada naar het Verenigd Koninkrijk. Karine en Greg en hun drie kinderen waagden de gok omdat het noodzakelijk was voor werk, maar emigreren naar buzzing Londen klonk het artistieke gezin sowieso al als muziek in de oren. 'Hoewel: het was niet bepaald de beste timing, aangezien kort daarna voor een Brexit werd gestemd.' Toch voelde het stel uit Montreal zich snel thuis, helemáál toen ze een woning in Brook Green vonden, een artistieke woonwijk in het westen van de stad. 'Ik hoopte op een compleet renovatieproject: ik had zin om muren door te breken, de hele indeling opnieuw te doen en te beslissen welke tegels en kleuren er moesten komen. Maar zo'n huis kwamen we niet tegen en we wilden ook niet tijdelijk huren. Dit pand uit 1899 was zeker niet het mooist en het stond ook niet in de beste straat van de buurt, maar het had wel ruimte, licht, houten vloeren en een tuin. Ik wist gewoon dat het leuk kon worden.'
Woonidee
Geef een eethoek 'in de doorloop' z'n eigen smoel door alle wanden in één tint te verven. Liefst zo warm mogelijk, voor een echt cocongevoel.
English garden
Het Victoriaanse herenhuis bestaat uit vier etages: een benedenverdieping met een achtertuin, een begane grond vanaf de straatkant en twee bovenverdiepingen met vier slaapkamers en twee badkamers. Karine en Greg besloten aanvankelijk de indeling boven niet te veranderen, maar hadden wel ambitieuze plannen voor beneden. 'Ik wilde graag een open keuken, en ook de vorm van de tuin moest anders.' Die was namelijk niet meer dan een ommuurde vlonder in een L-vorm, terwijl Karine er liever een echte English garden zag verrijzen, met een aparte moestuin en groene hoekjes waar het gezin van het buitenleven kon genieten.
Vijf jaar lang bleef het vooral bij dromen en plannen (en sparen), totdat het stel in 2020 dan toch besloot het uitgebreide renovatietraject op te starten. Daarvoor riepen ze de hulp in van architect Charlotte Lilford, een Française met haar werkbasis in Londen. Het project besloeg drie jaar (want tja, die pandemie) en bestond uit twee fasen. De eerste richtte zich op grootschalige structurele veranderingen, zoals het wijzigen van de tuinindeling, het opengooien van de keuken en het binnenhalen van meer daglicht, onder meer met een nieuw dakraam. Op de begane grond werden bovendien kamers samengevoegd tot een kunstruimte voor de kinderen, naast Karines atelier en een bijkeuken. De tweede fase van de renovatie stond in het teken van de bovenverdiepingen, die inmiddels toch wel aan modernisering toe waren.
LEES OOK
Wat je zaait, zul je oogsten: zo benut je een kleine moestuin optimaal
Karine: 'We hebben één badkamer tegelijk aangepakt, zodat we ook nog comfortabel konden wonen.' Het waren haar doorzettingsvermogen en vooruitziende blik die het gezin door deze periode hebben gesleept, want grondig verbouwen met drie rondrennende kinderen betekent soms totale chaos. 'Mijn man is er heel stellig over dat hij het niet nog een keer zou doen.' En dan, met een twinkeling in haar ogen: 'Ik daarentegen vond het leuk en zou het zo weer doen.'
Huis vol kunst
Karines artistieke smaak en liefde voor unieke vondsten zie je overal terug in het interieur. 'Ik houd van rommelmarkten en tweedehandswinkels, dan ben je hier in Londen helemaal op je plek. In de vele charity shops kun je letterlijk alles vinden wat je wilt, als je maar regelmatig gaat kijken. Ik scoorde al twee prachtige vloerkleden, een antieke houten salontafel die we als nachtkastje gebruiken en heel veel accessoires.' Ook Karines eigen gebeeldhouwde kunst krijgt een prominente plek in huis. En die van anderen, want waar ze als kunstenaar eerst vooral voor zichzelf werkte, cureert ze nu steeds vaker ook de creaties van medetalenten. 'Ik heb laatst een serie kunstlessen gevolgd waarbij ik in contact kwam met ongelooflijk getalenteerde kunstenaars, die echt prachtig werk maken. Dat wil ik onder de aandacht brengen bij een groter publiek – vandaar dat ik mezelf nu ontwikkel als interieurcurator. Maar ik heb ook enorm genoten van de renovatie van ons huis. Misschien ga ik me nog weleens verdiepen in interieurontwerp, wie weet.'
Klassiek bohemian
Gloednieuwe inbouwkasten zien eruit alsof ze al jaren bestaan met gecustomized deuren van hout, voorzien van lijsten, behang en een ouderwets mooie blauwe tint. Het junglebehang is de speelse kers op de taart.
“Voor rommelmarkten ben je hier in Londen helemaal op je plek”
4x zo gefikst
Met blinde planken in dezelfde kleur als de omringende muren creëer je een gestucte-wandkast-effect. Grof behang van linnen of raffia op de achtergrond geeft textuur, en dus meer warmte en diepte.
Een simpele truc waarmee zelfs een nieuwbouwhuis klassiek oogt: hoge, houten plinten. Die kun je in dezelfde kleur schilderen als de muur, maar een ton sur ton tint zorgt voor meer spanning. Geef al het houtwerk – plinten, lambrisering, kozijnen – in één ruimte dezelfde kleur voor een ultiem klassieke basis.
Heb je een fotografische voltreffer gemaakt, zoals een adembenemend vakantiekiekje of onbedoeld artistiek portret? Laat hem afdrukken op plexiglas. Unieker dan een kant-en-klaar-plaatje, goedkoper dan professionele wandkunst.
Panoramabehang tussen twee wandkasten doet een kamer veel ruimer lijken. Alsof je door een raam naar een andere wereld kijkt, zo voelt het.
Shop de stijl
LEES OOK
Binnenkijken in een kleurrijk rijtjeshuis in Londen