Zo omarm je de sfeer van een Marokkaanse badkamer

Rijke kleuren, weelderige prints en sierlijke gouden details: deze elementen staan centraal in een Marokkaanse badkamer. Zelfs in ons koude landje kun je deze elementen toepassen en een badkamer in Marokkaanse stijl creëren. Ga je voor warme aardetinten of juist felblauw, donkergroen of oudroze? 

Marrokkaanse badkamer
herkomst tegels onbekend

De look van een sfeervolle Marokkaanse badkamer

Wat is er nu fijner dan jezelf verwennen met een heerlijke hammam-behandeling? Tijdens dit Midden-Oosterse badritueel kom je volledig tot rust. Creëer thuis een eigen mini-hammam met een badkamer in Marokkaanse stijl. Je kunt hier twee kanten op: kies voor knallende kleuren of houd het juist neutraal met aardetinten, grijs of wit.    

Een neutrale Marokkaanse badkamer

Wil je graag een rustige Marokkaanse sfeer in de badkamer? Kies voor dan voor tadelakt op de muren in terracotta, grijs of zelfs wit. Dit is een traditioneel type stucwerk uit Marokko dat veelal wordt gebruikt voor de afwerking van badhuizen en stoombaden. Tadelakt is waterbestendig, ademend en stootvast en daarom zeer geschikt om aan te brengen in een vochtige ruimte zoals de badkamer. Maak de badkamer af met een betonnen vloer, koperen kranen, een koperen waskom en andere neutrale Marokkaanse badkameraccessoires zoals een koperen (hang)lamp of een houten kamerscherm. Kies het liefst voor een scherm van tropisch hardhout en zorg dat de badkamer goed wordt geventileerd zodat je zo lang mogelijk van het kamerscherm kunt genieten.  

Een kleurrijke Marokkaanse badkamer 

Een andere schitterende optie voor deze badkamerstijl: knalkleuren. Terratinten, zeegroen en kobaltblauw zijn kleuren die zich helemaal thuis voelen in deze stijl. Neem hierbij alles mee: van wanden tot (hamam)handdoeken. Werk het, net als bij bovengenoemde stijl, mooi af met een kraan, douchekop en handdoekhaken in koperkleur. Deze warme metaalkleur past perfect bij deze stijl. Ook Marokkaanse badkamertegels passen zeer goed in deze stijl. Ook een klein stuk van de badkamerwand, bijvoorbeeld alleen achter de wastafel of in de douche, betegelen met mozaïektegels is een spetterend idee voor een kleurrijke badkamer.

Marokkaanse tegels in de badkamer

Marokkaanse badkamertegels worden handgemaakt van klei die wordt gewonnen in de regio Fez. De klei wordt gemengd met water en daarna met de hand vormgegeven. Als de tegels zijn gedroogd worden ze in de oven gebakken en vervolgens geglazuurd zodat ze mooi gaan glanzen. Doordat ze met de hand worden gemaakt is geen tegel hetzelfde. De een is een paar millimeter breder of smaller dan de ander en ook in de kleur kunnen er subtiele verschillen zitten. Deze imperfecties zijn niet erg, maar juist charmant en geven de badkamer karakter.

Welke soorten tegels zijn er?

  • De meest voorkomende muurtegels die je in de Marokkaanse badkamer vindt heten zelliges. Dit zijn vierkante tegels van tien bij tien centimeter.
  • Wil je Marokkaanse vloertegels in de badkamer? Kies dan voor bejmat.
  • Een langwerpige tegel van vijf bij vijftien centimeter die zowel op de vloer als op de muur kan worden geplaatst of de grotere platta, beschikbaar in verschillende formaten.

vtwonen 08-2021 | groene badkamer spa met een ovalen spiegel
Lichte wandtegel Marrakesh, kleur Seagreen, glans, 6,5×40 cm. Donkere wandtegel Marrakesh, kleur Army Green, glans, 6,5×40 cm . Vloertegel Composite, kleur Multicolor, 120×120 cm. Betonnen wastafel Tank met kraangat, kleur Concrete Black, 10x60x46 cm (hxbxd). Metalen frame, kleur Black, 81x60x45 cm (hxb). Planchet Frame, kleur Oak Black, 6×41 cm. Wastafelkraan Grip, kleur Black Steel, met twee hendels. M.m.v. vtwonen.nl (spiegel Umbra, badlakens van Marc O’Polo), nordal.eu (plantenpot), polspotten.nl (keramieken kruk), bungalow.dk (beker, lichtgroene wafeldoek, grijze gastendoek), hm.com (handzeep Meraki).

De lichte wandtegel uit de vtwonen collectie brengt de sfeer uit Marrakesh in de

badkamer

Marokkaanse tegels in de badkamer zetten 

Kies je voor Marokkaanse tegels in de badkamer? Omdat iedere tegel net iets anders is dan de ander zijn zelliges niet heel gemakkelijk zelf op de muur te plaatsen. Wil je deze tegels toch graag zelf zetten? Met dit stappenplan lukt het je vast.

  • Maak de muur die je wilt gaan betegelen goed schoon en smeer hem in met voorstrijklijm. Zorg dat je een lijm kiest met een goede kleefkracht en dat je werkt op een stevige muur met voldoende draagkracht. Het gewicht van de zelliges kan namelijk aardig oplopen.
  • Heb je de muur goed ingestreken? Zet de zelliges dan ongeveer een halve tot een hele minuut onder water. Laat ze goed uitlekken en smeer ondertussen tegellijm op de muur. Zijn de tegels droog? Breng dan ook hier wat tegellijm op aan.
  • Plaats de Marokkaanse tegels tegen de muur zonder al te veel druk uit te oefenen. Zelliges zijn vrij gevoelig en je wilt natuurlijk niet dat ze tijdens het aanbrengen breken. Druk de zelliges vervolgens met een plankje voorzichtig vast in de lijm in de muur. 
  • Zaag de tegels bij de rand af met een tegelzaag of haakse slijper en laat de lijm een dag drogen. 
  • Is de lijm volledig droog? Voeg de zelliges dan om de muur waterdicht te maken. Na het droger verwijder je het overtollige voegsel met een droge doek en reinig je de tegels met groene zeep of een speciaal schoonmaakmiddel voor Marokkaanse tegels.
  • Kit de randen van de tegelwand goed af zodat ook hier geen water meer doorheen kan sijpelen. 

De finishing touch

Om de Marokkaanse badkamer helemaal af te maken voeg je veel accessoires toe. Een mooie, halfronde spiegel bijvoorbeeld. Of een Midden-Oosterse plafonnière of hanglamp, zo een van metaal met gaatjes waardoor er een mysteries patroon op de wanden ontstaat. Plaats een hammamschaal of –emmer in de hoek en kies voor een badmat en handdoeken met een mooie, Marokkaanse print. Maak halfronde nisjes in de muren waar je je favoriete verzorgingsproducten inzet en kies voor een goud- of koperkleurige handdoekenrek. Houd het sober of pak lekker uit met Marokkaanse badkameraccessoires, zoals een dikke stapel hammamdoeken. Zorg er ook voor dat de badkamer naar een hammam ruikt met eucalyptusbladeren, geurstokjes of amberblokjes. Arabische accessoires zijn overigens niet alleen mooi in de badkamer. Met deze tips dompel je het hele interieur onder in Marokkaanse sferen.

Heb je plannen voor een nieuwe badkamer? Dan komt er veel op je af. Met dit stappenplan voor het ontwerpen van een badkamer werk je in negen stappen naar een mooi eindresultaat toe.

Stylen maar!

nog meer: badkamer