5x binnenkijken in voormalige winkelpanden

beeld vtwonen Beeld

De bewoners van deze huizen hebben allemaal een ding gemeen: ze wonen in een voormalig winkelpand. Bij een oud winkelpand denk je al snel aan stoffige, historische ruimtes, maar niet is minder waar. Deze bewoners hebben de ruimtes volledig gerenoveerd en wonen nu in droompaleisjes.

Eigentijdse split level woning

Het huis van Dian in Rotterdam stamt af uit de achttiende eeuw. Maar achter de muren van deze oude tabakswinkel schuilt een eigentijdse split level woning. Op de originele voorgevel en de 130 jaar oude trap na is alles gerenoveerd en met een moderne stijl ingericht. De woning bestaat volledig uit open ruimtes, behalve de wc. Dit geeft het huis een bijzondere sfeer. De verdiepingsvloeren verschillen ook allemaal van elkaar qua hoogte, sommige wel een halve verdieping. Benieuwd? Kijk binnen in Rotterdam.

Lees verder onder de advertentie

Voormalig winkelpand

beeld vtwonen Beeld

Christien en Henk gingen de uitdaging aan om dit voormalige winkelpand om te toveren tot een royale gezinswoning. Het pand bestaat uit twee verdiepingen die allebei bestond uit één open ruimte. Christien deelde de ruimtes in zodat alle woonfuncties een plek kregen. Nu heeft het huis overal dezelfde sobere en toch warme stijl. ‘Ik houd van aardse, tactiele materialen, zoals onbehandeld hout en aardewerk, en laat me graag inspireren door mediterrane huizen.’ Christien wilde iets neerzetten wat impact creëerde. Dit is zeker gelukt en het wow-effect is meer dan aanwezig. Kijk binnen.

Oude visrokerij in Huizen

Eettafel eigen ontwerp van Willem. Perzisch kleed Marktplaats. Stoelen Panton Chairs van Vitra. Bamboe hanglamp Orient Living. Vazen en kandelaars HKliving. Zwarte vlinderstoelen vintage. Beeld
Lees verder onder de advertentie

Samenwonen terwijl je gescheiden bent? Het is een opgave, maar het kan, ontdekten Babette en Willem. Ze splitsten een oude visrokerij in Huizen op in twee woningen die met een hal met elkaar verbonden zijn. Zo kon het gezin toch in hetzelfde huis blijven wonen. Qua stijl zijn de twee huizen wel heel verschillend. Lang geleden stonden er in Huizen bijna twintig rokerijen. Dit pand is als een van de laatste overgebleven. Dat maakt het huis uniek. Heb je oog voor detail? Dan zou je op de muren nog sporen van de oorspronkelijke functie van het pand kunnen zien, dit geeft het huis extra karakter. Binnenkijken in Huizen.

Industrieel en volle kleuren

Schilderij Russell Scarpulla, kruk en tafel Piece van Maria Scarpulla, lamp Eclipse van Tilen Sepic, schoolstoelen en draaistoel straatvondst. Andere stoelen Vitra .03 van Maarten Van Severen, Wishbone Chair van Hans Wegner en Bertoia Side Chair van Harry Bertoia voor Knoll. Kop Kolonel leger, theepot Bornn Enamelware, vaas erfstuk grootmoeder. Beeld

Op het moment dat Maria en Jori plannen gingen maken om samen te gaan wonen, kwam dit enorme pand met een tuin vrij. Toevallig stond het op het oude fabrieksterrein waar Maria haar meubelatelier had. Van oorsprong is het pand een textielfabriek. Hier is nu niks meer van te zien, het pand is een volledig renovatie ondergaan. Het is nu een sfeervolle woning met veel kleur. ‘We houden van een serene omgeving waaruit kleuraccenten als de tafel of een mooi lampje naar voren schieten.’ Als meubelontwerpers weten Maria en Jori als geen ander hoe ze hun interieur up-to-date moeten houden. Neem een kijkje in Gent.

Voormalige kruidenierswinkel

Bank Arketipo, lounge chair Hans Wegner, kinderwagen Van Dijk Toys, bijzettafel onbekend. Booglamp Arco van Flos, berberkleed, scheidsrechtersstoel, dressoir, mushroom lamp van Elio Martinelli, Saarinen-Tulip Chairs van Knoll, boekenrek Marktplaats. Design bolkast gekregen van de ouders van Bob. Eettafel Deens design jaren ’50 en roestvrijstalen stoel onbekend. Hanglamp House Doctor, lamp Jieldé, televisie Siemens, vintage reclamebord van brillenzaak ouders Bob. Beeld

Lieselotte en Bob waren op zoek naar een gek huis, totaal iets anders dan het geijkte. Dit is aardig gelukt. Ze stuitten op deze voormalige kruidenierswinkel in de Vondelparkbuurt in Amsterdam. Het huis loopt over in verschillende hoogtes en heeft veel trappetjes. Het was, ondanks de hoge ramen, een donker pand en de muren waren knaloranje geschilderd. Overduidelijk dus dat er een hoop moest gebeuren in dit honderd jaar oude pand. Maar Lieselotte en Bob twijfelden geen seconde en gingen de uitdaging aan. Ze maakten van deze voormalige kruidenierswinkel hun ultieme droomhuis. Kijk binnen.

Bron: Tekst: Evans van der Sluis | Bron beeld 1: Bron: vtwonen 03-2018 | Fotografie Anke Leunissen | Styling Jasmijn Stegeman | Bron beeld 2: vtwonen binnenkijken special 03-2020 | productie Taverne Agengy | fotografie Anna de Leeuw | Amber van Run | Bron beeld 3: vtwonen 13-2021 | productie De Rookerij | styling en fotografie Jeltje Janmaat | Bron beeld 4: vtwonen 6-2022 | Productie Living Inside | Fotografie Luc Roymans | Bron beeld 5: vtwonen 2-2022 | productie Insidehomepage | styling Kim Timmerman | fotografie Louis Lemaire

Lees verder onder de advertentie