Binnenkijken in een appartement met zwarte muren in Hamburg

Een handvol knusse café’s, boetieks en een prachtige bloemenwinkel; dat is het uitzicht waar Sabrina en haar man Nils dagelijks op uitkijken. Ze kozen voor een gewaagd kleurgebruik: van gitzwart tot oranje en dan opeens lichtblauw erbij – en dat werkt.

zwarte muur eettafel
Muurverf Kleines Schwarz Schöner Wohne Farbe. Gouden vloerlamp tweedehands. Wandkunstwerk door Sabrina gemaakt. Zwartgeverfd dressoir erfstuk. Eettafel op maat gemaakt. Stoel links CH24 Wishbone Carl Hansen, overig tweedehands verzameld. Vloerkleed Rugvista. Overig onbekend.
tafel woonkamer
Muurverf Kolorat. Bureau Faust Linoleum. Stoel Zuiver. Plafondlamp House Doctor. Zwartwitfoto zelfgemaakt. Blauwe schaal in vensterbank raawii. Blauwe vaas vintage. Wandkast String Furniture. Bloempotten H&M Home. Overig onbekend.

Schuifdeur

Een handvol knusse café’s, boetieks en een prachtige bloemenwinkel; dat is het uitzicht waar Sabrina en haar man Nils dagelijks op uitkijken. Hun appartement bevindt zich in een negentiende-eeuws pand in het alternatieve, hippe Schanzenviertel, een van de leukste wijken van Hamburg. Toen het stel de eerste keer rondkeek in hun toekomstige huis, heerste er een totaal andere sfeer. Het houtwerk van de kozijnen en deuren was vergeeld en op de muren zat granolbehang.

‘Qua interieur was het niet onze smaak, maar we zagen direct potentie dankzij de hoge plafonds en de originele stucelementen.’ Waar het echtpaar ook enorm van gecharmeerd was, is de oude schuifdeur die de woonkamer scheidt van de eetkamer. Ideaal als een van de twee nog even wil werken en de ander bezoek ontvangt. ‘Voor ons was dit huis echt een schone lei.’ Ze boetseren het huis helemaal naar hun eigen smaak – iets wat aan Sabrina wel besteed is als interieurstylist én docent beeldende kunst. 

LEES OOK
Binnenkijken in een licht Deens strandhuis

witte bank woonkamer
Sabrina in de woonkamer. Bijzettafel Bolia. Schommelstoel Acapulco Design. Salontafels Lys Vintage en Fest Amsterdam. Vazen kringloop. Overig onbekend.
kleurrijke boekenkast
Ladekast Ikea. Kandelaar Ferm Living. Tafellamp VP3 &Tradition. Overig onbekend.
poster boven bed
Muurverf Kleines Schwarz Schöner Wohne Farbe. Vintage buffetkast geverfd in Koraal van Kolorat. Eettafel vintage. Stoel en bank Fest Amsterdam. Plafondlamp Westwing. Overig onbekend
art wall
Bioscoopstoelen vintage. Poster Yippie Rtboxone, overig her en der verzameld. Overig onbekend.

Intuïtief

Sabrina’s kunstzinnige stijl komt naar voren in de donkere muren, kleurrijke meubels en kunst. Veel kunst. Overal in het huis hangenof staan foto’s, schilderijen en andere objecten. Ze heeft naar eigen zeggen dan ook haar hart aan kunst én aan interieurstyling verloren. Iets wat goed terug te zien is in het stads­appartement waar het kleurconcept zich in de loop der jaren geleidelijk heeft ontwikkeld.

‘Ik ben altijd intuïtief op zoek naar contrasten. Op het moment is mijn favoriete interieurkleur absoluut zwart, maar de Pantone-tint van 2019, Living Coral, in combinatie met lichtrozige tinten spreekt me de laatste tijd ook enorm aan.’ Ze vertelt dat ze in eerste instantie alleen de keuken zwart had geverfd en dat het haar toen zo beviel dat het naar meer smaakte. ‘Ik stond echt versteld van het effect. Het gaf een nieuw gevoel van ruimtelijkheid.’ Bijkomend voordeel: niet alleen kunst komt heel mooi uit op een donkere muur, maar ook de zwarte meubels en bossen bloemen waar ze de boel graag mee aankleedt.

Op het moment is mijn favoriete interieurkleur absoluut zwart, maar de Pantone-tint van 2019,

Living Coral spreekt mij ook aan

rode kast
Muurverf Kleines Schwarz Schöner Wohne Farbe. Vintage buffetkast geverfd in Koraal van Kolorat. Eettafel vintage. Stoel en bank Fest Amsterdam. Plafondlamp Westwing. Overig onbekend

Eeuwig zwarte muren

Stap voor stap schildert Sabrina de rest van het appartement, waarbij ze steeds meer lef durft te tonen in contrasten. ‘Spelen met kleur is een proces dat nooit af is.’ Van tijd tot tijd verandert ze ook weer een kleur – behalve de zwarte muren, die blijven altijd zwart. Het huis is niet alleen naar Sabrina’s smaak, ook haar man Nils heeft wat in te brengen. Zijn stijl zie je goed terug in de lichtere kamers, die in Japandi-sferen zijn ingericht. Een mix van Aziatische inspiraties met praktisch Scandinavisch minimalisme. ‘Nils houdt van rust, terwijl ik een voorliefde heb voor kleurexcentriciteit. Dat contrast werkt voor ons goed; zo ontstaat tenminste een spannende mix.’

Hetzelfde geldt voor de meubels, die een bonte combinatie zijn van modern en vintage. ‘Ik zet designklassiekers graag naast onconventionele stukken van jonge ontwerpers. Ik ben altijd op zoek naar unieke meubels, zowel online als in gespecialiseerde interieurzaken hier in Hamburg.’ Veel meubels hebben van Sabrina een lik verf in een opvallende kleur als koraalrood of blauw gekregen. Zo ontstaat een eclectisch geheel van rechte lijnen, organische vormen en opvallende kleuraccenten. Haar lievelingsplek is de eethoek naast de keuken. ‘De zwarte muren geven een gevoel van geborgenheid. Daarbij vind ik de moderne meubels heel mooi afsteken. Een goede vriend beschreef mijn stijl ooit als ‘Franse hotelkamer meets kunstgalerie’. Dat vond ik wel treffend.’

zwarte pilaar
Muurverf Kleines Schwarz Schöner Wohne Farbe. Zwarte sokkels zelfgemaakt. Kunstwerk Portrait M Gurilla Design. Overig onbekend.
roze eetkamerstoelen
Muurverf Kleines Schwarz Schöner Wohne Farbe. Eettafel vintage. Stoel en bankje Fest Amsterdam. Roze schaal raawii. Poster onder van een schilderij van Otto Dix. Opbergmeubel Ikea. Overig onbekend
nog meer: binnenkijken