De bewoners
Wie Jessica (49), Pim (37), Pelle (14), Morrison (12) en Loize (8)
Wat Stadshuis uit 1934 van 200 m²
Waar Haarlem, sinds 2014
Bijzonder Het speelse niveauverschil op de begane grond, waardoor hetplafond van de uitbouw extra hoog is
Op de groei
Anderhalf jaar stond het jaren 30-huis dat Jessica en Pim in 2014 in Haarlem gingen bezichtigen al leeg. 'Er moest heel veel gebeuren', vertelt Jessica. 'De diepe tuin was één grote wildernis, de badkamer was oud, centrale verwarming ontbrak, overal zaten aluminium kozijnen en in de woonkamer stond een massieve open haard. Maar we waren direct enthousiast over de hoeveelheid ruimte. Zelfs de zolder bleek megagroot. We konden goed door de oude staat heen kijken en de vraagprijs was gunstig.' Jessica en Pim focusten zich in eerste instantie op de begane grond. Ze creëerden een open keuken en trokken een deel van de gang erbij. 'We kwamen uit een Amsterdams huurhuis en hadden weinig budget. We kochten dit huis op de groei.'
“Het terras is even hoog als de uitbouwvloer, je loopt zo van binnen naar buiten”
Stukje lager
Drie jaar geleden ging de grootscheepse verbouwing van start. De vlizotrap naar zolder werd vervangen door een vast exemplaar. Hierdoor ontstond ruimte voor een extra kinderkamer. Op de begane grond kwam een uitbouw van vier meter over de breedte van het huis. Waar mogelijk werd het huis verduurzaamd: isolatie, driedubbele beglazing en zonnepanelen op de uitbouw. 'We houden van niveauverschillen in het interieur. Daarom ligt het eetgedeelte iets lager dan de keuken en woonkamer. Ook kozen we voor een schuifpui over de hele achterwand. Op warme dagen staat hij volledig open.' De ooit witte keuken kreeg een facelift met nieuwe zwarte fronten en er werd een groot keukeneiland met bar geplaatst. 'Het granito blad konden we zelf samenstellen. Hoeveel steentjes, hoe groot en in welke kleur: na een paar proefstalen waren we helemaal blij.'
Bureau op maat
Heb je weinig ruimte voor een werkplek? Een muurbureau neemt minder plek in. Een paar krukken erbij die je eronder kunt schuiven en je kunt aan de slag.
“Het vloerkleed van schapenvachten vonden we in Bolsward: wij hingen ’m aan de muur”
Kunstwand
Soms is less niet more. Posters, grafische prints en foto's plaats je bij elkaar, zodat er een heuse kunstwand ontstaat. Voor een stoer karakter, kies je voor zwart-wit.
Blotevoetentuin
Het interieur is een mix en match van diverse stijlen. 'Een complete Japandi-look inrichting is prachtig, maar past niet bij ons. Wel houden we de basis rustig: alle spullen die we door de jaren heen verzameld hebben, van vintage lampen tot de paarse, industriële vitrinekast, zorgen voor veel levendigheid en kleur.' Lange tijd was de tuin een doorn in het oog. 'Zelf kwamen we er niet uit, dus hebben we Studio Eik ingeschakeld voor een tof tuinontwerp. We kozen voor organische lijnen, cortenstaal en wuivende beplanting, die past bij de kuststreek waar we wonen.' Het houten vlonderterras is gelijkvloers met de uitbouw. 'Zo ontstaat een binnen-buiten-gevoel. Je loopt lekker op blote voeten de tuin in en als het even kan, eten we onder de parasol.'
“Overal in huis staan planten in opvallende potten, ook op de marmeren schouw in de slaapkamer”
Zachtjes aan
Op de overloop ligt okergeel tapijt met een mooi dessin. Ook zo'n opvallend tapijt? Laat het patroon naadloos doorlopen op de trap. Dat staat chic en werkt bovendien geluiddempend.
“Op zolder is een extra kamer gecreëerd, daar is het domein van de kinderen”
Kleurrijke patronen
Wees niet te voorzichtig met het mixen van kleuren, patronen en dessins. Zet met opvallend beddengoed de toon. Een wollig Marokkaans vloerkleed zorgt voor een geborgen gevoel.
Loungehoek
In het zonnigste hoekje van de tuin is een loungehoek gecreëerd. Maak zoiets zelf door een buitenbank van de bouwmarkt te combineren met grote, kleurrijke kussens. Een bijzettafel erbij en je buitenzitje is compleet.