Een badkamer met een schuin dak inrichten? Zo doe je dat!

Schuin dak in de badkamer? Het is een uitdaging met inrichten, maar ook ontzettend sfeervol! Denk: uitgebreid badderen terwijl je door het dakraam naar de sterren kijkt. Hóe romantisch? Wij geven je alle tips, mogelijkheden en opstellingen voor een badkamer met een schuin dak.

badkamer grijs schuin dak

Elk nadeel heeft z’n voordeel

Badkamers met een schuin dak kan een warme, aangename atmosfeer geven aan de ruimte. Daarbij zorgt een schuin dak ervoor dat je een dakraam kunt plaatsen. En laat dat nou een heel groot pluspunt zijn in de badkamer. Goede ventilatie is namelijk key

Toch geeft een schuin dak ook de nodige belemmeringen bij het indelen van de kamer, vooral bij een kleine badkamer. Het schuine dak neemt immers veel ruimte in. Ben jij benieuwd waar je op moet letten bij de indeling van een badkamer met een schuin dak? En wat de uitdagingen zijn? Lees dan snel verder.

Wat zijn de mogelijkheden?

De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden bij het indelen is: Wat zet je aan de schuine kant van de badkamer? Het bad of juist de wastafel? Wij geven een paar voorbeelden.

Het bad onder een schuin dak

Languit in bad liggen onder de sterrenhemel, hoe romantisch klinkt dat? Het bad kun je perfect onder het schuine dak plaatsen. Immers, in een bad hoef je niet rechtop te staan. 

Let wel goed op de plaatsing van het bad en of het bad geschikt is! Je wil voldoende ruimte overhouden boven het bad, zodat je niet je hoofd stoot bij het in- en uitstappen. Kies dus liever voor een wat lager model of voor een inbouw ligbad die (deels) in de vloer is geplaatst. Zorg ervoor dat het voeteneind in de richting van de muur staat. Zo houd je meer ruimte over aan het hoofdeinde.

vtwonen 08-2021 | badkamer met een wit bad en een kruk
Bad Sanitairwinkel. Kruk Studio Yen.
vtwonen 06-2021 | kijkje in de slaapkamer met de badkamer links

Het toilet onder een schuin dak

Uiteraard is het belangrijk dat je je hoofd niet stoot bij het zitten en opstaan, maar in de meeste gevallen past een toilet onder een schuin dak. Als er toch te weinig ruimte is, zou je een extra wandje kunnen plaatsen achter het toilet. Hierdoor komt het iets naar voren en onder een minder schuin stuk.

vtwonen 05-2021 | badkamer met douche in blauw
Muurverf Oval Room Blue van Farrow & Ball, lamp Gispen, tegels herkomst onbekend, handdoeken Hema. Mand is een oude poppenwieg. Borstel Iris Hantverk.

De douche onder een schuin dak

Een schuine douche? Kan best! Een inloopdouche past in veel gevallen prima onder een schuin dak. Zorg er wel voor dat de douchekop onder het hoogste punt hangt. Onder het schuine deel zou je dan plankjes of een nisje kunnen maken voor je shampoo en douchegel. Een douchecabine kan ook, maar dit is vaak maatwerk. En maatwerk betekent een perfecte benutting van de ruimte, maar ook een hoger prijskaartje. Houd hier dus rekening mee.

“Maatwerk heeft meestal een hoger prijskaartje”

De wastafel onder een schuin dak

Het is mogelijk om een wastafel onder het schuine deel van het dak te plaatsen, maar onthoud dat je eronder moet kunnen staan. Als je zelf niet zo lang bent, is dat geen probleem. Maar denk ook aan de andere bewoners in huis. Meten is weten!

vtwonen 06-2021 | twee spiegels in de slaapkamer met een wastafel en behang

Extra opbergruimte? Plaats een inbouwkast onder het schuine gedeelte

Heb je genoeg ruimte in de badkamer voor alle sanitair, en zit je nu met een ‘loze’ ruimte onder het schuine dak? Maak er praktische opbergruimte van! Een paar opties:

  • Schuifdeuren op maat met daarachter verstopte opbergruimte.
  • Houten planken waarop je washandjes, handdoeken en toiletpapier kunt uitstallen.
  • Een vakkenkast of een ondiepe kast met deuren of lades.

Wasmachine of wasmanden onder een schuin dak

Ten slotte kun je de ruimte onder het dak natuurlijk ook benutten door er een wasmachine of een paar wasmanden te plaatsen. 

Hoeveel ruimte heb je nodig?

We zeiden het al even: meten is weten! Het is slim om van tevoren te bepalen hoeveel ruimte je precies nodig hebt boven het bad, badkamermeubel of toilet. En hoe zit het met de ruimte rondom de meubels? Wij maken een handig overzicht: 

  • Boven het bad: Boven het bad heb je minder ruimte nodig, aangezien je in een bad alleen zit of ligt. Meet eerst de hoogte van het bad en daarna hoeveel ruimte je nog over hebt. Een standaard bad is ongeveer 45 centimeter tot 50 centimeter hoog.
  • Boven het badkamermeubel: Een beetje afhankelijk van hoe lang je bent, wordt hier aangeraden om een vrije hoogte van ten minste twee meter aan te houden. Minder gaat ten koste van het gemak. 
  • Boven het toilet: Ook hier geldt een minimale vrije hoogte van twee meter. 
  • Rondom meubels: Uiteraard moet je ook rekening houden met de ruimte voor en naast de meubels. Bij een wastafel is het slim om 55 centimeter ruimte aan de voorkant te houden en 15 centimeter aan weerskanten. Bij de douche en het bad geldt 70 centimeter aan de voorkant.

Een smalle badkamer met schuin dak

Een smalle ruimte met een schuin dak is lastig om in te delen, omdat je hierbij niet twee delen tegenover elkaar kunt plaatsen. Hoe pak je dit aan? Denk in een rijtje! De inloopdouche tegen de achterwand, in het midden een toilet en het wasmeubel aan de voorkant, bijvoorbeeld.

LEES OOK

Weinig m2 en toch maximaal ontspannen: inspiratie voor het inrichten van een kleine badkamer

Toch verbouwen? Overweeg een dakkapel!

Als je er toch niet helemaal uitkomt, kun je natuurlijk een verbouwing overwegen. Een dakkapel is hier meestal de beste optie. Het is een grote investering, maar je krijgt er meer bruikbare ruimte én licht voor terug. Een houten dakkapel kost gemiddeld 3.500 euro en een kunststof dakkapel iets meer. Ook betaal je meer als er maatwerk aan te pas moet komen. 

Gluren bij anderen

Voor als je wel wat inspiratie kunt gebruiken.

Welke badkamerstijl kies je?

Nu je een beetje hebt kunnen proeven aan alle mogelijkheden voor een badkamer met schuin dak, komt de volgende stap: welke stijl kies je? Als je dit lastig vindt om te bepalen, doe dan de badkamerstijltest

Bij een badkamer met schuin dak is het geen gek idee om voor één stijl te gaan. Het schuine dak geeft je minder vierkante meters waardoor tierelantijntjes en een mix van stijlen rommelig kan ogen. Kies bijvoorbeeld een basic stijl (niets mis met basic!) of een klassieke touch. Houd de basis licht en combineer met opvallende accessoires voor een gezellig geheel. Messing kranen, bloemen en planten, geurstokjes en mooie zeepdispensers doen wonderen.

Materialen voor een badkamer met schuin dak 

Ook de materialen in de badkamer zijn belangrijk om goed over na te denken. Schuine wanden laten de badkamer optisch kleiner lijken, maar gelukkig kun je met een paar trucjes een tegenovergesteld effect creëren. Lichte kleuren geven een gevoel van ruimtelijkheid en frisheid. Donkere kleuren kunnen daarentegen op je af komen in een kleine ruimte. Ook grote spiegels, veel licht, zwevende badmeubels en grote tegels laten de ruimte groter lijken. 

Een andere tip is om de hoekjes te benutten met handige badkameraccessoires. Ga het liefst voor natuurlijke materialen: die zorgen voor een rustige look & feel! Wat dacht je van een houten handdoekrek onder een schuine wand? Of een wasmand van bamboe?

LEES OOK

5 tegelpatronen en het effect op een ruimte

Wat kost het precies?

Het prijskaartje van een badkamer is natuurlijk afhankelijk van de afmeting, materialen en sanitair. De gemiddelde kosten liggen tussen de 5.000 en 13.000 euro. Omdat er bij een badkamer met schuin dak vaak maatwerk moet worden geleverd, ligt de prijs wat hoger. Het verschil in prijs in het geval van maatwerk kan oplopen tot wel 1.500 euro. Maar bedenk je goed of je een complete verbouwing wil. Misschien kun je met een paar kleine aanpassingen al grote impact maken!

nog meer: badkamer