Overweeg je een regendouche? Hier wil je op letten
Het is de parel van veel badkamers: de regendouche. De ultieme manier om te ontspannen, en ook nog eens met een stijlvol uiterlijk. Goed idee dus om in huis te halen. Maar voordat je er ook een laat installeren, is het handig om te checken waar je allemaal op moet letten bij aanschaf.
Waterverbruik
Waar een gewone douchekop zo’n 9 liter water per minuut verbruikt, kun je bij een regendouche wel op zo’n 20 tot 25 liter water per minuut rekenen. Tegenwoordig zijn er wel regendouches met een speciale eco-stand, maar ook die halen het lang niet altijd bij het waterverbruik van de normale douchekop. Zeker wanneer je die eco-stand op je gewone douchekop zet en die 9 liter vermindert tot 6 à 5 liter.
Verstelbare douchekop
Een regendouche moet je meteen op de gewenste hoogte plaatsen, want je kunt ‘m niet bij elke douchebeurt in hoogte verstellen. Dat is ook het hele idee van een regendouche natuurlijk, dat ‘ie vanaf een flinke hoogte komt. Zorg dan in elk geval óók voor een handdouche, zodat je ook onder de douche kunt stappen zonder je haar nat te maken. Handig voor als je wél wilt douchen, maar geen tijd meer hebt om te föhnen.
Lees ook:
Badkamertrends 2022: natuurlijk, luxe en duurzaam
De hoogte
Niet in elke badkamer is ruimte voor een regendouche. Een veelvoorkomend advies is om de douchekop minstens 90 centimeter boven de thermostaatkraan te hangen. Deze kraan bevindt zich meestal op ongeveer 110 centimeter hoogte, dus een snelle rekensom laat zien dat je de regendouche minstens 2 meter boven de grond zou moeten hangen. Minstens, want de ideale hoogte voor een regendouche is in elk geval zo’n 30 centimeter boven je hoofd. Iedereen die langer is dan 1,70 meter komt dus al boven de 2 meter uit met zo’n regendouche.
De ketel
Moderne ketels kunnen met gemak voldoende waterdruk regelen voor je regendouche, maar oudere varianten kunnen het lastig krijgen. Vooral wanneer je de regendouche wilt gebruiken terwijl de vaatwasser aanstaat of een van je huisgenoten nét even de handen wast in de keuken. Check dus eerst even hoe het zit met de waterdruk bij jou in huis, voordat je meer miezer dan regen creëert. Het algemene advies is om minimaal over een Cw5 cv-ketel te beschikken voordat je aan een regendouche begint.
De prijs
Losse regendouchekoppen heb je al vanaf zo’n € 30,-, maar voor de volledige installatie kun je daar een paar honderd euro bij optellen. Wil je echt de nieuwste snufjes in huis halen, waarbij je de regendouche voorziet van led-verlichting of infrarood licht? Dan krijgt het al snel drie nullen: meestal kost zo’n luxe uitvoering ongeveer € 7000,-.
Voor in je badkamer…
Bron: vtwonen 07-2018 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge