Binnenkijken in een 200 jaar oud Marokkaans herenhuis

beeld vtwonen Beeld

Vrolijk, kleurrijk en naïef. Zo omschrijft de Belgische ontwerper Laurence Leenaert haar werk. Vijf jaar geleden liet ze België achter zich en vertrok ze met niet meer dan een naaimachine naar de roze stad Marrakech. Waar ze na een korte tijd in trok in haar Marokkaans herenhuis. Een beslissing die zowel zakelijk als privé goed uitpakte.

Lees verder onder de advertentie

bewoner(s): Laurence, Ayoub en hond Asu

waar: Marrakech, Marokkko

soort huis: 200 jaar oud herenhuis

woonoppervlakte: 80 m²

Oase van kleur en schaduw

Na een vakantie met haar zus in Marokko weet de Belgische ontwerper Laurence Leenaert – internationaal bekend van haar eigen designmerk LRNCE – het zeker: hier hoort ze thuis. Direct na de reis keert ze, met niet meer dan een naaimachine, zo snel mogelijk terug naar Marrakech. Na een kort verblijf middenin de medina vindt ze een 200 jaar oud herenhuis in een rustige straat net buiten de hectiek van de oude stad. Als je haar bezoekt, moet je goed zoeken naar de kleine ijzeren deur, maar als je die gevonden hebt, kom je terecht in een oase van schaduw en kleur. Waar je ook kijkt zie je comfort kleuren; tinten die je lijken te omarmen en gerust te stellen in een palet van roest, mosterd, blauw en roze. De kleuren die haar huis en patio domineren en die zo kenmerkend zijn voor Marrakech inspireren haar ook na vijf jaar nog elke dag bij het ontwerpen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Onvolmaakt volmaakt

Op het moment dat Laurence haar intrek nam in het kleine Marokkaanse herenhuis had ze helemaal niets. Eigenhandig bouwde ze een bed, kocht ze planten en fabriceerde ze zelf accessoires voor aan de muur om het gezellig te maken. Het meeste in haar huis is zelfontworpen of -gemaakt. Laurence is iemand die de charme ziet in spullen die niet volmaakt of perfect zijn; een barst of een scheur schrikken haar niet af. Ook heeft ze een voorliefde voor spullen met een rijke geschiedenis of verhaal. De originele elementen van het huis, zoals de blauwe en rode tegels met motief, bleven dan ook. Waar velen bij een kleurrijke tegelvloer voor een rustig interieur zouden gaan, pakt Laurence juist uit met kleurige kussens en kleden. Naast kleuren als roest, oranje en felblauw, gebruikt ze voor haar interieur veel natuurlijke materialen als katoen en hout. Waar je ook kijkt zie je vazen, schalen, kopjes en textiel van de ontwerper in het patroon dat zo kenmerkend is voor haar werk.

beeld vtwonen Beeld

Overal waar je kijkt, zie je kleurrijke ontwerpen van Laurence, geschilderd of geborduurd in het patroon dat haar handtekening is

Lees verder onder de advertentie

Gevoel van vrijheid

Ondanks dat haar Marokkaans herenhuis niet groot is, is het groot genoeg voor Laurence en haar man en hond. Het scheelt natuurlijk dat ze een groot deel van het jaar buiten op de patio kunnen vertoeven. Dit is Laurence’s lievelingsplek in huis waar gegeten, gedronken en gewerkt wordt en waar je je als het donker wordt, bevindt onder de sterrenhemel. Naast een zelfontworpen tafel ingelegd met tegels, staan hier comfortabele stoelen en vind je hier fijne chillplekken om in de schaduw te relaxen. Of ze hier ooit nog weggaat? De kans is klein. Het gevoel van weg te zijn van de echte wereld, de enorme inspiratie die ze letterlijk overal waar ze kijkt opdoet en het enorme gevoel van vrijheid zijn voor de ontwerper onbetaalbaar.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Bron: vtwonen 09-2020 | fotografie Stine Christiansen | tekst Lene Lykke Hovmand | tekstbewerking Cathelijne van Wingerden

Lees verder onder de advertentie