Kleine badkamer, toch een bad: zo zorg je dat het kan

beeld vtwonen Beeld

Is jouw badkamer iets knusser dan je lief is? Niet getreurd: een kleine badkamer hoeft jou niet te belemmeren groots te genieten. Zelfs van een bad? Ja, zèlfs van een bad. Dus gooi de handdoek nog maar niet in de ring. Niet voordat wij je inspireren met mooie voorbeelden en slimme manieren om toch te kunnen badderen in dat lieve badkamertje.

Lees verder onder de advertentie

Kan dat, een kleine badkamer met bad?

Waar een wil is, is een… bad. Met wat passen en meten kan een bad tot de mogelijkheden behoren. Dus pak die duimstok erbij en meet de boel eerst eens nauwkeurig op. De meest gebruikelijke maat voor een ligbad is 170 à 180 centimeter. Voor de langere medemens is een bad van 2 meter zalig; heel het lijf onder water. Kun jij een bad kwijt in de badkamer? Hetzij met concessies hier en daar of zelfs een iets ander bad dan gebruikelijk? Bij een kleine badkamer en een uitvoerige wensenlijst komt het aan op keuzes maken:

Optie 1

De douche en het bad ineen is de meest ruimtebesparende en gangbare manier om een bad te integreren. Het is daarbij kostenbesparend gezien er geen douchecabine en bijbehorende afvoer en watertoevoer hoeft te worden aangelegd.

Lees verder onder de advertentie

Optie 2

Bad en douche apart, maar geen toilet is een van de oplossingen voor wie verlangt naar een bad op een summier aantal vierkante meters. Is één wc in huis misschien wel voldoende?

LEES OOK
Maak van je badkamer een mini-spa

Lees verder onder de advertentie

Optie 3

Baden komen in allerlei soorten en maten. Ook met een klein bad kun je een groot statement maken. Een bad van 150 centimeter, zoals we die kennen van de Italiaanse hotelkamers, kan precies genoeg zijn voor een dagelijks zen momentje. Of overweeg een traditioneel Japans, houten zitbad: Ofuro. Zeker voor kinderen is dit bad geschikt: zij zitten tot hun schouders onder water. Voor de uitgegroeide, langbenige Hollanders daarentegen is zo’n Japans zitbad misschien iets krap.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Wat voor bad in de kleine badkamer?

Zoals gezegd zijn er kleinere baden op de markt die uitstekend passen in een kleine badkamer. Wat ook uitkomst kan bieden is een bad met een net andere vorm:

  • Met een hoekbad benut je de hoeken van de kamer. Hoekbaden komen in verschillende maten en vormen: a-symmetrisch, vijf- of zeshoekig en kwartrond. Zoek er eentje uit die past bij de afmetingen van de ruimte.
  • Vrijstaand bad: kan dat? Een vrijstaand bad heeft ruimte rondom en die ruimte is nu juist zo schaars. Wat wel kan is een vrijstaand bad tegen de muur plaatsen, dat noem je een back to wall-opstelling. Een bad op pootjes is klassiek en doordat je onder het bad door kunt kijken minder massief.
  • Een ovaal bad is een trend in sanitaire land en niet zonder reden. De ovale vorm is zachter dan traditionele rechthoekige baden. De afgeronde hoeken zorgen ervoor dat de kleine badkamer een flow behoudt. Hoeken breken het vloeroppervlak op, terwijl ronde, organische contouren juist ruimte scheppen.
  • Voor wie alleen bij uitzonderlijke gelegenheden in bad gaat en bewegingsruimte ook wat waard vindt, is het zonde deze ruimte voor een bad definitief op te offeren. Voor hen is het opvouwbare of opblaasbare bad de uitvinding van de 21e eeuw. Disclaimer: het opvouwen vereist wat oefening.
Lees verder onder de advertentie

Hoe deel je een badkamer met bad in?

Oké, dat bad gaat er komen. Maar wat is de juiste plek ervoor? Vraag je af welk uitzicht je wilt hebben. Vaak staan badkuipen op zo’n manier dat je al badend de badkamer in kijkt. Wij kunnen ons ook voorstellen dat een geestverruimend uitzicht naar buiten misschien wel fijner is dan het toilet of een wasdroogcombinatie in het vizier.

Wees erop bedacht dat de ondergrond het gewicht van een (gevulde) badkuip kan dragen. En zorg er te allen tijde voor dat het bad waterpas staat. Dit is van groot belang voor correcte afwatering en voorkomt lekkages.

Heb je schuine wanden in de badkamer? Plaats het bad eronder! Dit is ruimte-efficiënt, want zolang je niet doucht in bad zul je niet in een bad hoeven staan.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Welke trucs zijn er om een kleine badkamer groter te laten lijken?

We doen vier ultieme styling trucs uit de doeken:

  1. Houd de kleuren in de badkamer rustig en in harmonie. Vooral naturel kleuren doen het goed in kleine ruimtes.
  2. Materiaalgebruik kan het verschil maken tussen klein en precies groot genoeg. Ga voor glas, hoogglans meubels, marmer, metallics als messing en chroom en kies glanzende tegels.
  3. Zwevende meubels wekken de illusie van ruimte, omdat je er onderdoor kunt kijken. Blijf weg van massief meubilair, maar kies voor een smalle wasbak, kasten met afgeronde hoeken, voor meubels op maat of op een ranke poot.
  4. Laat spiegels het werk doen: ze reflecteren licht en maken een ruimte optisch groter.
Lees verder onder de advertentie

Benieuwd wat je verder nog kunt doen voor een kleine badkamer? Je leest het hier.

beeld vtwonen Beeld

Dit zijn de kosten voor een kleine badkamer met bad

Een opblaasbaar bad is er al vanaf 80 euro, maar voor een elegant Japans meesterwerk als de Ofuro kijken we naar een prijskaartje van 1500 euro. Een flink verschil. De meer traditionele inbouwbaden zijn er vanaf 300 euro, terwijl een klassiek bad op pootjes al snel 2000 euro kost. Hoewel je deze vast ook tweedehands kunt scoren voor een habbekrats. Echt uitpakken doe je met een instapbad (een bad met een deurtje), daarvoor betaal je gemiddeld zo’n 6500 euro. Voor het laten plaatsen van een badkuip vraagt de gemiddelde loodgieter tussen de 45 en 80 euro per uur.

Lees verder onder de advertentie

Moois voor in de badkamer…

Bron: beeld: vtwonen 10-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen