Binnenkijken in een ecologisch gezinshuis in Den Bosch

Het was een droom die uitkwam. Jet en Michiel bouwden een duurzaam en ecologisch gezinshuis dat in alle opzichten bij hen past: open, licht, persoonlijk en met de nadruk op natuurlijke, liefst gebruikte, materialen.

vtwonen binnenkijken special | binnenkijken in een ecologisch gezinshuis in Den Bosch
Rond het trapgat is een kast gebouwd voor keukenspullen en boeken. Jet en Michiel lieten hem maken bij dewinkeldiewerkt.nl. De vloer is gemaakt van duurzame eikenhouten duoplanken, gekocht bij Fairwood. Kunst van boven naar beneden: Tate Gallery By Tube poster gekocht via The London Transport Museum, foto Frida Kahlo, kunstwerkje gemaakt door de opa van Michiel, onder een eigen werk van Jet. Grijze kussens bank Madam Stoltz, oranje kussen The Pillow Room. Zwarte eetkamerstoel Hay.
vtwonen binnenkijken special | binnenkijken in een ecologisch gezinshuis in Den Bosch woonkamer
Kunst, posters en prints van o.a. Studio Boot, Ivonne van der Velden, Anton Corbijn, Frank Willems en Mark Rothko. Witte lamp Tolomeo van Artemide. Geel muurlampje Waterquest. Kleed uit Marokko. Vlinderstoel erfstuk. Kussen Neeltje Geurtsen. Roze verf Noa van Fairf.
woonkamer leefkeuken
Rond het trapgat is een kast gebouwd voor keukenspullen en boeken. Jet en Michiel lieten hem maken bij dewinkeldiewerkt.nl. De vloer is gemaakt van duurzame eikenhouten duoplanken, gekocht bij Fairwood. Kunst van boven naar beneden: Tate Gallery By Tube poster gekocht via The London Transport Museum, foto Frida Kahlo, kunstwerkje gemaakt door de opa van Michiel, onder een eigen werk van Jet. Grijze kussens bank Madam Stoltz, oranje kussen The Pillow Room. Zwarte eetkamerstoel Hay.

De wijk zelf creëren

Bijna twee jaar geleden trokken Jet en Michiel met hun twee zonen in hun grotendeels houten huis dat onderdeel is van een compleet nieuw ecologisch wijkje in Den Bosch. Bijzonder is dat zij samen met de andere bewoners de wijk zelf hebben gecreëerd. Jet: ‘We waren een zogenaamd CPO-project gestart, waarbij alle toekomstige huiseigenaren gezamenlijk opdrachtgever waren voor het ontwerp en de bouw van de huizen. Zo kochten we samen bouwmaterialen in. Dat alles scheelde enorm in de kosten.’

eetkamertafel den bosch
De bank hebben Jet en Michiel op maat laten maken bij oudisnieuw.net. Zwarte eetkamerstoel Hay. Tulip Chair van Eero Saarinen en witte Panton Chair via Marktplaats.
decoratie aan de wand eetkamertafel
Tussen de voordeur en de trap staat een piano die van Michiels oma was. Bankje Ikea, kussen zelfgemaakt. Gekleurde doosletters Westside Den Bosch. Neon-lamp Liefde van Zilverblauw. Aan de muur The Dots van Muuto die dienstdoen als trapleuning.
eetkamertafel close-up
Tafel van Jorg Steigerhout. Erop een groene Tamegroute vaas en kandelaren van World of Blends. De bank hebben Jet en Michiel op maat laten maken bij oudisnieuw.net. Oranje kussen kelimshop.nl. Tulip Chair van Eero Saarinen en witte Panton Chair via Marktplaats. Hanglampen Woollight van beeldenbouwers.nl. Zwart geverfde oude commode. Glazen doosjes Sissy-Boy Homeland. Lamp met franje uit Antwerpen. Parelmoer met messing hanglamp ouders Michiel. Muurverf kleur Lianne van Fairf.

We hebben weinig dichte kasten, alles is binnen

handbereik

Open karakter

Elk huis is qua oppervlakte en indeling anders. ‘Wij konden onze woning aan onze eigen smaak en manier van wonen aanpassen. Omdat we als gezin jarenlang op een klein appartement woonden, waren we gewend dicht bij elkaar te leven. Dus kozen we in het nieuwe huis voor een open interieur met nauwelijks deuren. Zo hebben we altijd contact met elkaar. Wel is het zo gebouwd dat we in de toekomst de bovenruimtes gemakkelijk kunnen herindelen. Maar voor nu zijn we heel blij met het ruimtelijke en lichte karakter van het huis. Het past bij ons.’ Naast haar werk als grafisch vormgever bij een tijdschrift, ontwerpt Jet ook in opdracht duurzame interieurconcepten. De woonkamer met open keuken heeft een warme uitstraling door de kleuren die Jet uitkoos.

vtwonen binnenkijken special | binnenkijken in een ecologisch gezinshuis in Den Bosch slaapkamer
vtwonen binnenkijken special | binnenkijken in een ecologisch gezinshuis in Den Bosch badkamer
Hoge houten kruk en hamamdoek van Happinez.
bovenaanzicht staand op de trap
vtwonen binnenkijken special | binnenkijken in een ecologisch gezinshuis in Den Bosch kinderkamer
XL Nijntje lamp van Mr Maria staat op een kist die van de opa van Michiel is geweest. Erboven een Tomado-rek.

Mix van stijlen

In het huis vind je veel kunst- en kookboeken, kleurige kussens, vintage meubels, familiestukken en reissouvenirs uit onder meer India, China, Marokko en Kenia. ‘Allemaal spullen met een herinnering. Qua inrichting gooi ik graag van alles bij elkaar, zolang ik het maar mooi vind. Door verschillende stijlen te mixen, krijg je een eclectisch, persoonlijk interieur. Ook vind ik het prettig als je lekker kunt leven in een huis. Neem de keuken. Daar krijg je meteen zin om aan de slag te gaan: de planken staan vol keramiek en potten en pannen. Praktisch, maar het staat ook decoratief.’ Blikvanger in het woongedeelte is de kunstwand. ‘Ik hou van ‘clusteren’. Kunst, planten en accessoires als kandelaren, mooie potjes en flessen zet ik bij elkaar, waardoor er een krachtig beeld ontstaat.’

nog meer: binnenkijken