Binnenkijken in een creatieve boerderij in Vlaanderen

Femke en Nicolas kochten een vervallen boerderij in West-Vlaanderen mét weide rondom en een prachtig uitzicht. Alleen de buitenmuren en het dak konden blijven staan. Gelukkig bleek het stel een perfect klusduo, met als resultaat een prachtige, creatieve boerderij.

Creatieve boerderij Vlaanderen | vtwonen

Instapklaar

Het maïsveld kwam tot aan het terras, koeien en varkens voelden zich hierbinnen thuis en de bovenverdieping was één grote hooizolder. Nee, de boerderij waar Nicolas en Femke meteen voor vielen was niet ‘instapklaar’. Voor ze ’t goed en wel beseften, verhuisden ze naar dit oord. Comfort was er nauwelijks en pas na vijf jaar primitief wonen, spraken ze een architect aan: ‘Doordat we er al lang woonden, wisten we perfect wat we wilden: openheid, grote ramen, eenvoudige materialen zoals polybeton, kurk en multiplex, én een vide.’

Creatieve boerderij Vlaanderen | vtwonen
Creatieve boerderij Vlaanderen | vtwonen
Creatieve boerderij Vlaanderen | vtwonen
Creatieve boerderij Vlaanderen | vtwonen

Klustalent

Het sloopwerk deden Nicolas en Femke zelf. Alleen de vier buitenmuren en het dak konden blijven staan, de rest werd gestript. ‘De afwerking hebben we uit handen gegeven. En dat had eigenlijk niet gehoeven, want Nicolas bleek handiger dan we beseften. Veel van wat wij hebben uitbesteed, doet hij nu bij anderen. Zoals keukens ontwerpen en plaatsen’, zegt Femke. Nicolas ontdekte zijn talenten toen hij meehielp met een bevriend houtbewerker om de vele multiplexplaten in de woning te bevestigen. ‘Zodra we een idee hadden, nam ik een houten plaat en begonnen we eraan. Als wij iets in ons hoofd hebben, dan duurt het hooguit een week voor het klaar is.’ Zo zijn de hal en woonkamer van elkaar gescheiden door een zelfgemaakte schuifdeur van multiplex.

Creatief interieur

Ook Femke laat haar creativiteit zien in de zelfgeweven wandkleden, gepimpte meubels en meer dan driehonderd planten die ze levend weet te houden. De creatieve boerderij heeft een interieur waar weinig geld aan uit is gegeven. Goedkope spullen zijn er aangevuld met nieuw design, erfstukken en andere tweedehandsspullen. ‘Ik kan ons interieur niet lang met rust laten. Om de twee weken geef ik er een draai aan en staat alles weer op een andere plaats. Ik hoef niet telkens iets nieuws hoor, mijn spullen ben ik eigenlijk nooit beu, het verplaatsen is voldoende’, zegt Femke.

Creatieve boerderij Vlaanderen | vtwonen
Creatieve boerderij Vlaanderen | vtwonen

Knus en warm

De bovenverdieping straalt een andere sfeer uit dan de begane grond: geen gepleisterde muren, maar donkere oude bakstenen en vloeren van kurk in plaats van polybeton. Hier werd er alles aan gedaan om het knus en warm te maken. Rond de vide plaatsten Femke en Nicolas een balustrade met grenen Ivar-kasten van Ikea. Dat het vele hout in hun huis langzaamaan vergeelt, vinden ze allesbehalve storend. Integendeel; ‘Dat maakt het alleen maar nóg gezelliger.’

Kijk binnen in het huis van nóg zo’n creatief stel.

nog meer: binnenkijken