bewoner(s): Annemieke, Arjen, Jill en Lou
waar: Amsterdam centrum
soort huis: Herenhuis van tweeënhalve verdieping plus benedenwoning
soort bouw: Herenhuis
woonoppervlakte: 45m²
Art-in-Return
Twintig jaar lang had ik een baan in de modewereld. Maar behalve aan de modeacademie, studeerde ik ook aan de kunstacademie. Ik wilde eindelijk eens onderzoeken of een leven als kunstenaar iets voor me zou zijn. In 2019 besloot ik mezelf daar een half jaar de tijd voor te gunnen. Mijn kunstenaarschap wilde ik wel op een nieuwe manier invullen, door mijn werk niet te verkopen, maar te ruilen. Voor reizen, voor een mooi meubelstuk, voor een website, voor materiaal om nieuwe kunst te maken. Alles wat ik maar inspirerend of mooi vind of wat het project gaande kan houden. Mijn bedoeling daarmee is om mensen anders te laten nadenken over geld en waarde. Zo is Art-in-Return ontstaan.
Lichtspel
'In de zeventien jaar dat we in dit historische Amsterdamse herenhuis wonen, is het vaak veranderd. We kochten het als bouwval, knapten het op en hebben het steeds weer aangepast aan de levensfase waarin we zaten. In het begin waren we met z'n tweetjes en was alles open en licht. Het belangrijkste was dat we naast de kroeg, Paradiso en het Rijksmuseum woonden. Toen we kinderen kregen, volgde een flinke verbouwing om kinderkamers te maken voor onze dochters Jill en Lou. In 2010 konden we het benedenhuis naast ons erbij kopen en in 2018 doorbreken. Daar hebben we een eigen appartement voor onze dochters van gemaakt, als het ware. De woonkamer is op de eerste verdieping, net als de voormalige kinderkamers. Net als in mijn werk, speel ik in mijn interieur graag met het licht. Door de nissen die we hebben gemaakt, door de afwisseling van lichte en donkere wanden en door donkere spullen voor donkere wanden te plaatsen, waardoor een sterke reliëfwerking ontstaat. Juist door alles monochroom te houden, zie je het effect van reliëf heel goed. Dat geldt voor mijn kunstwerken, maar dus net zo voor het huis.'
Een atelier aan huis is heerlijk: mijn kunst is altijd dichtbij en ik kan er elk moment aan werken
Woonidee
Gebruik de kracht van de herhaling. Hier zijn de karpetten, de lampen, de stoeltjes en de spiegels herhaald. Dat brengt ritme en daarmee rust in het interieur.
Man in Marokko
'Arjen en ik zijn gek op reizen en we nemen altijd overal spullen mee vandaan. Ons interieur is dan ook een verzameling van bij elkaar gesprokkelde souvenirs. Uit Thailand, Mexico en Zuid-Afrika bijvoorbeeld, maar vooral uit Marokko. De eerste keer dat we in Marrakech waren, kocht ik een karpet bij een handelaar in de soek, Abdel. Hij zei: 'Ik stuur het wel naar Nederland, betaal maar als het is aangekomen.' Hij hield woord en ik was zó gelukkig met dat karpet, dat ik sindsdien 'mijn man in Marokko' altijd app als ik naar Marrakech ga, om te zeggen wat ik nodig heb. Al onze vloerkleden en bijna alle kussens en tafelkleden komen van hem. Ik houd van mooie dingen om me heen en vind het ontzettend leuk om met mijn huis bezig te zijn. Geen verbouwing is mij te veel. Dus als de kinderen straks op kamers gaan, pas ik alles met alle plezier weer aan. Want één ding is zeker: we gaan hier nooit meer weg.'
“Ons hele interieuris doorweven met reisherinneringen”
Woonidee
Denk goed na over de invulling van de slaapkamer. Het kan wijs zijn om minstens één ruimte in huis te vrijwaren van alles wat is verbonden met werk, sociaal leven en de dagelijkse reuring.
Shop in de stijl van…
Bron: fotografie Wilma Custers/features & more | tekst Chris Muyres