Binnenkijken in elegante stadsvilla in Kopenhagen

Dat Line ontwerper is, is goed te zien aan haar elegante appartement in een oude Kopenhaagse villa. Designklassiekers staan zij aan zij met haar eigen meubelontwerpen en overal in huis hangt kunst. Deze stadsvilla is een mix van materialen en natuurlijke kleuren.

bruine bank
Bank Paula van Sofacompany, vintage kelim vloerkleed jaren geleden gekocht, salontafel gemaakt door Line’s vader, vloerlamp Flos Arco, boekenkast Ikea, vierentwintig jaar oud. Kunst aan de muur met de klok mee: zwart-witte litho gekocht bij Gallery Op Ad Trappen Kopenhagen, foto van fotograaf Pernille Enoch, grafisch werk Nina Bruun voor Paper Collective.

Alles omgooien

In de groene wijk Frederiksberg in Kopenhagen, op tien minuten fietsen van het centrum, staat de stadsvilla waarin Line en haar dochter Rosa wonen. Toen het in 1883 gebouwd werd, was de omgeving nog landelijk. Tegenwoordig staat Frederiksberg bekend om de vele leuke restaurants, koffiebars, winkels en kunstgaleries. De statige stadsvilla is in twee ruime appartementen opgesplitst. ‘De bovenste twee etages zijn van ons’, legt Lina uit. ‘Na de aankoop gooiden we de indeling grotendeels om. Er was een kleine keuken met een aparte eetkamer en achter de badkamer bevond zich een kamer voor de dienstbode. Door daar een muur te doorbreken, vergrootten we de badkamer en transformeerden we de eetkamer tot royale eetkeuken, midden in het appartement. De voormalige keuken doet nu dienst als slaapkamer. Ik houd van veel daglicht in huis, daarom heb ik vrijwel nergens gordijnen opgehangen. Zo blijven ook de mooie ramen goed zichtbaar.’

witte wasbak
Zwart omrande vintage spiegel, wastafelmeubel Kvik, antiek vitrinekastje met miniatuur vintage doosjes en glazen potjes, mand tweedehands.
vintage spiegel
Vintage spiegel ooit van Line’s grootmoeder, vouwstoel van Mogens Koch, groene plantenpot en glazen kubussen van de Deense interieurwinkel Notre Dame.

Natuurlijke kleuren

Het interieur van Line’s stadsvilla is door het gebruik van aardetinten warm en cosy. ‘Ik omring me graag met natuurlijke kleuren. Die zorgen voor een rustgevende sfeer, waar ik me prettig bij voel.’ Daardoor vallen meteen de designklassiekers zoals de vintage stoelen en tafels ontworpen door bekende Scandinavische en internationale ontwerpers op. ‘Ik heb een passie voor design. Een interieur wordt persoonlijk wanneer je niet alles helemaal nieuw koopt. Anders voelt het vaak zo zielloos aan. Veel van mijn spullen heb ik al vele jaren. Ik koop graag tweedehands, op rommelmarkten of veilingen en heb ook een paar dierbare erfstukken.’

grote ramen
Daybed REM met bijpassende hocker van Sofacompany, Series 7 stoel door Arne Jacobsen, ingelijste poster met werk van fotograaf Trine Søndergaard, tweedehands bureau dat meerdere malen zwart is geverfd, bureaustoel ontworpen door Donald Chadwick en William Stump, plafondlamp Vertigo ontworpen door Constance Guisset, tweedehands bureaulamp Louis Poulsen. Moodboard met diverse knipsels, foto’s en kleurkaarten.

Mix van materialen

Blikvangers in de woonkamer zijn de twee sofa’s, die Line zelf heeft ontworpen voor Sofacompany en waarmee ze meerdere prestigieuze designprijzen heeft gewonnen. Door de banken tegenover elkaar te zetten, staan ze los in de ruimte. ‘Zo zie je goed de zijkant van de sofa, die vind ik zo mooi.’ Line koos voor een zachte, roestbruine bekleding. ‘Ik ben gek op mooie stoffen. Dat heb ik van mijn moeder; toen ik opgroeide, weefde zij wandkleden.’

