Binnenkijken in een karakteristieke boerderij in de Algarve

Vanaf hun huis op een heuvel in de Algarve hebben Marie en haar gezin uitzicht over een boomgaard, het dorpje São Brás de Aportel en in de verte zien ze zelfs de Middellandse Zee. Hun vakantiehuis is een ware Portugese droom. 

vtwonen 08-2020 | bk buitenland portugal eettafel met witte stoelen

Vakantiehuis in Portugal

Na lang zoeken vonden de Franse Marie en de Portugese Henrique in 2016 hun gedroomde vakantiehuis. Ze wonen in Bretagne, maar al hun vakanties brengen ze door in het Portugese dorp São Brás de Aportel. Het is de plek waar de familie van Henrique vandaan komt en nog steeds woont. Hun wensen? Een authentiek en oud huis op de top van een heuvel met een prachtig uitzicht. Marie: ‘We willen de kinderen de kans geven te profiteren van hun roots in beide landen: in Frankrijk en Portugal.’ Deze authentieke boerderijwoning was recentelijk gerenoveerd door een architect en heeft een geweldig uitzicht op het dorp en in de verte zie je zelfs de Middellandse Zee. Met een zwembad, een buitenkeuken, een buitenhuis en een boomgaard vol olijven en citroenen hoeven ze hun eigen terrein (4000 m²) eigenlijk niet af.  

vtwonen 08-2020 | bk buitenland portugal nis met rotan lampen
Een kast werd een nis met bank. Lampen Loulé Design Lab. Witte sprei van Marie’s oma, donkere deken Casa Cubista, kussens Calma House. De kruk vonden ze in het huis. Het plateau leidt naar een dakterras.
vtwonen 08-2020 | bk buitenland portugal rieten hoed
vtwonen 08-2020 | bk buitenland portugal stalen kapstok met rieten manden
vtwonen 08-2020 | bk buitenland portugal schouw met terracotta vazen
Onder de oude schouw werden vroeger maaltijden gemaakt. Op de vloer liggen originele Santa Catarinategels uit de jaren 30. Manden en lampen Loulé Design Lab.

Handgemaakte manden en Portugees aardewerk

Hoewel Marie en Henrique zich lieten inspireren door een gehuurd vakantiehuis op Tenerife, moest hun huis in de Algarve een echte Portugese stijl krijgen. Met allerlei authentieke kurk- en steenfabrieken in de regio en oude ambachten die in de Algarve nog volop worden beoefend, was dat geen enkel probleem. Overal in huis zie je kurk, handgemaakte manden, traditioneel Portugees aardewerk en origineel gereedschap van de boerderij. Marie: ‘We wilden het huis met respect voor de historische waarde inrichten. Dat betekent dat lokale opties altijd voorrang kregen boven moderne meubels en accessoires. Het moest lijken alsof de meubels hier altijd al hebben gestaan.’ In de keuken, de woonkamer en de slaapkamer van Marie en Henrique liggen originele Santa Catarina-tegels uit de jaren 30, gemaakt van vruchtbare roodbruine kleigrond uit Portugal. Prachtig in combinatie met de dikke witte muren en plafonds én lekker koel aan je voeten in de zomer!  

vtwonen 08-2020 | bk buitenland portugal witte bank met kussens
vtwonen 08-2020 | bk buitenland portugal kussens
vtwonen 08-2020 | bk buitenland portugal slaapkamer bed met houten frame
vtwonen 08-2020 | bk buitenland portugal kledingrek
Alle kamers zijn minimalistisch ingericht. Kasten zijn nauwelijks aanwezig, kleding hangt aan simpele metalen stangen. Die zijn ook gebruikt als gordijnroede. Lamp Loulé Design Lab.

Met respect voor de historie

Marie en Henrique pasten het huis aan naar hun wensen, maar tegelijkertijd zorgden er ook voor dat het niet te veel werd aangetast. ‘We zien het huis niet als een bezit, maar iets waar we voor zorgen om het over een tijd weer door te geven aan een nieuwe eigenaar of generatie.’ Bestaande elementen zoals nissen in de keuken en de slaapkamers hielden ze in tact, en kregen alleen nieuwe planken of een simpele metalen stang om kleding aan te hangen. Een voormalige kast in een ruimte tussen de oorspronkelijke en de nieuwe keuken toverden ze om tot relaxplek. ‘De nis was vroeger een kast, we hebben er een bank van gemaakt. Nu is het de ideale plek om een boek te lezen of een siësta te houden en de kinderen spelen er graag.’

nog meer: binnenkijken