Binnenkijken in een sixties-appartement vol vintage parels

Het Parijse stadsappartement van Delphine en Jacques is op zichzelf al een lust voor het oog. Maar de vintage parels – tot aan het behang aan toe – van Delphine maken het pas echt af.

boekenkast

“Hoe slechter een huis erbij staat,

hoe blijer ik ervan word”

Nieuw hoofdstuk

Dat Delphine en Jacques juist voor dit appartement vielen, op de derde verdieping van een negentiende-eeuws herenhuis, lag niet meteen voor de hand. Het was met z’n 155 vierkante meters weliswaar groot, maar van authentieke details – waar het echtpaar zo naar op zoek was – was door verwaarlozing niet meer echt sprake. De plafondornamenten waren al naar beneden gekomen en de houten vloer bleek zo rot dat die er helemaal uit moest. Toch zag Delphine vooral één en al potentie: ‘Hoe slechter een huis erbij staat, hoe blijer ik ervan word. Zo kan ik de geschiedenis herschrijven.’

woonkamer gele lamp
Muurverf Slipper Satin van Farrow & Ball. Wandsierlijsten Orac. Vloertegels Mosaic del Sur. Teakhouten wandkast, houten hanglamp, glazen Emil Stejnar-hanglamp, eettafel en zwarte stoelen van KnollStudio vintage.
Gele stoel Eames DSX Vitra. Ingelijst kunstwerk Child van Françoise Pétrovitch. Olieverfschilderij in de keuken gevonden op de vlooienmarkt. In de op maat gemaakte wandkasten op de achtergrond zijn spiegels verwerkt. Overig onbekend.

LEES OOK
Binnenkijken in een appartement boordevol vintage

Oude ziel

Liefst achttien maanden duurde de verbouwing. Delphine en Jacques gingen dan ook grondig te werk: elke centimeter in het huis werd doordacht. Sommige wanden werden doorgebroken – zoals die tussen de keuken en de eethoek – terwijl ze bij andere kozen om ze te voorzien van nieuwe ‘oude’ tussendeuren, gemaakt door een vakman. Om de inval van daglicht te bevorderen, werden alle muren aan de kant van de binnenplaats voorzien van grote, stalen ramen. In de keuken en eethoek werden cementtegels met retromotief gelegd, in de rest van het huis ligt een Hongaarse punt.

eethoek tegel vloer
Teakhouten wandkast, houten hanglamp, glazen Emil Stejnar-hanglamp, eettafel en zwarte stoelen van KnollStudio vintage.
Gele stoel Eames DSX Vitra. In de op maat gemaakte wandkasten op de achtergrond zijn spiegels verwerkt. Overig onbekend.

Sixties-vibe met vintage

Pas toen de basis van het appartement volledig was heropgebouwd, kon het stylen en inrichten beginnen. Hier komt Delphines voorkeur voor mid century modern duidelijk naar voren: in elke hoek is wel een designklassieker of tweedehandsvondst te herkennen. Zelfs het behang is hier en daar vintage: voor de hal en het toilet scoorde Delphine origineel bloemenbehang uit de jaren zestig en zeventig. Dankzij een frisse kleurenmix van greige, lichte blauwtinten en mosterdgeel oogt het nergens gedateerd. Delphine: ‘Met felle accenten, zoals de fuchsiaroze plaid en blauwe bureaustoel in de slaapkamer, pep ik de boel op.’

vintage roze kleed
Behang Etoffe. Kast, bed, roze wandlamp, crochet-sprei, Pantone-bedlampen en Pierre Paulin-bureau vintage (o.a. via Selency.fr en vlooienmarkten). Vloerkleed Oman Élitis.

“Met felle accenten, zoals de fuchsiaroze plaid,

pep ik de boel op”

blauw behang
Behang Etoffe. Badkamerkasten Ikea met teakhouten fronten erop bevestigd. Antieke spiegel Carouche. Wandlampen en seventies-prullenbak vintage. Wastafel Bains & Déco. Overig onbekend
blauw behang kapstok
elfs het behang in de hal is vintage, gevonden in een Parijse boetiek. Kast en kapstok vintage. Hanglamp Undesignable Paris. De spiegel komt uit een jarenvijftighotel in Zuid-Frankrijk.

SHOP
Behang kopen? Bestel online bij vtwonen!

nog meer: binnenkijken