Binnenkijken in een modern, zelf ontworpen huis in Porto

Wat krijg je als een architect en interieurontwerper samen hun eigen woning bouwen? Nou dit dus: een modern en innovatief huis dat ook traditioneel en comfortabel is. Precies wat César en Marta voor hun gezin voor ogen hadden.

vtwonen 05-2020 | modern stadshuis Porto
Eettafel en hoge kast antiek. Stoelen DSW van Eames (Vitra). Vazen op tafel Zara Home. Hanglamp en kleed Ikea. Bank en lage kast tegen de muur ontworpen door Marta. De kunstwerken aan de muur en links op de lage kast zijn gemaakt door Marta’s oom Bartolomeu Cid dos Santos. Groot zwart-wit kunstwerk rechts op lage kast Sainer. Blauwe fauteuils vintage.
vtwonen 05-2020 | modern stadshuis Porto
Tegen de muur een groot kunstwerk van de Portugese kunstenaar Vhils. In de gang: tafel Raw Materials. Lamp Areastore. Lantaarns House Doctor.

vtwonen 05-2020 | modern stadshuis Porto
Het houten tafeltje is een ontwerp van Marta. Doos Zara Home. Zebra aan de
muur H&M Home. Geel ingelijst kunstwerk The Red Wolf. Lamp Serge Mouille.

Grote, open leefruimte

In een stil straatje in de Portugese stad Porto, ligt het bijzondere huis van César en Marta. ‘Toen we deze verscholen locatie ontdekten, waren we er meteen helemaal weg van’, vertelt César, die architect is. ‘Ik heb het huis ontworpen en Marta richtte zich op het interieurdesign.’ Vanaf het begin stond vast dat de begane grond grotendeels open zou zijn. De keuken, een ontwerp van César, loopt vloeiend over in het eetgedeelte dat weer doorloopt in de zithoek.

vtwonen 05-2020 | modern stadshuis Porto
Schommelstoel is een erfstuk. Antieke kast van Marta’s oma. Lamp Serge Mouille. Kunstwerk boven en linksonder Bartolomeu Cid dos Santos, rechts een foto van Guilherme Machado Vaz.
vtwonen 05-2020 | modern stadshuis Porto
Het bed is ontworpen door Marta. Sprei en kleed H&M Home. Kussens Moopi Design. Kledingstandaard uit het huis van Césars oma.
vtwonen 05-2020 | modern stadshuis Porto
Het stapelbed op de kamer van Guilherme is maatwerk. Tafel, lampen en kruk Ikea.
vtwonen 05-2020 | modern stadshuis Porto
Het houten daybed in de vorm van een huis op de kamer van Maria do Carmo is een ontwerp van Marta. Kussens Moopi Design. Kunstwerk Ana Aragão. Kasten ontworpen door César. Soortgelijk lichtsnoer Seletti.

Modern vs. traditioneel

Naast het creëren van een warm familiehuis, wilde César ook het architecturale karakter van de ruimtes benadrukken door alledaagse bouwmaterialen in het zicht te laten. ‘Ik heb niet geprobeerd ze te verbergen, dus je kunt zien hoe de lagen van het huis zijn opgebouwd.’ Zo zorgen de bakstenen muren voor een mooi ruwe structuur in het interieur. De kasten, deuren en balken zijn van hout en er is veel beton gebruikt, onder meer voor de vloeren. Ondanks de moderne uitstraling van het huis, is de basisconstructie eigenlijk heel traditioneel. ‘Ik heb heel bewust deze bouwmaterialen, natuurlijk hout en het meer urban beton gecombineerd.’

Woonidee: Maak gebruik van dieptewerking in huis. Een lange gang wordt spectaculair door aan het einde een mooi kunstwerk te hangen. Hier geldt

less is more

vtwonen 05-2020 | modern stadshuis Porto
De bijzondere trap met opbergruimte aan de zijkant is een ontwerp van César. Vintage koffers van rommelmarkt. Kunstwerk van Bartolomeu Cid dos Santos.
nog meer: binnenkijken