LEES OOK
De woonkamer warm en modern inrichten

‘Natuurlijk heb ik veel met textiel te maken in mijn werk als ontwerper, maar ook thuis heeft het veel waarde voor mij. Hoe voelt een materiaal aan, is het zacht of juist glad en is de kleur warm of koel. Dat geldt overigens sowieso voor materialen. Zo houd ik erg van staal. Het is een koud materiaal, dat verzacht wordt als je het combineert met bijvoorbeeld hout of wol. Ik vind het leuk om te spelen met die contrasten en te zoeken naar een mooie balans.’

grijs bed
Bed met grijse headboard Dux, bedlinnen Facet ontworpen door Line’s moeder voor Georg Jensen Damask, gordijnen en caramelkleurige achterwand bed zelfgemaakt, witte lamp Bestlight.

Woonidee

Maak van je bed een blikvanger door een grote plaat uit de bouwmarkt te bekleden met bamboe behang. Het geeft instant warmte aan de slaapkamer.

Kunst en design

Lampen zijn essentieel in het interieur van Line. Niet alleen als lichtbron, maar ook als esthetisch object. ‘Voor mij zijn het net sculpturen. Door hun vorm voegen ze veel karakter toe aan een interieur.’ Datzelfde geldt voor kunst. ‘Ik kan echt genieten van kunst. Het prikkelt de zintuigen, je gaat nadenken over wat je ziet en ervaart.’ Aan de muur – achter één van de banken – hangen diverse kunstwerken. ‘Die wand is een on going project. Af en toe komt er een nieuw werk bij of hang ik iets anders op.’ In de boekenkast ertegenover is een deel van Line’s grote collectie kunst-, design-, mode- en textielboeken ondergebracht. Door de boeken soms staand, dan weer liggend te plaatsen, ontstaat een haast grafisch effect. In sommige vakken staan voorwerpen van keramiek. ‘Nog zo’n natuurlijk materiaal dat ik prachtig vind.’

bruine bank
Bank Paula van Sofacompany, vintage kelim jaren geleden gekocht. Kunst met de klok mee: foto van fotograaf Pernille Enoch, poster Picasso gekocht bij Louisiana Museum of Modern Art, twee grafische werken van Nina Bruun voor Paper Collective.
grijs daybed
Daybed REM van Sofacompany, boekenkast Montana, erboven een ingelijste tekening op zijde, cadeau gekregen. Kunst aan de muur, met de klok mee: poster van kunstwerk John Olsen, tekening van Ida Mortensen, poster maker onbekend, tekening van Birgitte Krog. Overig onbekend.

Hart van de stadsvilla

De keuken vormt het hart van de stadsvilla. Line koos voor een niet al te dure keuken, zodat ze meer kon spenderen aan een industrieel, stalen fornuis met een extra brede afzuigkap. ‘Ook koos ik voor een op maat gemaakt, stalen aanrecht van vier-en-een-halve meter met een integrale spoelbak. Zo ontzettend mooi, maar ook duurzaam omdat staal eindeloos meegaat. Het is tijdloos en verveelt nooit.’ In het oog springt de stalen buis waaraan een grote collectie keukengerei hangt. ‘Als je nadenkt over hoe bijvoorbeeld een roestvrijstalen pollepel is gemaakt, dan wordt het opeens een bijzonder object. Het is ooit ontworpen, er is een prototype van gemaakt en vervolgens vervaardigd voordat het uiteindelijk in een winkel is verkocht. Er zit zoveel vakmanschap in zo’n simpel gebruiksvoorwerp, dat mag best gezien worden. Dat geldt helemaal voor de designlampen en -stoelen die in onze keuken staan. Goed design blijft voor altijd mooi.’

witte eettafel
Ronde tafel Marianne Wegner, twee Series 7 stoelen van Arne Jacobsen, drie vouwstoelen van Mogens Koch, hanglamp Globe van Verner Panton, ruim twintig jaar oud papiergaren vloerkleed van Woodnotes. Overig onbekend.
zwarte keuken
Tafel Marianne Wegner, twee Series 7 stoelen van Arne Jacobsen, vouwstoel Mogens Koch, hanglamp Globe boven de tafel en witte hanglampen Flowerpot boven aanrecht, alles Verner Panton. Fornuis en afzuigkap Ilve, ruim twintig jaar oud papiergaren vloerkleed van Woodnotes, stalen planken Ikea. Overig onbekend.

Shop de stijl…

nog meer: binnenkijken