Binnenkijken in een tiny tuinhuis in Wijk aan Zee

De vriend van Carmen droomde ervan ooit zelf een huis te bouwen óf van onder tot boven te verbouwen. Tot hun eigen verrassing komen beide dromen uit met de koop van hun twee-onder-een-kapwoning in Wijk aan Zee waar ze óók een tiny tuinhuis bouwden om tijdens de verbouwing in te wonen.

vtwonen binnenkijken special tiny houses | carmen die zit op de veranda van haar woning
Hoes om surfboard Curms. Houten vlonder gemaakt van steenschotten. Bloempotten kringloop en rommelmarkt. Houtkachel tweedehands. Kleed Xenos. Draadstoel Jysk. Schapenvacht Woolskins. De buitendeur is geverfd in kleur Celadon van Gamma. Hangplant Kwekerij Sap. Verlichting Ikea. Tingel tangel souvenir uit Indonesië.
vtwonen binnenkijken special tiny houses | borden met bloemen op sleutelrek
Sleutelplankje zelfgemaakt. Bord souvenir uit Portugal. Bakje en mandje souvenir uit Indonesië.

Perfecte locatie

Als Carmen en haar vriend Stef een enorme opknapper kunnen kopen vlak bij het strand, de duinen en het bos, hoeven ze niet lang na te denken. Om geen overhaaste beslissingen te maken, besluiten ze eerst een zomerhuis in de tuin te bouwen waar ze tijdens de hele verbouwing kunnen wonen. Eerst met z’n drietjes, en sinds de geboorte van dochter Djuna met z’n vieren. Het tiny tuinhuis, dat aan het hoofdhuis vastzit en gebouwd is in de stijl van de latere uitbouw, bevat alles wat het jonge gezin nodig heeft: een woongedeelte, keuken, slaapkamer en badkamer.

LEES OOK
Binnenkijken in een zelfvoorzienend minihuis

vtwonen binnenkijken special tiny houses | rond vloerkleed bij de keuken en eettafel
Eettafel zelfgemaakt. Stoelen Van Til Outlet. Koelkast tweedehands, zwart geverfd met krijtbordverf. Theepot Xenos. Kraan Praxis. Messen, scharen, houten snijplanken herkomst onbekend. Bamboe messenhouder Duikelman. Groene broodtrommel van Carmens ouders geweest. Potten op afzuigkap Clayre & Eef. Servies op de planken kringloop, rommelmarkt en van Carmens oma geweest. Thermoskan en gebloemd bord Tastoe. Vaas met droogbloemen, rieten bord, tajine herkomst onbekend. Schaal kringloop. Gietijzeren pan The White Series. Vaatwasmachine Bosch. Theedoek Kwantum.
vtwonen binnenkijken special tiny houses | houten eettafel en stoelen in de keuken met zwarte koelkast en kandelaar
Vloerkleed van Carmens ouders geweest. Lage inbouwkast en eettafel zelfgemaakt. Stoelen Van Til Outlet. Onderzetter souvenir uit Indonesië. Flesjes en fruitmand Kitchen Trend. Glazen Duralex. Mokken Tastoe en kringloop. Voorraadpotten Clayre & Eef. Hanglamp Curms. Theepot Xenos. Gietijzeren pannen en kookplaat herkomst onbekend. Achterwand kookplaat restpartij tegels gekregen van de buren. Keukengereihouder Dille & Kamille. Vloer egaline gietvloer met Eurocol-coating.
vtwonen binnenkijken special tiny houses | verschillende bloempotten buiten
Plantenrek zelfgemaakt. Emmer rommelmarkt. Terracottapotten kringloop 
en tuincentrum. Kruiken van vorige bewoners geweest. Kleed Xenos. Blauw bakje souvenir uit Portugal.
vtwonen binnenkijken special tiny houses | carmen op de bank met spiegels aan de muur en een vloerkleed met motief
Kapstok Dille & Kamille. Bank van Stefs ouders geweest. Kussen zelfgemaakt. Plaid souvenir uit Peru. Zonneklep, schelpenkettingen en rieten hanglamp souvenir uit Indonesië. Wandversiering kringloop. Rieten hoed, tissuebox en vloerkleed van Carmens ouders geweest. Lampje kringloop. Spiegels Xenos. Plantenpotten kringloop. Theeglas Hema.

Overal hout

Omdat het jonge gezin slechts 25 vierkante meter bij het tiny tuinhuis tot hun beschikking heeft, kan niet alles mee. Wat voor Carmen van waarde is, zoals de meubels die nog van haar oma zijn geweest en de schatten die ze op reis heeft verzameld, wordt opgeslagen of krijgt een plek in het tiny tuinhuis. ‘Alles wat meegaat, heeft een verhaal’, vertelt Carmen. Wat verder opvalt in het huis is dat overal waar je kijkt hout is gebruikt. ‘Duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke materialen vinden we belangrijk. We hadden het geluk dat we een partij B-keuze-hout op de kop konden tikken.’

LEES OOK
Tiny house met strandgevoel slim indelen

vtwonen binnenkijken special tiny houses | surfplanken tegen het zwarte huis aan
Hoes om surfboard Curms. Plantenpotten kringloop, rommelmarkt en tuincentrum. Hangplant Kwekerij Sap.

“Een groot voordeel van klein wonen is dat vrijwel alles

binnen handbereik is”

Eenheid en rust

Doordat alles van hetzelfde materiaal is gemaakt, ontstaat er eenheid en rust in huis. Zeker als je niet groot woont, is dat heel prettig. ‘Het oogt hier snel rommelig, maar het voordeel is dat het ook zo weer opgeruimd is.’ Met twee kleine kinderen komt Carmen soms ogen en handen te kort. ‘Als ik Djuna aan het voeden ben, zit ik vaak op de eetkamerstoel die in het midden van het huis staat. Zo kan ik Eddie goed in de gaten houden. Een ander voordeel van klein wonen is dat vrijwel alles binnen handbereik is. Dat gaan we straks nog missen!’

vtwonen binnenkijken special tiny houses | zwarte kraan in houten keuken met ronde spiegel
Handdoek Kwantum. Kapstok Dille & Kamille, kettingen souvenir uit Indonesië, India en van Carmens oma geweest. Grote ronde spiegel Xenos. Emaillen mok kringloop. Kleine ronde handspiegel herkomst onbekend. Beker souvenir uit Marokko.  Zeep Kama Ayurveda. Zeeppomp en tandenborstelhouder Kwantum. Kratjes Hema.
vtwonen binnenkijken special tiny houses | slaapkamer met commode en kast
Rieten kruk herkomst onbekend. Beddengoed H&M Home. Leren tasje en kledingstuk souvenir uit Indonesië. Slinger Tastoe. Bruine tas Curms. Aankleedkussen Hema. Houten bakje Kwantum. Nijntje Tastoe. Wasmand Relaxdays. Bamboe rolgordijn Leen Bakker.

nog meer: binnenkijken