Kijk verder dan je spiegelbeeld: alles over smart mirrors

Beeld gebruikt ter illustratie, de getoonde spiegel is geen smart spiegel. Grote ronde spiegel, marmeren zeeppomp (Nordal). Bamboe ladder, vloerkleed (Madam Stoltz). Witte wafeldoek (De Weldaad). Stoel Butterfly van Ercol (De Machinekamer). Berkenplex opbergmand (Nordic New). Grijze handdoek (Zara Home). Waskom Girona (Ton Scholten). Kraan (Jan van IJken Oude Bouwmaterialen). Tadelakt zandkleurig potje met deksel (MaisonNL). Bureaulamp (Vint. Amersfoort). Glas, linnen doek in opbergzak, witte opgerolde wafeldoek (De Weldaad). Zandkleurig met bruine kom, messing muurknop van Ferm Living, geurkaars in bruin glazen potje (Six and Sons). Rieten mand in kast vanaf (H&M Home). Badborstel (Dille & Kamille). De kast is geschilderd in de kleur Bone van Farrow & Ball (De Ru). De muur is geschilderd in de kleuren Egg White en Light Grey van vtwonen (Karwei). Beeld

Het is tijd voor een nieuwe generatie spiegels: de smart mirror. Deze spiegel zet jou in een mooi daglicht en deelt allerlei informatie. Check bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of er files op de weg staan of volg een make-up tutorial náást je eigen gezicht. Handig! Lees snel verder voor alle ins en outs van deze slimme spiegels.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een slimme spiegel?

Een slimme spiegel, ofwel smart mirror, is simpel gezegd een spiegel met een geïntegreerd scherm. Achter het glas wordt informatie weergegeven. Een ‘simpele’ smart mirror geeft bijvoorbeeld de tijd weer, maar bij een spiegel met wifi worden de opties geavanceerder. Zo kun je het weerbericht bekijken, YouTube video’s afspelen of zelfs je agenda checken. Je afspraken voor de dag doornemen terwijl je je haar doet, efficiënt! Daarnaast hebben de meeste smart mirrors andere slimme oplossingen, zoals een verwarmingselement zodat hij niet beslaat – fijn in de badkamer – en diverse verlichtingsopties: van fel en praktisch tot zacht en sfeervol. Vaak heeft een smart mirror een touchscreen waarmee je ’m bedient, maar er zijn ook varianten die je kunt bedienen via een app op je smartphone of zelfs koppelen aan een slimme assistent met spraakbesturing.

Smart mirror als onderdeel van een smart home

Hey Google, wat staat er in mijn agenda vandaag?’ Sommige smart spiegels zijn zó slim dat je ze kunt koppelen aan een slimme speaker zoals Google Assistant of Amazon Alexa. Zo heb je zelfs je smartphone niet meer nodig om de smart mirror te bedienen en heb je dus helemaal je handen vrij. Nog beter: koppel ook andere slimme apparaten zoals een thermostaat, verlichting en een geluidsinstallatie. Creëer zo een smart home en speel bijvoorbeeld met gemak dezelfde muziek af door het hele huis, of bedien je de verlichting simpelweg door erom te vragen.

Smart spiegel in de badkamer

De badkamer is een logische plek om een smart mirror op te hangen. Denk maar eens aan een badkamerspiegel met de tijd erop. Fijn om te weten hoeveel tijd je nog hebt om te ontbijten wanneer je ’s ochtends uit de douche stapt, toch? Of ga een stap verder en kies voor de badkamerspiegel met een weerstation. Gaat het regenen? Wellicht is waterproof mascara dan een goede keus die dag. Over waterproof gesproken: let bij een smart spiegel in de badkamer op dat deze waterdicht moet zijn om het systeem te beschermen. Je ziet dit bij het kopen van de smart mirror aan de IP-klasse. In de buurt van het bad of de douche heb je een smart mirror met IP67 nodig voor volledige waterdichtheid. Wanneer de afstand van de slimme spiegel tot de douche of het bad meer dan 60 centimeter is, dan is IP44 voldoende. Nog een aanrader voor een smart spiegel in de badkamer: kies een spiegel met een verwarmingselement of infrarood glasverwarming. Dat voorkomt condens waardoor je de spiegel meteen kunt gebruiken na het douchen.

Lees verder onder de advertentie

Smart mirror in de woonkamer

Toch is de badkamer niet de enige plek waar een smart spiegel handig is. Ook in de woonkamer of woonkeuken is een smart mirror een fijne toevoeging aan het interieur. Bekijk de laatste nieuwsberichten aan de ontbijttafel of gebruik de spiegel om herinneringen voor jezelf in te stellen. Wist je dat een spiegel ook een slimme truc is om de ruimte groter te laten lijken? Hang de spiegel in de woonkamer en geef het interieur een handige upgrade.

Een smart mirror kopen

Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten bij het kopen van een smart spiegel. Allereerst natuurlijk op het formaat en de vorm. De spiegel blijft tenslotte onderdeel van het interieur, dus het is belangrijk dat hij daar goed bij past. Vraag jezelf daarna af wat je met de slimme spiegel wilt doen en hoe je hem wilt besturen. Wanneer je vooral gaat voor sfeerverlichting in de badkamer is het slim om te checken of je de kleur en felheid van het licht kunt aanpassen. En vergeet niet goed te letten op de waterdichtheid van de spiegel. Wil jij de wereld in je spiegel? Kies dan een smart mirror met alle handige technische snufjes en features. Uiteraard speelt de prijs ook een rol bij de aanschaf van een slimme spiegel. Denk voor een eenvoudige smart mirror aan een prijskaartje van € 200 tot € 300. De prijs voor een meer high-tech smart mirror ligt vaak boven de € 1000.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 05-2018 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek