Soorten mozaïektegels
Er zijn verschillende soorten mozaïektegels verkrijgbaar, elk met hun eigen uitstraling en eigenschappen. Er zijn drie soorten mozaïek die erg populair zijn:
Glasmozaïek
Glasmozaïek is de meest gebruikte mozaïeksoort. Het is te verkrijgen in oneindig veel kleuren en met vele effecten, bijvoorbeeld parelmoer, koper of goud. Het kan op zowel muur als vloer worden toegepast. Ook vloerverwarming is mogelijk onder glasmozaïek. Glasmozaïek is onverslijtbaar en gemakkelijk schoon te maken, daarom een ideaal product voor de vloer.
Keramisch mozaïek
Keramisch mozaïek is ook prima te gebruiken in de badkamer. Er is een beperkt aantal kleuren leverbaar, met allemaal dezelfde uitstraling. Effecten, zoals bij glasmozaïek, zijn dan ook niet mogelijk in keramisch mozaïek. Dit soort mozaïek gebruik je bij voorkeur op de muur. Keramisch mozaïek wordt namelijk gebakken met een dun glazuurlaagje, waardoor het een vrij kwetsbaar tegeltje is. Als je het als vloertegel zou gebruiken, loop je een kans dat er krassen in het glazuur komen, bijvoorbeeld veroorzaakt door zand. Het is wel eenvoudig proper te houden.
Natuursteenmozaïek
Zoals de naam het al zegt bestaat deze mozaïektegel uit kleine natuursteentjes. De natuurlijke vormen en kleuren geven deze tegel een unieke uitstraling. Natuursteenmozaïek is verkrijgbaar in veel soorten en er wordt ook vaak afgeweken van de traditionele rechte lijnen van mozaïek. Met kiezelmozaïek maak je van je badkamer een echte wellnessruimte. Deze stenen lijken op kleine keien en de tegel voelt prettig aan je voeten. Het nadeel aan deze mozaïektegels is het voegen, het vraagt meer werk dan bij andere soorten mozaïek.
Voordelen
• Mozaïek is gemaakt van dun materiaal, de tegeltjes zijn 4 mm dik. Mozaïek is dus heel geschikt om over andere ondergronden, zoals oude tegels, heen te leggen. Je hoeft hiervoor meestal geen deuren in te korten of drempels te verleggen.
• Omdat mozaïek en mozaïekmatjes uit kleine stukjes materiaal bestaan, is het prima geschikt voor het betegelen van ronde vormen. Heb je een rond bad, ronde douchewand of rond badkamermeubel? Geen probleem, mozaïek is feilloos op ronde vormen te tegelen.
• Een keramische tegel bestaat uit één kleur, bij glasmozaïek zijn meerdere kleuren per tegel mogelijk. Dat geeft een levendiger karakter.
• Omdat mozaïek uit heel veel kleine steentjes bestaat, heeft het uiteraard ook veel voegen. Deze voegen zorgen voor een antislipeffect. Een fijne bijkomstigheid als je mozaïek wilt gebruiken als badkamervloer.
• Mozaïek heeft oneindig veel mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit tal van kleuren, effecten en patronen. Doordat je dit zelf kunt combineren, wordt mozaïekwerk altijd persoonlijk en uniek.
Nadelen
• De prijs van mozaïek is aanzienlijk hoger dan van een gewone vloer- of muurtegel.
• Het aanbrengen van mozaïek, vooral van speciale patronen, is een erg nauwkeurig en tijdrovend werk. Wil je het laten doen? Dan zul je dit merken aan de kosten voor het tegelen.
• Elk voordeel heeft zijn nadeel: de vele voegen mogen dan ideaal zijn als antislip, ze trekken wel vuil aan. Hoe meer voegen, hoe meer werk om ze schoon en fris te houden.
Zelf aan de slag?
Als je redelijk handig bent, kun je mozaïektegels zelf aanbrengen. Je moet echter wel veel geduld hebben en netjes werken. In het kort zijn dit de stappen die je moet doorlopen:
• meet de breedte van het oppervlak op dat je wilt betegelen
• meet de breedte van de tegelmatjes op, zodat je weet hoeveel je er nodig hebt
• maak de ondergrond vlak, droog en maak eventueel een raamwerk om tegenaan te tegelen
• maak een rechte hoek door verticale en horizontale lijnen op de muur te zetten
• begin te tegelen vanuit deze rechte hoek
• maak de matten eventueel op maat met een grote kniptang of slijptol.
Bron: vtwonen home guide 2015