Binnenkijken in een oud fortwachtershuis in Uithoorn

Niet alleen de woning van Karen en Michiel is bijzonder – een houten huis, aan de Amstel én een fortgracht – het interieur is minstens zo opvallend. ‘Gewoon durven en doen, is mijn motto.’

vtwonen 07-2021 | blauwe kast met een grote hanglamp in de hal | fortwachtershuis | binnenkijken
De hal loopt door tot in de nok. Hoge kast Van Dijk & Ko. Hanglamp meegenomen uit Zuid-Afrika. Oude commode van Karens ouders met daarop een citroenboompje.
vtwonen 07-2021 | blauw fortwachtershuis van de buitenkant
Het fortwachtershuis is aan de buitenkant afgetimmerd met hout, maar heeft een betonnen constructie. De kleur is bepaald door de monumentencommissie en mag niet worden veranderd. Tuinbank van de kringloop geschilderd in Nancy’s Blushes van Farrow & Ball.

Herbouwd fortwachtershuis

‘Ons huis ziet eruit alsof het er altijd al heeft gestaan, maar is opgeleverd in 1998’, vertelt Karen, eigenaar van en designer bij Lemonwise dat handgemaakte woonaccessoires produceert en verkoopt. ‘Het is een herbouwd fortwachtershuis, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het houten huis dat hier ooit stond is afgebrand. Er moest eenzelfde soort huis terugkomen, maar dan een slag groter. In dezelfde stijl, dus met houten gevels. Maar onder dat hout zit een nieuw huis, van beton. Feitelijk is het dus een modern huis, geheel energieneutraal zelfs, in een historisch jasje.’

LEES OOK
Binnenkijken in een Amsterdams grachtenpand met mediterrane sfeer

vtwonen 07-2021 | woonkamer met bijzondere bank, kleden en strepen | fortwachtershuis | binnenkijken
Blauwe bank van Linteloo. Andere bank en fauteuil van Montis. Kleed gekocht in Turkije. Leeslamp links Artemide, rechts Flos. Linnen kussens en blahblah-kussen Lemonwise. Plaid uit Oeganda. Bronzen beeld van Wessel Bezemer. Salontafel gemaakt van een pallet. Kandelaar kringloop. Witte kandelaar in raamkozijn K’willeminhuis.
vtwonen 07-2021 | groene tegels in de badkamer
De bestaande witte badkamer werd opgefleurd met zelliges, Marokkaanse tegels. Sanitair Villeroy & Boch. Lamp Luceplan. Kleed meegenomen uit Uganda. 
vtwonen 07-2021 | roze keuken met bloemen boeket en zilveren keukeneiland met afzuigkap en planten | fortwachtershuis | binnenkijken
Karen aan het kookeiland van rvs en eikenhout. Apparatuur Smeg. Op maat gemaakte keuken met fronten van zink. Lamp Modular. Kunst Vanessa Beecroft. Wandbord meegenomen uit Australië. Roze muurverf Histor S0540-R30B. Overig herkomst onbekend.
vtwonen 07-2021 | roze krat met een wandplank en verschillende sier borden
Visual merchandising Lemonwise gemaakt door Esley Sevil. Oude la gebruikt als baklijst met daarin keramiek van Lemonwise. Krat van Evian als plantenbak voor de varen.

Warmere sfeer

Karen bewoont het vrijstaande fortwachtershuis samen met man Michiel en hond Soof. ‘Toen we het kochten, was het van binnen behoorlijk uitgesproken, met veel glas, grijs en glans. Het had een koude uitstraling. De indeling was goed, dus daar hoefden we niet veel aan te doen. Sowieso vind ik niet dat alles er direct uit gesloopt hoeft te worden. Ik hou ervan om bestaande dingen nieuw leven te geven. Maar warmte moest er wel meteen ingebracht worden. Dat hebben we gedaan door er een gietvloer in te leggen in een zandtint met wat groen erdoor en de muren kleur te geven.’

vtwonen 07-2021 | industrieel kantoor ruimte met een bureau en glazen wanden
Werkplek van Michiel onder de trap. Oud Gispen-bureau van Karens opa. Leeslamp Artemide. Stoel Vitra. Krantenbak, spiegel en kast vintage. Aan de wand van glazen blokken v.l.n.r.: kunstwerk van Truyen (familiestuk Michiel), tekening van Karen, kunstwerk gekocht in Istanbul.

“Gewoon durven en doen, is

mijn motto”

Schatgraven

De inrichting bestaat uit opvallend veel familiestukken. ‘Michiels moeder houdt erg van design. In die Lounge Chair van Eames heeft hij als kind eindeloos rondgedraaid.’ In de hal staat een commode waar Karen als kind nog op heeft gelegen. ‘Ik hou van mooie, duurzame spullen, dus ik koop heel bewust. En met een enigszins gelimiteerd budget kun je dan het best gaan schatgraven in kringloopwinkels en op markten. Ik hou niet van één stijl, de mix is leuk. Gewoon durven en doen, is mijn motto. Perfectie is saai, oneffenheden hebben charme. Bovendien krijgt je interieur een ziel als je het opbouwt met stukken die je zorgvuldig hebt uitgekozen.’

vtwonen 07-2021 | vitra Eames chair de lounge stoel voor een blauw kunstwerk en een blauwe kast
Eames Lounge Chair van Vitra met daarin hond Soof. Vloerlamp Flos. Poster Helle Heiberg & Joel Anderson. Eikenhouten kast van de opa van Michiel, geschilderd in Svenska Blue van Annie Sloan. Erop onder meer een monstera (gatenplant). Muurverf Shaded White van Farrow & Ball. Overig herkomst onbekend.
vtwonen 07-2021 | raam met bloempotten
In de hal ligt, net als op de rest van de begane grond, een minerale gietvloer. Oude commode van Karens ouders met daarop een citroenboom. Foto zelfgemaakt in Delhi in India. Manden meegenomen uit Oeganda. Terracotta potten Ranzijn. Houten dienblad kringloopvondst. De vaas is een voormalige jeneverfles.

LEES OOK
Binnenkijken in een pastelkleurig wevershuis met moderne twist

nog meer: binnenkijken