Binnenkijken in een artistieke verbouwde school uit 1894

Waar ooit kinderen in strakke rijen aan schooltafels les kregen, verschuilt zich nu een bijzonder groen woonhuis. Ton woont in een verbouwde school in Haarlem en samen met zijn partner Jon hebben ze er een artistiek geheel van gemaakt.

vtwonen 07-2021 | de tuin van de verbouwde school met een ronde tafel en veel groene planten
Ronde houten tafel tweedehands. Linnen tafelkleed MrsBloom. Stoelen Luxembourg van Fermob. Plant op de achtergrond: siergember (Hedychium gardnerianum), op de voorgrond Ficus Brown Turkey.

Bijzondere boom

In het voormalige schoolgebouw in Haarlem zitten Ton en John aan de eettafel, die uitkijkt op de kastanjeboom. ‘Die boom is een van de redenen waarom ik verliefd werd op het huis’, vertelt Ton. Ruim drie decennia geleden kwam hij de woning tegen. Ton, toen een jonge kunstenaar, kocht niet alleen een deel van de school met de grote tuin, maar ook een atelier van tachtig vierkante meter. Jong en onbezonnen zette hij zijn ezel neer, verplaatste zijn kunstwerken en vertelde vrienden dat ze maar een extra warme jas aan moesten trekken als ze langskwamen.

LEES OOK
5x binnenkijken in een urban jungle

vtwonen 07-2021 | mix en match gekleurde eetkamerstoelen met een witte tafel en een houten kast
Oude grenenhouten vloer, wit geschilderd. Gele stoel Tip Ton van Vitra via Van Duivenboden. Eettafel Kantinetafel en stoel rechts voor Piet Hein Eek. Kandelaar Twiggy Large Sjakie’s. Kast Chiffonnière. Vogel raaf en dienblad Pols Potten. Kunst transfer op rijstpapier in houten lijst van Laurien Mulder. Papiermaché rat van Caroline de Bruijn. Vaas op tafel MrsBloom. Overig herkomst onbekend.
vtwonen 07-2021 | de keuken met wit en hout
Vloer Gietvloer Garant B.V. Grootste bord tegen de wand Ottomania. Schilderijen tegen de muur: foto met bloem van Inga Powilleit, Citroentje van Piet van Leeuwen, Vogel Papegaaiduiker van Jeffrey Zijlstra. Herkomst overig onbekend.
vtwonen 07-2021 | bijzondere trap in de woonkamer
Muurverf achter trap Serpentine No. 233 van Little Greene. Foto van Piet van Leeuwen. Bijzettafel Pols Potten.
vtwonen 07-2021 | fietsen in het huis met grote ramen
Vloertegels van Belgisch hardsteen. Bijzettafel Pols Potten. Stippenplant (Begonia maculata). Herkomst overig onbekend.

Uit de kunst

Ton en John hebben bewust gekozen om bij de trap geen kunst te plaatsen, omdat alleen de vorm van de trap al opvallend genoeg is. Op andere plaatsen in het huis staat kunst wel centraal. ‘Het beste van de kunstacademie zijn de mensen die ik er heb ontmoet,’ zegt Ton, ‘de meeste stukken die hier hangen zijn gemaakt door vrienden uit die tijd.’ Een dierbare collectie dus, die inmiddels is aangevuld met recentere werken.

dgg5q8r8qnyo_s2400.jpg
Bank gestoffeerd door Stoffeerderij Ahmad. Fauteuil Orange Slice van Artifort.  Koeienhuid Pols Potten. Foto blad van Renate Schwarz. Vogel op knijper Jeffrey Zijlstra. Zwarte lamp Parentesi van Flos. Kussen met patronen en wollen nomadenkleed Sjakie’s. Herkomst overig onbekend.

Hoe groener, hoe beter

De verbouwde school staat in het centrum van Haarlem, maar de drukte van de stad vergeet je al snel als je in de prachtige tuin staat. Geen wonder, want Ton is tuinontwerper. ‘Mijn filosofie qua tuin is: hoe groener, hoe beter.’ En het klopt: in deze oase van rust zijn geen bloemen te vinden (hooguit in een vaas op de buitentafel), maar wel vijftig tinten groen. En dankzij de vier meter hoge ramen zijn al die tinten vanuit het huis eigenlijk altijd in het zicht. Ook binnen is de voorliefde voor groen duidelijk aanwezig, onder meer in de bank, de favoriete relaxplek na een dag tuinieren. ‘Groen werkt kalmerend, het voelt rustgevend voor mezelf en mijn gedachten.’ 

vtwonen 07-2021 | zolder slaapkamer met een schuin dak en een wit opgemaakt bede
vtwonen 07-2021 | de hal in de oude school met een spiegel in de gang

LEES OOK
De kleur van de natuur: stylen met groen

nog meer: binnenkijken